Saturday, May 06, 2006

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ η εν διαστάσει Νύμφη από τον Θερμαϊκό.

Τα περισσότερα στοιχεία του κειμένου έχουν ξαναγραφτεί στο μπλογκ αυτό. Θεώρησα όμως καλό να τα ξανακαταθέσω και να τα αφιερώσω στην αγαπητή mamanni ως απάντηση σε σχόλιό της στην προηγούμενη φωτογραφία.


Ακόμα ζωντανή στη μνήμη μου η εικόνα των δυτών με τα γυαλιστερά μπρουτζοχάλκινα σκάφανδρα που συνέδεαν τα τεράστια τσιμεντένια μπλόκια μέσα στη θάλασσα θεμελιώνοντας την ωραία «νέα παραλία» της πόλης. Δεν ξέρω αν ήταν στις σκέψεις του «Εθνάρχη» όταν αποφάσιζε το μεγάλο αυτό έργο αλλά, η νέα παραλία λειτούργησε ευεργετικά για την κοινωνική συνοχή της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης. Μιας Θεσσαλονίκης με λίγους ντόπιους και πολλούς πρόσφυγες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ακούγεται απλοϊκό αλλά, η νέα παραλία, το ατέλειωτο αυτό τσιμέντο, έπαιξε τον ρόλο του ως ένα τεράστιο νυφοπάζαρο της καθημερινής βόλτας. Η πολυρατσική μεταπολεμική Θεσσαλονίκη (ντόπιοι, πρόσφυγες από Πόντο, Σμύρνη, Ανατολία, Ίμβρο, Τένεδο, Βλάχοι κ.ά., αρκετοί Δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και χωροφύλακες από Πελοπόννησο και Κρήτη)χρειαζόταν "ομογενοποίηση" ώστε να υπάρξει η αναγκαία κοινωνική συνοχή.
Κι ήρθαμε και αλληλογνωριστήκαμε, αλληλοερωτευτήκαμε, αλληλοπαντρευτήκαμε, αλληλομπασταρδέψαμε τις ράτσες μας και δέσαμε. Γίναμε όλοι πρώτα Έλληνες, μετά Μακεδόνες και μετά Πόντιοι, Σμυρνιοί κ.ο.κ.
Μπράβο μας!
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διαβλέποντας προφανώς ότι η πόλη έχει τάσεις να αυξηθεί πληθυσμιακά με συρροή αλλοδαπών, αλλόθρησκων και αλλογεννημένων, αποφάσισε να "αναγεννήσει" και "αναμορφώσει" το νυφοπάζαρο, δίνοντας αρκετά εκατομμύρια για ανάλογη μελέτη, η οποία, κατά τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο (τότε Ταχιάος;) κατέληξε σε δημιουργία δέκα θεματικών πάρκων που "θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή της παραλίας". Δεν τα θυμάμαι όλα αλλά, θα υπάρχει Πάρκο Νερού (με λίμνες, ρυάκια, σιντριβάνια), Πάρκο Ήχου (με θροΐζουσες καλαμιές και άλλα ηχοπαραγωγά φυτά προς τέρψη της ακοής των περιπατητών), Πάρκο των Εσπερίδων (με εσπεριδοειδή δέντρα), Πάρκο του Φωτός (με λοφίσκους για την παρακολούθηση της Δύσης), Πάρκο για τα σκυλιά.(Η περιγραφή των πάρκων από δημοσίευμα των ΕΠΙΛΟΓΩΝ)
Μα, για το Θεό μας, δεν υπάρχει παραλιακή πόλη στον κόσμο, ΟΥΤΕ ΜΙΑ, που να έχει τη θάλασσα μπροστά της και να λειτουργεί ως ΜΕΤΣΟΒΟ αγνοώντας παντελώς τη μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης και πλούτου.
Η παραλία της Θεσσαλονίκης το μόνο "ναυτικό" στοιχείο που διαθέτει είναι μια βάρκα με κίτρινη κουκούλα και το άγαλμα του Ναυάρχου Βότση να κοσμεί το περίπτερο από πίσω του με φόντο τις σημαίες του ΠΑΟΚ, ΑΡΗ, ΗΡΑΚΛΗ και τα κιτς ευζωνάκια και πιθάρια made in China. (ευτυχώς το περίπτερο σήμερα δεν υπάρχει λόγω εργασιών, ελπίζω να μη το ξαναστήσουν)
Κατά τα άλλα, διαθέτει: Μέγα Αλέξανδρο, Μνημείο για τη μάνα, για τον εμφύλιο, Ξενοδοχείο, τη νέα Αγια Σοφιά (Κυρίλλου και Μεθοδίου με τα χρυσά), αίθουσα δεξιώσεων για γάμους, βαπτίσεις, μνημόσυνα και γενέθλια, Μέγαρο Μουσικής, Παιδικές Χαρές κ.ά.
Θα μου πείτε, υπάρχουν και οι Ναυτικοί Όμιλοι. Ποιοί;;;
Οι παράγκες με τις αμιαντολαμαρίνες που έχουν στήσει ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ κάποιοι επιτήδειοι για να ελλιμενίζουν τζάμπα τα δήθεν "αγωνιστικά" σκάφη τους και να μισθώνουν παχυλώς σε τρίτους τα «κυλικεία» (τέτοια άδεια έχουν) ως Ταβέρνες και Εστιατόρια δέκα αστέρων (στις τιμές), είναι ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ της πόλης διαχρονικά και κανείς μα κανείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΜΑΘ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΔΗΜΟΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ) δεν έχει αρθρώσει λέξη για την καταπάτηση της παραλίας, τα εκτρωματικά αυθαίρετα, και το που πάνε τα απόβλητά τους. Έχουν γίνει μάλιστα και ορατές στον κάθε περιπατητή, ΕΠΙΧΩΣΕΙΣ (όρα κλαμπ ΟΜΙΛΟΣ), αλλά και ΟΦΘ, χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός. Ο λεγόμενος Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης (Εστιατόριο-Ταβέρνα-Λέσχη Μπρίτζ- ε, και Κωπηλασία-Ιστιοπλοΐα) έχει κτίσει τα αυθαίρετά του και γύρω από τον ραδιοφάρο(!!).
ΚΑΙ ΧΘΕΣ -5-5-06- πήγαν οι μπουλντόζες να διώξουν τους ερασιτέχνες ψαράδες γιατί οι σκάλες που δένουν τις βάρκες τους είναι ...ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ! Και δεν ντρέπονται λίγο...
Αλλά αυτά αποτελούν άλλο Κεφάλαιο.
Μένουμε στην περιγραφή της σκληρής πραγματικότητας, του απέραντου τσιμέντου της παραλίας μεταξύ λιμανιού και αεροδρομίου. Μιας ερημιάς που διακόπτεται μόνο από τη μαρίνα της Καλαμαριάς που, λόγω της νοοτροπίας «χαλαρά και δεν βαριέσαι» δεν προσφέρει τίποτα εκτός από τη φυσική ασφάλεια του λιμανιού της.
Η Γάνδη, μια πόλη 250.000 κατοίκων στο Βέλγιο είναι παραποταμιοθαλάσσια. Σε μια θάλασσα γκρικαφέ που δεν θα βάζαμε το πόδι μας μέσα. Κι όμως, η Γάνδη έχει τρεις μαρίνες με 3500 σκάφη!
Τι να πούμε για τη Νέα Ζηλανδία που έχει 2.500.000 κατοίκους και 3.500.000 σκάφη!
Η Βαρκελώνη, πριν από τους Ολυμπιακούς που φιλοξένησε, ήταν περίπου σαν τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα φιλοξενεί κάποιες χιλιάδες σκαφών σε μοντέρνες μαρίνες και οι Έλληνες επισκέπτες της μελαγχολούν αναλογιζόμενοι τα δικά μας.
Υπάρχουν και άλλοι, όπως κάποιος δημοσιογράφος της εφημερίδας Θεσσαλονίκη (υπογράφει ως Θ.Σιχ.) που ξορκίζει όποιον ζηλεύει την –κατ' αυτόν- «καταστροφή» του «μετώπου στη θάλασσα» της Βαρκελώνης και βρίζει όποιον διανοείται να σχεδιάζει την «καταστροφή» του μετώπου στη θάλασσα της πόλης μας που είναι –κατ' αυτόν- το μόνο που έχει μείνει ατόφιο να περηφανευόμαστε (!!!). Δικαίωμά του.
Αλλά, ας έχει υπ' όψη του, ότι για κάθε σκάφος απαιτείται: Μηχανικός, Ηλεκτρολόγος, Μηχανουργός, Ξυλουργός, Ράφτης πανιών, Έμπορος ναυτιλιακών ειδών, Έμπορος Χαρτών, Έμπορος ειδών Ναυτικού ρουχισμού, Παντοπώλης, Κάβα ποτά, Παγοπώλης, Βενζινάς, Καπετάνιος, Ναύτης και, και, και,. Οι Μπαρθελονέζοι μπορεί να έχασαν το μέτωπο στη θάλασσα κατά τη βόλτα τους αλλά βρήκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας που ανέβασαν το βιοτικό τους επίπεδο και ξέφυγαν από τη μιζέρια που τους είχε καταδικάσει και η αιώνια διαμάχη τους με την Αθήνα …Μαδρίτη ήθελα να πω.
Με τη νοοτροπία της διατήρησης της «παραδοσιακής» μορφής της παραλίας μας (ποιας παραδοσιακής; Του 60;), οι άνεργοι της πόλεως ( κατά Παπαγεωργόπουλο, όπως και «Άρεως») θα πηγαίνουν στο Πάρκο του Ήχου για να ακούν τις καλαμιές να ηχούν καλύπτοντας το γουργούρισμα της πείνας τους, κι αν πάλι δεν φυσάει, θα περνούν από το Πάρκο των Εσπερίδων να φάνε κανένα πορτοκάλι και να μαζέψουν νεράντζια να έχουν να πετάνε στις επικείμενες νέες προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Περαστικά μας.
Και για να μη φαίνεται ότι μόνο κριτικάρουμε:
Να προτείνουμε:
70 χρόνια Δ.Ε.Θ. στην ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ Θεσσαλονίκη, έγινε ποτέ ένα, ΕΝΑ!, "Ναυτικό Σαλόνι" στο νερό; Το ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ γιατί έχει αφεθεί στην τύχη του (χώρια που ο Βενιζέλος/Αγγελούδης και σία το έταξαν για ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ, δίπλα στη θάλασσα!!, μα τω θεώ!!). Στον ιδανικότερο χώρο για θαλάσσιο Ναυτικό σαλόνι!
Να αναβαθμιστούν τα απαράδεκτα αλιευτικά καταφύγια Χαλκιδικής, Πιερίας και Θεσσαλίας ώστε να υπάρχουν τουριστικά λιμανάκια ανά 30-40 ναυτικά μίλια για να διευκολυνθεί ο θαλάσσιος τουρισμός. (εδώ μπαίνω στον πειρασμό της κριτικής, πάλι, αλλά ποιος ηλίθιος έφτιαξε τη γέφυρα της Ποτίδαιας σε ύψος τέτοιο που δεν περνά από κάτω ιστιοφόρο μεγαλύτερο από τριάντα πόδια; Προφανώς κάποιος από τους κουπέ χιουντάι θαλασσινούς, τους φουσκωτούς και αυτούς με τα ταχύπλοα ρετιρέ που ψαρεύουν αθερίνα.)
Και, βεβαίως να γίνουν μαρίνες και Δημοτικές Ναυτικές Ακαδημίες στην παραλία της Θεσσαλονίκης για να φύγουν τα παιδιά από τις χουλιγκάνικες "Θύρες" των γηπέδων και να μπουν στη θάλασσα. Εκτός από οικονομική ανάπτυξη θα έχουμε και καλύτερους πολίτες.






Αυτή είναι μια κακή αλλά ενδεικτική φωτογραφία του "Ποσειδώνιου" τμήματος της παραλίας της νυμφομανούς πόλης μας (η ενημέρωση για τους ..εκτός). Δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής (αυτό το κοκκινοτούβλινο -βυζαντινής, λένε, τεχνοτροπίας-) που σώσει και καλά έπρεπε να γίνει πάνω στο κύμα..., με έτοιμη λεκάνη για δημιουργία μαρίνας ή χώρου Έκθεσης Σκαφών, με κάτι στρέμματα ανεκμετάλλευτα και έρημα επί 45 χρόνια, μια έκταση που μυρίζει μούχλα, υπανάπτυξη και ΘΑΝΑΤΟ...
Λοιπόν, την έκταση αυτή την έταξε ο Βενιζέλος σε "ιστορικό" ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό Σύλλογο για τη δημιουργία γηπέδου! (το οποίο τώρα βρίσκεται απέναντι στον χώρο του εργοστασίου ΑΛΛΑΤΙΝΗ που δόθηκε για εκμετάλλευση -ξενοδοχείο, πολυκατοικίες κλπ- σε μεγαλοεργολάβους. Μια εκδοχή λέει ότι η έκταση του Ποσειδώνιου παραμένει στην εγκατάλειψη για να δοθεί πακέτο κι αυτή με το ΑΛΛΑΤΙΝΗ.
Στην έκταση αυτή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εδώ και πέντε χρόνια εγκαινίασε με λαμπρότητα δημοτικό πάρκινγκ (ΔΩΡΕΑΝ), αλλά εδώ και πέντε χρόνια δεν παρκάρει κανείς γιατί ούτε αγορά υπάρχει στα πέριξ, ούτε σπίτια χωρίς πάρκινγκ, ούτε εξυπηρετεί κανέναν να παρκάρει εκεί! Το βράδυ δε, για τις ταλαίπωρες ψυχές που ενδημούν στην περιοχή είναι μεγάλος ο πειρασμός της αποψίλωσης των αυτοκινήτων από οτιδήποτε μπορεί να ανταλλαγεί με μια δόση...
Η έκταση αυτή παραμένει επί 45 χρόνια εγκαταλειμένη γιατί, επίσης, συνταξιούχος δικαστικός, που κατοικεί στα πέριξ, ισχυρίζεται (και οι "συνάδελφοί" του τον σιγοντάρουν) ότι τα μπάζα, με τα οποία μπάζωσαν την παραλία επί Εθνάρχου το 1960!) μεταφέρθηκαν από περιοχή "αρχαιολογικού ενδιαφέροντος"!
Έλα ...νινί στον τόπο σου που λένε.

Labels:

82 Comments:

At Sat May 06, 07:08:00 PM, Blogger Кроткая said...

Διορθωσούλα: η Γάνδη είναι παραποτάμια, όχι παραθαλάσσια. Όπως και η Αμβέρσα, το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο.
Αλλά δεν πειράζει, το νόημα ίδιο μένει.

Δεύτερον: "Οι Μπαρθελονέζοι μπορεί να έχασαν το μέτωπο στη θάλασσα κατά τη βόλτα τους αλλά βρήκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας που ανέβασαν το βιοτικό τους επίπεδο και ξέφυγαν από τη μιζέρια που τους είχε καταδικάσει και η αιώνια διαμάχη τους με την Αθήνα …Μαδρίτη ήθελα να πω."

Εγώ αυτού του είδους την "ανάπτυξη", τη φοβάμαι συνήθως... Ναι, να δημιουργηθούν θέσεις, εργασίας, ναι, να φύγουν τα πιτσιρίκια από τις γηπεδοαλητείες και να πάνς στη θάλασσα, αλλά δε νομίζω πως αρέσει σε κανέναν να βλέπει μπροστά του parking για κότερα, τύπου Υδρας, αντί θάλασσα κι αλμυρό νερό. Εγώ ειδήμων δεν είμαι, ούτε καν κάτοικος Θεσσαλονίκης και τις λεπτομέρειες τις αγνοώ, κι είστε πιο αρμόδιοι. Αλλά, πέρασα 6 μήνες στην Ύδρα και σιχάθηκα τα κότερα. ΌΠως και στο Μύρτο, στην Κεφαλλονιά. Τόσο όμορφο τοπίο και να στο καταστρέφει το δάσος από κατάρτια, σαν κεραίες τηλεόρασης ήταν...
Θέλω να πω πως αυτά θέλουν προσοχή. Μην πάμε να κάνουμε το καλό και γαμήσουμε τη φύση, για άλλη μια φορά...

 
At Sat May 06, 07:38:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Εκεί που έπινες τον καφέ σου στη θεσσαλονίκη, 300 μέτρα μέσα στη θάλασσα, εχει μια τσαμαδούρα -σημαντήρα, με φως- που προσδιορίζει την έξοδο του μεγαλύτερου σκατοαγωγού της πόλης!
Η φύση δεν βιάζεται από τους "πεπαιδευμένους" πολίτες που είναι οι θαλασσινοί στην πλειονότητά τους (γιατί έχει και θαλασσινούς ...αιγοβοσκούς αρκετούς).
Η Ύδρα έχει ΜΗΔΕΝ ανεργία. Και ο Βόλος, που κατά τη mamanni ασχήμηνε από την παρουσία τόσων σκαφών, έχει ελάχιστη ανεργία σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη.
Η πόλη, όπως όλη η Βόρεια Ελλάδα, έχει αποβιομηχανοποιηθεί, θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, προοπτικές άλλης ανάπτυξης δεν υπάρχουν, ε, όποιος έχει κάποια ιδέα να προτείνει, ας το κάνει. Αλλά το να έχεις ένα θησαυρό στο σπίτι σου και να τον φυλάς στο μπαούλο φοβούμενος μη χαλάσει αν τον βγάλεις για να τον εκμεταλλευτείς, δεν λέει...
Και, επιτρέψτε μου, λόγω ηλικίας να καταθέσω μια άποψη που αφορά περισσότερο στους νεότερους.
Η θάλασσα είναι -ήταν πάντα, άλλωστε- η πηγή οικονομικής δύναμης στο εγγύτατο μέλλον. Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας (2500000κάτοικοι) κατά την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, είπε: "είμαστε μικρή χώρα, αλλά είμαστε και μεγάλη γιατί έχουμε θάλασσα" (έχουν ΕΝΑ λιμάνι!).
Αυτός είχε διαβάσει και τον Θουκυδίδη που έλεγε "μέγα το της θαλάσσης κράτος" (μεγάλη η δύναμη της θάλασσας), θάλασσας που εμείς οι νεοέλληνες τη βλέπουμε μόνο ως όμορφο τοπίο.
Και, Κροτκαγιούλα μου, η ομορφιά της Ύδρας δεν είναι το ακίνητο τοπίο που ΔΕΝ θα υπήρχε αν δεν ήταν πάντοτε (από τότε που κατέφυγαν εκεί οι Αλβανοί διωκόμενοι) γεμάτο από κάθε λογής σκαριά. Τώρα αν εσύ τα κατάρτια τα βλέπεις σαν κεραίες τηλεόρασης, ε, δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι αυτό. Εγώ τα βλέπω σαν τους ψηλούς μαυρόπευκους της Πίνδου, σαν τα στοιχεία που ζωντανεύουν το περιβάλλον και το καθιστούν και χρήσιμο από κάθε άποψη.

 
At Sat May 06, 07:43:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και έχεις δίκιο, λάθος έκφρασης για τη Γάνδη. Παραποταμιοθαλάσσια. Όσο για την Αμβέρσα, έχω ανέβει το ποτάμι, μέχρι το κέντρο σχεδόν, με τα πανιά λόγω βλάβης της μηχανής και την "έμαθα" πολύ καλά!

 
At Sat May 06, 08:28:00 PM, Blogger Кроткая said...

Αχ, βρε Ημίαιμε, μια μανία που την έχεις να θες να με πείσεις πως διαφωνούμε. Δεν διαφωνώ. Η παρατήρησή μου ήταν πως η κάθε λογής ανάπτυξη χρειάζεται προσοχή, σχεδιασμό και πρόβλεψη για τυχούσες παρενέργειες. Προσθετικά είπα όσα είπα. Όχι για να φέρω αντίρρηση.

Προτιμώ την Αμοργό από τη Ρόδο, αυτό είναι όλο. Κι οι δυο από τον τουρισμό ζουν, το θέμα είναι πώς τον εξασκούν.

Από την άλλη, έφερα την Ύδρα και το Μύρτο ως παραδείγματα, γιατί με ενοχλεί πολύ η θέα των νεοπλουτίστικων κότερων (και το δάσος από κατάρτια που μου έκρυβαν το ηλιοβασίλεμα), όπως με ενοχλούν και τα τζιπ που έχουν κατακλύσει τουσ δρόμους. Γίνανε ξαφνικά όλοι μεγιστάνες και κάνουν σαφάρι και κάμελ τρόφυ, μη χέσω...

Μου αρέσουν οι βαρκούλες και τα ντεσεβώ. Και δε μου αρέσουν τα γκραν τσερόκυ και τα δεν-ξέρω-πώς-τα-λένε-ακριβά-κότερα. Λόγω νοοτροπίας, ιδεολογίας και αισθητικής.

Ελπίζω να έγινα κατανοητή αυτή τη φορά.

Φιλιά πολλά!

 
At Sat May 06, 11:00:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Διαφωνούμε, συμφωνούντες.
Οι νεόπλουτοι δεν έχουν σκάφη με κατάρτια, έχουν αυτά τα μπαλκονάτα ρετιρέ ταχύπλοα με πλαστικό γκαζόν στο κατάστρωμα, γλάστρα με βασιλικό και "κυρία" με γόβα στιλέτο.
Και τζιπ στον μώλο να τους περιμένει.
Αυτοί με τα κατάρτια -οι πανάδες- δεν νοιάζονται για τον προορισμό, αλλά για το ταξίδι.
Μακάρι να γεμίσει ο Θερμαϊκός πανιά. Ο κόσμος μας θα είναι σίγουρα καλύτερος...
Θα προτείνω στον old skipper να οργανώσουμε έναν "πλού" όχι μ' αυτούς που τους αρέσει η ιδέα αλλά μ' αυτούς που δεν τους αρέσει. Μπας και δούν τα πράγματα αλλιώς...

 
At Sat May 06, 11:25:00 PM, Blogger Xνούδι said...

οου..
Εξαιρετικό κείμενο Ημίαιμέ μου.

Κρίμα. Πολύ κρίμα. Μπορεί να το νοιώσει, ακόμα και κάποιος που μένει στην πιο άσχημη πόλη της Ελλάδας. Εγώ.

Σε ευχαριστώ και σου στέλνω καληνύχτες.

 
At Sun May 07, 12:04:00 AM, Blogger yorgos said...

χμμ... νομίζω καταλαβαίνω απόλυτα και εσένα ημίαιμε και τη mamani και τον κροταλία μας. και πράγματι είναι κρίμα να αφήνουμε αυτόν τον πλούτο ανεκμετάλλευτο. πόσο μάλιστα όταν είμαστε ένας λαός (όσες αλλαγές και αν έχουν επέλθει) με τη θάλασσα στο αίμα του εδώ και χιλιάδες χρόνια - πράγματι είναι κρίμα αυτή η παράδοση να χάνεται. και δεν το λέω αυτό με διάθεση εθνικιστικοπατριωτική κλπ. η παράδοση είναι μαγικό πράγμα για μένα και όταν χάνεται πεθαίνουν πολλά πράγματα μαζί της. πολλές φορές λυπάμαι που και εγώ δεν έχω καμία σχέση με τη θάλασσα περισσότερη από τα μπάνια. αν και με αρέσουν πολύ τα σκάφη…

η αγανάκτηση σου για τα χαζοπάρκα τα αυθαίρετα και τους αυθαίρετους είναι απόλυτα δικαιολογημένη και να ξέρεις ότι πολλοί νιώθουμε έτσι.

πάντως σας έχω βρει τη λύση. η Θεσσαλονίκη έχει τόσο μεγάλη παραλία που και πανιά χωράνε και ένα μεγάλο μέρος μπορεί να μείνει όπως είναι τώρα...

βουαλά!

(είμαι φοβερός το ξέρω, φχαρστώ, φχαρστώ, τα κορίτσια να έρθουν για αυτόγραφα αργότερα από το καμαρίνι μου)

 
At Sun May 07, 01:33:00 AM, Blogger Кроткая said...

Ημίαιμε, αναμένω το ταξείδι με αγωνία και προσμονή... Αυτό δεν αλλάζει την άποψή μου, βέβαια...

Λυκ, ειπαμε να μη με λες κροταλία, οκ?
κι επίσης, από τότε που έγινες διασημότητα την ψώνισες αγρίως. Μάσου! :Ρ

 
At Sun May 07, 02:50:00 AM, Blogger yorgos said...

ωραία, και τώρα επειδή εσύ λες ότι έγινα διασημότητα (που είναι εντελώς άτοπο) εγώ δεν θα έχω ποτέ ξανά την δυνατότητα να κάνω ένα αστείο τύπου ψώνιο όπως κάνει όλος ο κόσμος γιατί κάθε φορά θα ακούω αυτές τις βλακείες από εσένα!

ε όχι! με καταπιέζετε!

(και ξέρω ότι με πειράζεις αλλά μου τη σπάει... βρωμοκροταλία!!!)

κ συγνώμη ημίαιμε για τα άσχετα σχόλια αλλά με προκάλεσε ο κροταλίας.

 
At Sun May 07, 03:26:00 AM, Blogger Кроткая said...

kala skaw

 
At Sun May 07, 10:34:00 AM, Blogger ma.beez said...

Αγαπητέ μου ημίαιμε, τιμή μου, μα τις ήξερα τις απόψεις σου, και κάπου σου έχω ξαναγράψει ένα παρόμοιο comment, νομίζω.
Δεν έχεις άδικο, καθόλου άδικο και σε κανένα σημείο, και η άποψή σου είναι μια άποψη πολύ ωραία εκφρασμένη, με πρόδηλη αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους. Για τις θέσεις εργασίας, για τα νέα παιδιά, συμφωνώ σε όλα.
Υποψιάζομαι ότι η διαφορά μας ξεκινάει πιο βαθιά κι από τη σχέση που έχουμε ο καθένας με τη θάλασσα. Εσύ από το ιστίο κι εγώ από το μόλο.
Εγώ, όπως κι άλλοι, Βλ. Krotkaya, δεν έχω σχέση με ξάρτια και κατάρτια, αλλά αυτό δεν με κάνει να αγαπώ τη θάλασσα λιγότερο από τους καπετάνιους, απλά τη γνωρίζω λιγότερο ή καθόλου με τον τρόπο τον δικό σας.
Όταν βλέπω το νερό δεν σκέφτομαι αυτόματα το εαυτό μου σε ένα σκάφος ν’ αρμενίζει ή να θαλασσοδέρνεται. Μ’ αρέσει να βλέπω το νερό. Τελεία. Φαντάζομαι το εαυτό μου να κολυμπάει, άντε και σε μια βάρκα με κουπί, σε ήσυχη θάλασσα, άντε και σε κανένα κανό με πανάκι στην ακτογραμμή.
Πιστεύω ότι αυτό είναι που σε κάνει εσένα να βλέπεις μαρίνες στη παραλία της Θεσσαλονίκης, με όλα τα καλά συνακόλουθα που περιγράφεις, κι εμένα να ανακράζω: μη μου τη θάλασσα ταράζετε, μη, με όλα τα κακά που φαντάζομαι και φρίττω, π.χ. jet ski.
Διάβαζα το comment της krot κι ευχήθηκα να αγιάσει το στόμα της, γιατί; Γιατί είμαστε από την ίδια θέση.
Και ξαναλέω, το αισθάνομαι πόσο σωστά είναι όλα όσα λες, αλλά κατάλαβέ με κι εσύ. Στα μόνα σημεία που μπορώ να δω μαρίνα και να μη συγχυστώ, είναι δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής ή πέρα απ’ το λιμάνι. Δεν γίνεται να γίνουν όλα αυτά που λες χωρίς να μας βάλουν φράντζα στο μέτωπο; Εγώ νομίζω πως γίνεται.
Και νιαρρρ!, η «παραλία» της Βαρκελώνης ήταν το κομμάτι της Βαρκελώνης που δεν μου άρεσε.
Υ.Γ. Η «Καθημερινή» έχει σήμερα αφιέρωμα στη πλατεία Αριστοτέλους. Μόλις το πήρα. Δεν το άνοιξα ακόμη.

 
At Sun May 07, 11:18:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αγαπητή mamanni μας, το σχόλιό σου ανέβηκε ταυτόχρονα με το update του ποστ με μια αναφορά στο Ποσειδώνιο.
Οι σκέψεις μου δεν βασίζονται στο πάθος μου να θαλασσοδέρνομαι. Ούτε αρέσει στους θαλασσινούς να θαλασσοδέρνονται. Αλλά είναι μέρος της ζωής τους κι αυτό.
Οι σκέψεις μου, όσο συναισθηματικορομαντικές κι αν ακούγονται είναι καθαρά τεχνοκρατικές απέναντι στο πρόβλημα της ανάπτυξης της πόλης μας και της αντικατάστασης των χαμένων θέσεων εργασίας με νέες. Αν έχετε κι άλλες ιδέες επ' αυτού, θα χαρώ να τις ακούσω.

 
At Sun May 07, 12:34:00 PM, Blogger Lion said...

Καλημερα Καπετανιε. Τριπλη απαντηση σου δινω - μαζι με το μεγαλο μπραβο που αξιζεις για το κειμενο σου.

1) Κοινος πλους με αγαπητους ανθρωπους.
Μααααα, ημουν ο πρωτος ;-) Μεχρι και μπλογκ εφτιαξα. Οπως εχω γραψει, το μπλογκ μου ειναι "στρατευμενο" στους σκοπους α) της εξευρεσης πληρωματος και β) της προστασιας των ζωων. Για πληρωμα δεν ξαναγραφω τιποτα, μετα απο τοσες επαναληψεις χωρις ανταποκριση, γινομαι και λιγο ρεζιλι (εγω να παρακαλαω και κανεις να μην θελει).

2) Μαρινα και τουριστικη αναπτυξη.
Ειχα δικια μου εταιρεια τσαρτερ επι 5.5 χρονια (3 ιστιοπλοικα) και ξερω λιγο τον θαλασσιο τουρισμο. Αν θελουμε τουρισμο, πρεπει να φτιαξουμε κατι που να προσελκυει ξενους. Γινεται μεν, αν δουλεψουν ολοι σωστα. Πολυ φοβαμαι ομως, οτι θα γινει παλι της αρπαχτης.
Ας μην ξεχναμε, οτι μια μαρινα δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα ξενοδοχειο για κοττερα. Κυτταξτε ολοι γυρω σας τα ξενοδοχεια στην Ελλαδα. Υπαρχουν αθλια, προσβλητικα τσιμεντοκουτα που καταστρεφουν το τοπιο. Υπαρχουν και καλαισθητα, ομορφα και καθαρα. Αν η θεσσαλονικιωτικη μαρινα γινει σαν τα δευτερα ξενοδοχεια, τοτε ειμαι μαζι σου. Αν ειναι να γινει σαν αυτα της πρωτης κατηγοριας (που ειναι, δυστυχως, το πιο πιθανο), τοτε συμφωνω με την mamani και την krotkaya. Αλαργα και μακρια απο 'μας!

3) Μαρινα και κοινωνικη αναπτυξη.
Ανυσηχεις για την ελληνικη νεολαια. Θελεις να δωσεις μια εναλλακτικη λυση στα παιδια (και μπραβο).
Αλλα, καλε μου Καπετανιε, τι κανει η νεολαια στην Αθηνα; Το Καλαμακι ειναι μια τεραστια μαρινα "μεσα στα ποδια μας". Οι τσαρτεραδικες εταιρειες ειναι καμμια 150ρια. Ποιος νεολαιος κανει ιστιοπλοια;
Φαληρο, Πασαλιμανι, Βουλιαγμενη, Λαυριο, Καλαμακι. Πεντε μαρινες μεσα στην Αθηνα.
Η Ελλαδα ειναι γεματη μαρινες. Συρος, Καλαματα, Λευκαδα, Παλαιρος, Κως, Κερκυρα. Και μιλαω μονο για τις οργανωμενες μαρινες. Ροδος, Υδρα, Μυκονος κλπ. δεν ειναι μαρινες αλλα χαλια σκετα.

Ολες τις μαρινες τις "εχω φαει με το κουταλι" χρονια τωρα. Και δεν εχω γνωρισει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ελληνα ιστιοπλοο!
Οι μονοι ελληνες που συχναζουν στις μαρινες: ατζεντηδες για τσαρτερ, τεχνιτες (αναξιοι και απατεωνες οι περισσοτεροι) και "καμακια" - σε εισαγωγικα, γιατι δεν αξιζουν τον τιτλο (ρεζιλιδες ειναι, οχι καμακια).

Χοντρικα υπολογιζω ενα συνολο απο 7000 θεσεις για πλοια. Ποσους ελληνες ιστιοπλοους ξερεις; Εγω ξερω 3 και αυτους τους γνωρισα εδω, στην μπλογκοσφαιρα (ο ενας εισαι εσυ). Τι σε κανει να πιστευεις, οτι αν φτιαχτει μαρινα στην Θεσσαλονικη, θα τραβηχτει η νεολαια απο τα γηπεδα και θα αγαπησει την θαλασσα;

Δεν ξερω, ειμαι απαισιοδοξος.
Οχι οτι οι προσπαθειες σου ειναι κατακριτεες - εσυ καλλιστος εισαι. Για τους υπολοιπους δεν ξερω.

 
At Sun May 07, 01:18:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Καπετάνιε μου, μέχρι τώρα εγώ ήμουν ο απαισιόδοξος κι εσύ με μάλωνες...
Και βέβαια οι μαρίνες από μόνες τους δεν προσελκύουν τη νεολαία στη θάλασσα. Κάτι γράφω, όμως, και για Δημοτικές Ναυτικές Ακαδημίες...
Και το θέτω έτσι γιατί οι υποτιθέμενοι Ναυτικοί Όμιλοι δεν ενδιαφέρονται να βγάλουν εκατό παιδιά στη θάλασσα. Ενδιαφέρονται να παράγουν έναν "πρωταθλητή" για να νέμονται τις επιχορηγήσεις και να διατηρούν τις ταβέρνες τους...
Κατά τα άλλα, τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις, γι αυτό και πρέπει να βάλλουμε από ένα λιθαράκι για ν' αλλάξουν.
Εξακολουθώ πάντως να περιμένω έστω και αόριστες προτάσεις για να ξεφύγει η πόλη μας από τη μιζέρια της.
Όσον αφορά στον πλού με φίλους, το ξέρω ότι το έχεις προτείνει από καιρό, γι αυτό και σε ανέφερα. Είναι δύσκολος ο συντονισμός αλλά να είσαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει.

 
At Sun May 07, 02:12:00 PM, Blogger yorgos said...

σας ικετεύω πάρτε με και εμένα! δεν έχω ναυτικές γνώσεις αλλά δεν θα χρειάζεστε ένα μούτσο-χαμάλη-παιδί για όλες τις δουλειές;

 
At Sun May 07, 03:03:00 PM, Blogger Lion said...

lykojo, δεν χρειαζεσαι ουτε ικεσιες ουτε παρακαλια. Ουτε χαμάλης χρειάζεται να είσαι. Email στον Καπετανιο η σε εμενα και να συντονισουμε κοινη ημερομηνια, αυτο ειν' ολο. Οι δικες μου ημερομηνιες - τωρινες και μελλοντικες - (θα) φαινονται στο μπλογκ.

 
At Sun May 07, 03:25:00 PM, Blogger Lion said...

Ημιαιμε, σε νοιωθω. Γραφεις, οτι ζητας "εστω και μια αοριστη" προταση. Κανω μια - τελειως φλου - προταση. Ισως ειναι καλη, ισως οχι - εγω ο ιδιος δεν την εχω σκεφτει μεχρι τελους.
Να σημειωσω, οτι αντιγραφω τους Τουρκους (εκει φτασαμε...).

Λοιπον, οι Τουρκοι διοργανωνουν τις λεγομενες fun regatta στις ακτες τους [*]. Καποια εταιρεια (συνηθως τσαρτεραδικη, αλλα και ομιλος) αναλαμβανει με το αζημιωτο να διοργανωσει εναν "αγωνα" ιστιοπλοιας. Ο "αγωνας" ειναι περισσοτερο για να γνωρισει ο κοσμος την θαλασσα και οχι για πρωταθλητες. Οι συμμετεχοντες κανουν το κεφι τους και ειναι ολοι ερασιτεχνες. Οι ομαδες απαρτιζονται απο 1-2 εμπειρους και τους υπολοιπους τελειως ασχετους. Αυτο γινεται για να προσελκυστει νεο αιμα (το να βαλεις μονο εμπειρους σε 1 ομαδα, δεν λεει). Υπαρχει καποια ελαστικη χρονομετρηση και καταταξη - για να υπαρχει και η αμιλλα - αλλα το κυριωτερο ειναι η διοργανωση. Οι ομαδες συναντιωνται τα βραδυα στο καθε λιμανι, γινεται παρτυ, γλεντακι κλπ. Ο διοργανωτης φροντιζει τα τεχνικα, τις θεσεις στα λιμανια, βοηθαει ολους, δανειζει μεχρι και σκιππερ στις ομαδες κλπ. Με αυτο το κολπο γνωριζει ο κοσμος την θαλασσα "εκ του ασφαλους", κανει το κεφι του και κυριως: ξαναρχεται!
Με λιγο τυχη και καλη διαθεση μπορει να βρεθει και καποιος σπονσορας (μπυρα, ρουχα κ.α.).

Επαναλαμβανω, δεν ξερω καν, αν η προταση ειναι καλη και πραγματοποιησιμη. Ισως ομως εφερνε κοσμο στην θαλασσα. Οι πολιτικαντηδες θα πειστουν πιο ευκολα να επενδυσουν σε υποδομες (να αξιοποιησουν την παραλια δηλαδη), οταν ξερουν οτι ενα σημαντικο τμημα των πολιτων ασχολειται με το αντικειμενο.

Αν νομιζεις, οτι καπου μπορω να βοηθησω, στειλε μαιλ με λεπτομερειες.

[*] ! με ιδιαιτερη εμφαση στα κατεχομενα της Κυπρου για προφανεις λογους !

 
At Sun May 07, 03:25:00 PM, Blogger Кроткая said...

Ημίαιμε, μια λέξη μόνο, δεν θα καταχραστώ το χώρο πολύ: "τεχνοκρατικές" σκέψεις... να μια λέξη που με κάνει να ανατριχιάζω από τρόμο, κάθε φορά την ακούω ή τη διαβάζω... Μη, έλεος, όχι άλλους τεχνοκράτες, μας έχουν φάει τη ζωή, μας έχουν καταστρέψει την ομορφιά... Γίνου ξανά ρομαντικός, σε παρακαλώ.

Skipper, εγώ δεν ήξερα πως έψαχνες γαι πλήρωμα, αλλά count me in! Άσχετη από καράβια (παρά το αληθινό μου όνομα, ευφημισμός είναι!), αλλά μπορώ να σας καθαρίζω και να σας κάνω να γελάτε με τις κοτσάνες που θα πετάω!

Όσο για υο update, η φωτογραφία που ανέβασες Ημίαιμε, είναι όντως θλιβερή. Αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρη πως η αναβάθμιση αλά γκρέκα θα έκανε το τοπίο λιγότερο θλιβερό. Και επιμένω πως αισθητικά και μόνο, η Ύδρα κι ο Μύρτος ΔΕΝ μου αρέσουν. Mamani, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο. Ας αφήσουμε και καμιά γωνιά της γης "αναξιοποίητη". Ας αφήσουμε τη σοφή φύση στην ησυχία της...

Πάλι φλυάρησα, έχω γίνει χειρότερη κι από την Amelie...

 
At Sun May 07, 05:58:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Κροτ, δηλαδή να αφήσουμε τη φύση της πόλης να είναι αξιοποιήσιμη μόνο ως χαβούζα και ως στρέμματα για επέκταση του Α/Δ. Συγνώμη που θα σε στεναχωρήσω αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι της πόλης δεν νομίζω ότι συμφωνούν με εξασφαλισμένο ρομαντικότο ανατρίχιασμά σου και περιμένουν κάποια τεχνοκρατική πρότασή σου για το μέλλον τους (και των παιδιών τους -να μεταναστεύσουν στο Βέλγιο, ίσως;).
Δεν νομίζω να έχασα τον ρομαντισμό μου για να ψάξω να τον ξαναβρώ όπως με συμβουλεύεις και δεν διαννοούμαι να τον παραδώσω στην καθόλου ρομαντική σου άποψη του "άσ' το όπως είναι γιατί "αλά γκρέκα" θα γίνει χειρότερο".
Γιατί, κάθε φορά που πας να με πείσεις ότι συμφωνούμε καταφέρνεις ακριβώς το αντίθετο;
Ανατριχιασμένος, σε φιλώ γλυκά.

 
At Sun May 07, 06:20:00 PM, Blogger ma.beez said...

Ας το αφήσουμε όπως είναι. Η δική μου άποψη βασίζεται σε αισθήσεις. Δεν θα συμφωνήσουμε φοβάμαι. Η λέξη "τεχνοκρατικός-η-ο" δεν μου είναι και μένα συμπαθής, τη φοβάμαι κι εγώ, αν και αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητά της και τη χρησιμότητά της. Πιο συγκεκριμένες προτάσεις από ότι έχω ήδη πει (καθορισμός τοποθεσίας για εγκαταστάσεις) δεν έχω, ποια είμαι άλλωστε;
Άσχετα με την διαφωνία μας επί του συγκεκριμένου νομίζω ότι το πολιτισμένο κλίμα του διαλόγου και η γεύση της επικοινωνίας είναι τόσο ενθαρρυντικά πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι αξίζει τον κόπο και τον χρόνο.
Διατελώ υμέτερη
Μαμάνι.

 
At Sun May 07, 06:57:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Mamanni μου, σωστά επέλεξες τη ...γάτα ως ταυτότητα. Εσύ χαμογελάς ακόμα κι οταν η πλάτη σου "γαμψώνει" και η τρίχα σηκώνεται.
Κι ας αφήσουμε όπως είναι τη διαφωνία με μία μόνο διευκρίνιση:
Όταν λέω για προτάσεις στο πρόβλημα δεν εννοώ προτάσεις για εκμετάλλευση της θάλασσας, αλλά προτάσεις για άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να παρέξουν θέσεις εργασίας σε αναπλήρωση αυτών που χάνονται καθημερινά από τα κλεισίματα εργοστασίων (PIRELLI, GOOD YEAR, BALKAN, Λιπάσματα, Ζάχαρη, Κλωστουφαντουργία, και, και, και). Ρομαντικές προτάσεις, έστω, αφού ο όρος "τεχνοκρατικός" ενοχλεί.
Γιατί η ωραία θέα στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης δεν μπορεί, φαντάζομαι, να είναι η λύση για το 20% του πληθυσμού που είναι άνεργος.
Για μένα είναι ΤΟ πρόβλημα...

 
At Sun May 07, 07:06:00 PM, Blogger Кроткая said...

Εξακολλουθώ να επιμένω πως δεν διαφωνούμε. Υπάρχει η δημιουργική ανάπτυξη τύπου "Τεχνολογικό πάρκο Λυρίου", με την οποία δεν έχω κάνενα πρόβλημα και όπου το Λαύριο, μια πόλη κατεστραμμένη με 35% ανεργία, μετατράπηκε σε δημιουργικό και όμορφο λιμάνι και με εξαιρετικά ενθαρρυντικά νούμερα στην ανεργία (δεν έχω το ακριβές ποσοστό, αλλά μιλάμε για ολοφάνερη μείωση, η οποία είναι αισθητη ακομα και κάνοντας μια βόλτα). Υπάρχει και η ανάπτυξη της αρπαχτής τύπου "αξιοποίση των ολυμπιακών έργων" που ρημάζουν ή τύπου "Δήμος Αμαρουσίου", βλέπε πώς μετατράπηκε ένας Δήμος της Αθήνας σε Μανχάταν με σαφή καταστροφή του κοινωνικού ιστού και καμιά βελτίωση για προβλήματα όπως η ανεργία.
Κι ανάπλαση της Αριστοτέλους θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Τη θέλουμε; δε νομίζω.

Κανένα πρόβλημα με το μοντέλο "Λαύριο". Αλλά αν είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη Μαρούσι κι η παραλία της να αναπτυχθεί με αρπαχτές, ευχαριστώ, αλλά θα την προτιμήσω ως έχει.

Απλώς διατυπώνω τον προβληματισμό, σε σχέση με το τι τύπου ανάπτυξη θα υπάρξει και η προϋοηρεσία της Ελλάδας σε τέτοια θέματα με φοβίζει.

Ελπίζω να μη σε ξανάκανα να ανατριχιάσεις, φίλε μου Ημίαιμε.

Όσο για τη μετανάστευση στο Βέλγιο, κιε πειδή το θέμα με πονάει, θα 'δινα τα πάντα για να μη με είχε διώξει η πατρίδα μου, αλλά το έκανε. Δυστυχώς.

Συννεφιασμένες καλησπέρες από τις μουντές -και πάλι- Βρυξέλλες...

 
At Sun May 07, 07:21:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ε, όχι και θέσεις εργασίας από την "ανάπλαση" της Αριστοτέλους...!
Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση της σκέψης μου με όσα αναφέρεις για το Λαύριο.

 
At Sun May 07, 08:52:00 PM, Blogger Кроткая said...

Γιατί; Τόσοι οικοδόμοι και μπετατζήδες κατά την διάρκεια, τόσες καφετέριες και τραπεζοκαθίμσατα αναβαθμισμένα μετά! Ανάπτυξη τύπου Ολυμπιάδας, μη χέσω! Αλά γκρέκα που έλεγα και πριν... Τόσοι πολιτικάντηδες ευλογούν και πλεκουν το εγκώμιο για τέτοια "ανάπτυξη". Δεν την προσάπτω σε σένα, για όνομα του Δία! Στους "πρώην και νυν μουστακαλήδες και μη" σωτήρες του Έθνους την προσάπτω... Αχ βρε Ημίαιμε που μονίμως με παρξηγείς!
Χάσμα γενεών, μάνα μου! :) :Ρ

 
At Sun May 07, 08:54:00 PM, Blogger Кроткая said...

p.s. σας απαντήσαμε στο mail σας, αγαπητότατο σκυλάκι, θέλετε να ρίξετε μια ματιούλα και να μας στείλετε τη γαυγιστερή σας απαντησούλα; Τα ταπεινά μας σέβη, αζ γιούζουαλ!

 
At Sun May 07, 09:36:00 PM, Blogger άσκεπος said...

Ενδιαφέρουσα η πρότασή σου ημίαιμε. Αλλά δε συμφωνώ. Ας πάρουμε τα δεδομένα. Έχουμε έναν βεβαρημένο κόλπο, ο οποίος δέχεται ό,τι έχεις πει, ενώ παράλληλα κινδυνεύει από την προέκταση του αεροδρομίου (10-28). Με την επίσης δεδομένη αργή ανανέωση των υδάτων του, μου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να ανταπεξέρθει στις νέες ανάγκες που θα προκύψουν από τα απόβλητα που θα αφήνουν τα κότερα (λάδια κ.ά.). Η περίπτωση της Μηχανιώνας (της οποίας τα αλιευτικά έχουν καταστρέψει μία παραλία στην οποία μπορούσες κάποτε να κάνεις μπάνιο), μου έχει χαραχτεί πολύ έντονα, για να συμφωνήσω μαζί σου. Θα προτιμούσα να γίνουν άλλα 2-3 εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, να αναπτυχθεί η θαλλάσια συγκοινωνία, ακόμα και να γίνει η παραλία μας (σε βάθος χρόνου) μέρος για να κάνει κανείς το μπάνιο του. Να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα (όπως το Shark που συχνάζει Μπένι και η παρέα του) και να δοθούν κίνητρα, ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στη θάλασσα. Η επιστροφή δεν έχει να κάνει με το να την κοιτάς, αλλά με το να την ταξιδεύεις. Μετά από όλ'αυτά, θα μπορούμε να μιλήσουμε και για μαρίνες.

 
At Sun May 07, 10:11:00 PM, Blogger ma.beez said...

Αγαπητό σκυλάκι, δεν καμπούριασα και δεν ανατρίχιασα ούτε στιγμή.

 
At Mon May 08, 12:13:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Exiled, "Η επιστροφή δεν έχει να κάνει με το να την κοιτάς, αλλά με το να την ταξιδεύεις".
Αυτό λέω κι εγώ!

Mamanni, ...υπόθεση εργασίας για να βγεί το κοπλιμέντο έκανα!

 
At Mon May 08, 12:36:00 PM, Blogger Lion said...

Πληροφοριακα για το Λαυριο: εγινε μια πολυ καλη προσπαθεια και το αποτελεσμα ειναι πραγματι πολυ καλο. Τοσο οι ανθρωποι οσο και το μερος "ανασαναν". Οι τοπικοι διοικουντες προσπαθουν παρα πολυ (καθε 3 + λιγο εκδηλωση, φεστιβαλ, εκθεση....μεχρι και ναυτικο σαλονι φτιαξανε).

Υπαρχουν ομως ενστασεις.
Α) Στο Λαυριο "επεσαν" πολλα λεφτα απο το κρατος. Καλο ειναι αυτο, αλλα δεν μπορει να εφαρμοστει στην Θεσσαλονικη. Αλλο 3,000 νοματαιοι, αλλο 1,000,000 (δεν εχω τσεκαρει τα νουμερα, μη με δειρετε).

Β) Το Λαυριο εξακολουθει να ζει απο επιδοτησεις. Το ζητουμενο ειναι να βοηθησει το κρατος στην αρχη - μεχρι να ξεκινησει μια αυτονομη αναπτυξη. Μια αεναη επιδοτηση (ειτε για Λαυριο ειτε για Θεσσαλονικη μιλαμε) χωρις ελπιδα να σταθει το μερος αυτονομα στα ποδια του, με βρισκει αντιθετο.

Γ) Η Χαλυβουργικη εξακολουθει να ειναι το Α και το Ω στο Λαυριο. Αν κλεισει η Χαλυβουργικη, το Λαυριο εσβησε. Η οικονομια της περιοχης ειναι δυστυχως μονοδιαστατη - και γι' αυτο επισφαλης.

Προς exiled, krotkaya, mamani: μπερδευετε λιγο (ειναι δικαιολογημενη η αγνοια) τους ορους. "Μαρινα" ειναι ενα οργανωμενο μερος, χωρις σκουπιδι, χωρις λαδια + χημικα στην θαλασσα, χωρις μπετονενια κτιρια και χωρις παρανομα παρκαρισμενα αυτοκινητα (εστω Τσεροκι). Στο σχολιο μου πιο πανω αναφερω, ποιες πολεις εχουν μαρινα [*]. Τα υπολοιπα που βλεπετε εσεις (Υδρα, Ροδος, Σπετσες κλπ. κλπ.) δεν ειναι μαρινες αλλα πρωην λιμανακια με εναν τσιμεντενιο μωλο, οπου μπαινοβγαινει οποιος λαχει και κανει οτι θελει. Λογικο ειναι που δεν σας αρεσουν (ουτε σε μενα).

Ο Καπετανιος προτεινει σωστη μαρινα, οχι το χαος που ξερετε.

[*] Το Λαυριο εχει τοσο μια ιδιωτικη / πανακριβη μαρινα οσο και ενα χαωδες, βρωμικο και ανοργανωτο λιμανι.

 
At Mon May 08, 01:27:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αυτό λέγεται συνδρομή σε κινδυνεύοντα στη θάλασσα από τους θυελλώδεις ανέμους θηλυκού γένους...(αστειεύομαι κυρίες μου, ε;)
Κι ευχαριστώ σε, καπετάνιε, για τη διευκρίνηση του πώς εννοώ την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού από πλευράς ποιότητας υποδομών.
Να συμπληρώσω, ναι το Λαύριο έχει δύο όψεις αλλά και η καλή και η κακή έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση, μέρους έστω, του κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας.
Η καλή ή η κακή εικόνα εξαρτώνται από το κράτος -ας πούμε-, την τοπική αυτοδιοίκηση -ας ξαναπούμε- και τους ντόπιους κατοίκους.
Αλλά, χωρίς αυτή την καλή ή την κακή εικόνα, το Λαύριο σύντομα θα κατέληγε έρημη, νεκρή πολιτεία.

 
At Mon May 08, 01:33:00 PM, Blogger Кроткая said...

Εγώ προσωπικά έχω υπερκαλυφθεί.
Μήπως να την κάνετε όντως τη Λαμπρούκος λίστα; και να μπειτε ως guests? και να σα ςκάνουμε και μια μεταγραφή στην Αθήνα (όπως και τόσες όλες;).

Πλάκα κάνω, δυστυχώς...

 
At Mon May 08, 11:16:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Ημίαιμε, η μελέτη της ανάπλασης της παραλίας είναι καλή. Σουλουπώνει την παραλία χωρίς να κόβει το θαλάσσιο μέτωπο. Οι μελετητές κέρδισαν διεθνή διαγωνισμό με συμμετοχή και κορυφαίων Γάλλων αρχιτεκτόνων. Βασικό στοιχείο για τους ανατεθεί η μελέτη ήταν ότι σεβάστηκαν το χώρο και δεν τον γέμισαν με πολυόροφες κατασκευές (όπως έκαναν άλλες προτάσεις). Δεν δημιουργείται Μέτσοβο. Η ομάδα δούλεψε με κέφι για χρόνια και το τελευταίο που την απασχόλησε ήταν τα χρήματα. Μη νομίζεις ότι όλοι οι μελετητές είναι ο Γιαγκούλας ο ληστής. Το αν ανάθεσε τη μελέτη ο σημερινός δήμαρχος δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να την απαξιώνεις έτσι.

Το αν θα εφαρμοστεί η μελέτη, είναι άλλο θέμα. Δεν έχει να κάνει με τους μελετητές, έχει να κάνει με την επίβλεψη και τους εργολάβους.

Ελπίζω αυτή η σύντομη ενημέρωση, να σε κάνει να το ψάξεις καλύτερα το θέμα. Το μείζον πρόβλημα είναι η υποθαλάσσια και οι καταστροφές που θα επιφέρει.

Ενας γνώστης του αντικειμένου.

 
At Tue May 09, 12:08:00 AM, Blogger Charlie Alexandra said...

Ευχαριστώ για μία ικανή δόση Θεσσαλονίκης. Το είχα πολύ ανάγκη... θα ξαναπεράσω.

 
At Tue May 09, 12:51:00 AM, Blogger NinaC said...

Λοιπόν.... Στο Φόρουμ, συζήτησα το θέμα του Αεροδρομίου (αφού δεν είσαστε ικανοί να έρθετε να το κάνετε εσείς) με:
1. Τα σωματεία των εργαζομένων στην Ολυμπιακή αλλά και στις άλλες εταιρείες. Η απάντηση ήταν ότι δεν το ξέρουν, δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου και δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν γιατί έχουν απίστευτα προβλήματα στα εργασιακά τους.
2. Με εκπρόσωπο της Δημοτικής Κίνησης "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" που στο Φόρουμ προωθούσε κυρίως το θέμα της υποθαλάσσιας σήραγγας. Μου είπε ότι ξεκάθαρη θέση για το αεροδρόμιο δεν έχουν γιατί δεν το έχουν μελετήσει ενδελεχώς. Θεωρούν ότι η μετακίνησή του δυτικά είναι εφικτή.

ΟΛΑ ΕΓΩ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ?

 
At Tue May 09, 01:06:00 AM, Blogger Кроткая said...

Εεεε; εεε; Δε φτάνει που τρέχει να διορθώσει το wordpress, να τα χώσει δεξιά κι αριστερά, να κάνει τα μπλογκς μας παιδική χαρά... θα ασχολείται και με το αεροδρόμιό σας άχρηστοι Θεσσαλονικείς; Πες τα Ντόλ! Εγώ μαζί σου!

 
At Tue May 09, 01:33:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ανώνυμε, (όχι και τόσο), η κριτική στην ανάπλαση δεν αφορά στην ουσία της (δεν αμφισβητώ την επιστημονική εργασία των μελετητών της και δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις την εντύπωση ότι απορρίπτω ΟΛΟΥΣ τους μελετητές έργων...) και στην αξία της.
Αμφισβητώ τη χρησιμότητά της σε σχέση με αντίστοιχη μελέτη -που δεν έγινε- για "εκμετάλλευση" του θαλάσσιου μετώπου με σκοπό την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, που εκτιμώ ότι θα φέρει θέσεις εργασίας και οικονομική ανάσα στη Θεσ/νίκη χωρίς να πλήττεται και το περιβάλλον.
Το "Μέτσοβο" είναι σχήμα λόγου, υπερβολικό, για να καταδείξω (ανεπιτυχώς όπως φαίνεται) τη μηδενική σημασία που δίνουμε στην εκμετάλλευση τών θαλάσσιων πόρων μας παραμένοντες εραστές αποκλειστικά του όμορφου τοπίου. (που δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να ασχημήνει, βεβαίως)

Διευκρινίζω ότι η μέχρι τώρα κριτική μου για "μελετητές" αφορά σε γνωστότατους πανεπιστημιακούς που τα "μελετητικά" τους κατορθώματα είναι ορατά στα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και Θεσσαλίας. Για αυτούς ΜΟΝΟ!
Ευχαριστώ για το διευκρινιστικό σχόλιο που συμβάλλει στην ευρύτερη -και σωστότερη- ενημέρωση των όποιων κάνουν τον κόπο να διαβασουν τα ποστ αυτά.

Θα ήθελα όμως κάποια παραπάνω διευκρίνηση του τι σημαίνει: (Το σχέδιο ανάπλασης) "Σουλουπώνει την παραλία χωρίς να κόβει το θαλάσσιο μέτωπο." Αυτό "το θαλάσσιο μέτωπο" πώς στην ευχή ορίζεται και στα σχέδια ανάπλασης προβλέπεται η κατεδάφιση των αυθαίρετων αμιαντολαμαρινομιλοταβερνών ή αυτές δεν "το κόβουν";

Υ.Γ. Γράφεις "Το αν ανάθεσε τη μελέτη ο σημερινός δήμαρχος δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να την απαξιώνεις έτσι."
Ούτε η πρώτη παράμετρος (δήμαρχος, τον συγκεκριμένο τον γνωρίζω -και με γνωρίζει- προσωπικά αλλά, έχω το δικαίωμα να διαφωνώ και να θυμώνω με τις προτεραιότητες που θέτει στα έργα ευθύνης του) ισχύει ούτε αντιλαμβάνομαι πώς απαξιώνω τη μελέτη. Επισημαίνω απλά ότι τα άριστα (δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω) μελετημένα θεματικά πάρκα μπορούν να βελτιώσουν την αισθητική της καθημερινής μας ζωής, αλλά δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στον άνεργο και στον πεινασμένο.
Τώρα, αν ο περιπαικτικός λόγος γραφής για να τονίσω το πού πάει το βάρος της κριτικής μου (αλλά και των προτάσεων), δίνει την εντύπωση ότι απαξιώνω το αποτέλεσμα της επαγγελματικής γνώσης και πράξης άξιων μελετητών, ζητώ συγνώμη για την εντύπωση.

charlie alexandra καλωσήρθες και καλωσναξανάρθεις.

Ντόλυ μου, θα θέσουμε το θέμα μαζί στο Βερολίνο!

 
At Tue May 09, 10:31:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Δυστυχώς οι παράγκες του καραγκιόζη, που μπαίνουν στη θάλλασα, ανήκουν στην κτηματική εταιρία του δημοσίου και είναι το τμήμα που δε μπορεί ν' αγγίξει η μελέτη.

Κατά τη γνώμη μου στη μελέτη αυτή μπορεί άνετα να κουμπώσει παρέμβαση στο θαλλάσιο μέτωπο, όπως τη φαντάζεσαι. Σε όλη την έκταση της παραλίας σε σημαντικό πλάτος, απλώς αντικαθίσταται το πλακόστρωτο και το κρυπίδωμα.

Αν υπάρξει ενδιαφέρον απο τους αναγνώστες θα επανέλθω.

 
At Tue May 09, 11:16:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ουφ! Ανακούφιση από το γεγονός ότι μπόρεσα επιτέλους να εκφραστώ με τρόπο που να γίνομαι κατανοητός επί της ουσίας. Φταίει ίσως, το συναίσθημα στις περιγραφές μου που οφείλεται στο μακρόχρονο χτύπημα στου "κουφού την πόρτα".

Θα μου επιτρέψεις, τη διευκρίνηση ότι Ο ΧΩΡΟΣ όπου στήθηκαν αυθαίρετα οι παράγκες του Καραγκιόζη ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία, όχι οι παράγκες αυτές καθ' εαυτές, που βρωμίζουν αισθητικά και λειτουργικά το "θαλάσσιο μέτωπο", και που κτίστηκαν και λειτουργούν ΧΩΡΙΣ νόμιμη άδεια.
Και, εφόσον οι Δήμαρχοι (Καλαμαριάς-Θεσσαλονίκης) έχουν λόγο και επεμβαίνουν για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών (κάποιων ταλαίπωρων βέβαια) στη θάλασσα, η σιωπή τους για το θέαμα των παραγκοταβερνών είναι απολύτως ΕΝΟΧΗ.
Όπως και του Λιμενικού και της Αστυνομίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Περιφέρειας, και της Νομαρχίας και του ΝΑΥΤΙΚΟΥ.
Οποιαδήποτε ανάπλαση από εκεί θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να ξεκινήσει.
Επειδή δε, φαίνεται ότι είσαι πολύ ειδικότερος από εμένα σε αυτά τα θέματα, νομίζω ότι δεν πρέπει να περιμένεις την ανταπόκριση αναγνωστών για να καταθέσεις όποια στοιχεία θα μας κάνουν σοφώτερους και θα διαμορφώσουν τη γνώμη μας σωστότερη.
Κέντρισέ τους το ενδιαφέρον!

 
At Tue May 09, 11:36:00 AM, Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Είναι και θέμα γούστου βέβαια: (αν και ορεινο/πεδινής στεριανότατης καταγωγής) λατρεύω το θέαμα των αραγμένων σκαφιδίων, είτε ιστιοπλοϊκά (τι χάρμα οφθαλμών η μαρίνα του Φάρο στο Αλγκάρβε), είτε κοτεράκια (και κοτεράρες), είτε ψαρόβαρκες, είτε ρυμουλκά είναι αυτά.
Ακόμα και τα μεγάλα καράβια της γραμμής μ'αρέσει να τα βλέπω!
Ακόμα και τα εμπορικά λιμάνια τα βρίσκω όμορφα (αξέχαστη εικόνα, το λιμάνι της Γένοβας από τα "ψηλά" της πόλης τα χαράματα!)

Εκτός από το γούστο, συμφωνώ απόλυτα με τους "θαλασσινούς" εδώ (τον καραβόσκυλο αξιότιμο μπλογκο-δεσπότη, και τον παλιοσκίπερ :-))

Είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένας τέτοιος κλάδος, χωρίς οικολογικές συνέπειες - δεδομένου οτι ήδη η παραλία ανήκει σε αστικοποιημένο περιβάλλον. Βέβαια, εκτός από κρατική πρωτοβουλία, πρέπει να δοθεί και η μάχη της διάδοσης της θαλασσινής "κουλτούρας" στην πόλη, αλλά αν υπάρχει βούληση και σχέδιο, το ένα θα φέρει το άλλο.

Πάτως πιστεύω και στην ανάπτυξη της εμπορικής ζώνης του λιμανιού - και μάλιστα οτι αυτή θα συμβεί ο,τι και να λέμε. Είναι πολλοί οι πολύ εξΑνατολών ενδιαφερόμενοι (η ματιά του Bull's eye που λέγαμε, καπετάνιε! )

Τις καλημέρες μου.




Μόνο τα πολυ

 
At Tue May 09, 12:09:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Να 'σαι καλά Μαυροπρόβατε. Κι εγώ, ως θαλασσινός μαγεύομαι από το βουνό!

Ναι, έχει προοπτικές το λιμάνι, αν δεν κλείσει ο Κόλπος από ττην αλλαγή των ρευμάτων λόγω ...Αεροδρομίου!

 
At Tue May 09, 03:30:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Για να κλείσουμε προσωρινά το θέμα, να θυμίσω ότι παράλληλα με τη μελέτη ανάπλασης που (αν εφαρμοσθεί σωστά), έρχεται να ομορφήνει την παραλία χωρίς να ρυπάνει το χώρο με κιτς κατασκευές, υπάρχουν δυο χαίνουσες πληγές. Υπόγειο Parking για το οποίο έχει μπεί εργολάβος, προς τη μεριά του μεγάρου μουσικής, και η μεγάλη καταστροφή της υποθαλάσσιας που θα ανασκολοπήσει τμήματα της παραλίας και τον παραλιακό δρόμο δημιουργώντας 3 λωρίδες προς τη μεριά της θάλασσας, ώστε να γίνει δρόμος διπλής κατεύθυνσης!!!. Να σημειωθεί ότι οι 3 λωρίδες δεν υπήρχαν στην αρχική μελέτη. Δε βλέπω να ασχολείται ο κόσμος με το θέμα της υποθαλάσσιας και τις καταστροφές που θα επιφέρει. Λίγο ασχολήθηκε ο Κουράκης (υποψήφιος δήμαρχος) που διοργάνωσε μια ημερίδα.

Αν ασχοληθείς ξανά με το θέμα και μπορώ να βοηθήσω, θα επανέλθω.

 
At Tue May 09, 06:59:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Να 'σαι καλά!

 
At Tue May 09, 08:35:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Μια μικρή λεπτομέρεια ....

Την πολεοδομική μελέτη της ανάπλασης της παραλίας (με απλά λόγια: το γενικό σχέδιο χρήσης της Παραλίας, την οργάνωση των κήπων σε θεματικές ανότητες κλπ..) έχει
εκπονήσει το Αρχιτεκτονικό γραφείο
Atelier R. Castro , S. Denissof
, Γάλλων Πανεπιστημιακών καθηγητών με παγκόσμια ακτινοβολία
και σύ Ημίαιμε πήρες μια μπουλντόζα απο αυτές που περιγράφεις στο κείμενο και τους ισοπέδωσες.

Γιώργας

 
At Tue May 09, 09:22:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Χαίρε Γιώργα, αυτό ήθελες να καταλάβεις, αυτό κατάλαβες...
Μάλλιασε η γλώσσα μου αλλά, για πολλούς λόγους, ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτό που θέλει να αντιληφθεί και δεν μπαίνει στον κόπο να διαβάσει δεύτερη φορά την άποψη του άλλου.
Κι ο Καλατράβα παγκοσμιότατης ακτινοβολίας είναι και χρήσιμος είναι και δημιουργικός είναι και τα έργα του βελτιώνουν την παγκόσμια αισθητική και κουλτούρα αλλά δεν δίνουν λύσεις σε άλλα παγκόσμια προβλήματα όπως αυτά της ανεργίας και της πείνας.
Και πειράζει αν στο "γενικό σχέδιο χρήσης της παραλίας" θα ήθελα να συμπεριλαμβάνονται και μερικά "χρήσιμα" για την οικονομική ζωή έργα εκτός αυτών που συμβάλλουν στην αισθητική της αναβάθμιση;
Για να πώ την αλήθεια κουράστηκα.
Και τέτοια σχόλια σαν τα δικά σου με απογοητεύουν διπλά. Για το γιατί δεν είμαι σίγουρος, αλλά αποπνέουν μια προσωπική απέχθεια (εν μέρει κατανοητή, άντε και σεβαστή).

Υ.Γ. Και τη μελέτη για το λιμανάκι στους Νέους Επιβάτες, και στο Λιτόχωρο και, και, και, διεθνούς φήμης μελετητικό γραφείο τις έκανε και αυτό μπορώ να το κρίνω γιατί το έργο τους το έχω δεί (και απορώ για τη διεθνή του φήμη). Όταν δω και των παγκοσμίου φήμης Γάλλων θα το κρίνω επίσης. Πάντοτε, όμως, θα κρίνω ότι με τα λεφτά που δόθηκαν για τη μελέτης θα είχε αφαιρεθεί όλος ο αμίαντος από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης και θα είχαν κτιστεί και δυό καινούργια (τα αναφέρω ως παραδείγματα προτεραιότητας γιατί αν ξαναναφέρω έργα στην παραλία θα με κατατάξετε και στους "εργολάβους").

 
At Wed May 10, 01:17:00 AM, Blogger yorgos said...

σωστά. το ότι είναι γάλλοι παγκοσμίου φήμης και πανεπιστημιακοί δεν λέει απολύτως μα απολύτως τίποτα.

ας ρωτήσουν πρώτα ΕΜΑΣ πως θέλουμε να είναι η παραλία μας. αντί να δίνουμε λεφτά σε θεματικά πάρκα όσο υπέροχα και αν είναι ας κοιτάξουμε τα βασικά - όπως το κυκλοφοριακό και την ανεργία που λέει ο ημίαιμος.

 
At Wed May 10, 10:08:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Βέβαια, ένα δημοψήφισμα για την παραλία. Αντί για ψηφοδέλτια, οι αρχιτέκτονες (συγνώμη, οι ψηφοφόροι) να ρίχνουμε στην κάλπη σκαριφήματα με ιδέες.

Το ΕΜΑΣ φίλε lykojo έγινε με διεθνή διαγωνισμό. Ουτε απευθείας ανάθεση, ούτε τίποτα ύποπτο. Και βέβαια είναι εντελώς απαράδεκτο οι κερατάδες να έχουν διεθνή φήμη. Αίσχος, ντροπή. Μα τους γελοίους. Στείλε ένα γράμμα στη Γαλλική πρεσβεία.

Πάνω που συμφωνήσαμε με τον ημίαιμο ότι όλες οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν, και οι λύσεις μπορούν να κουμπώσουν, ώστε και ωραία παραλία να έχουμε και ιστιοφόρα, μην τα μηδενίζουμε όλα. Το ίδιο ισχύει και για το Γιώργα, που δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει αναλυτικά αυτά που έγραψε ο Ημίαιμος.

Το θέμα του αμιάντου σαφώς πρέπει να λυθεί άμεσα. Mια πρόταση θα ήταν, την εισφορά της EΡT, για ένα δίμηνο να τη διαθέσουμε για τον αμίαντο και όχι για τη Βίση. Το θέμα είναι σε τι δαπάνες βάζουμε χέρι. Δηλαδή, όσο υπάρχουν ακραία προβλήματα (βλέπε τσιγγάνους στο Γαλικό, ανέργους, μετανάστες πιο φτωχούς απο τη φτώχεια), κόβουμε ας πούμε τις κρατικές ορχήστρες, τα θέατρα, τη λυρική σκηνή, καταργούμε τις παρελάσεις και τις γιορτές, δεν δίνουμε στους εργαζόμενους υπερωρίες; Δεν κάνουμε βέβαια Ολυμπιακούς αγώνες, όυτε δίνουμε χρήματα για το Καυτατζόγλειο.

Συγνώμη ημίαιμε που έγινε κατάληψη του χώρου, αλλά είναι ενδιαφέρον θέμα.

Ενας μηχανικός (που έτυχε να γνωρίζει καλά τη μελέτη ανάπλασης και γι' αυτό μπήκε στα αίματα).

 
At Wed May 10, 01:01:00 PM, Blogger Lion said...

Μπορει να νομιστει οτι μιλαω "αφ υψηλου" αλλα δεν ειναι ετσι. Οσοι με ξερουν, ξερουν οτι δεν μιλαω ποτε με "στυλ" η με υπονοουμενα.

Λεω λοιπον, οτι αυτο το "διεθνους φημης" το παραεχετε ξηλωσει στην Ελλαδα. Ισως ειναι το συνδρομο του φτωχου συγγενη απεναντι στους ξενους. Ειναι και το αλλοθι των φτηνων πολιτικαντηδων που εχετε στον σβερκο σας. "Ε, αφου σας εφερα εταιρεια διεθνους φημης, φατε οτι σας σερβιρω, βουλωστε το και δοξαστε με".

Υπαρχουν εταιρεις διεθνους φημης που εχουν ξαμολησει τεραστιες κοτσανες. Ειναι και λογικο. Μια διεθνης εταιρεια ερχεται, τα κονομαει ευκολα και την κανει με ελαφρα. Και την διεθνη φημη την εχει ετσι κι αλλιως στο τσεπακι. Αντιθετα, ενα τοπικο "γραφειακι" ξερει οτι θα το βλεπουν καθημερινα οι συμπολιτες. Ξερει οτι θα φαει γενναιο φτυσιμο αν κανει καπου λαθος. Γι' αυτο μια τοπικη εταιρειουλα εχει πολυ μεγαλυτερο κινητρο (!!) να παρουσιασει κατι σωστο.

Οσο για τους διαφανεις διαγωνισμους (μιλαω εκ πειρας): μπορω να ρυθμισω τους ορους σε οποιονδηποτε "ανοιχτο" διαγωνισμο, ωστε να κερδιζει παντα μια και μοναδικη εταιρεια.

Ο πραγματικα ανοιχτος διαγωνισμος ειναι μονο αυτος που:
α) δεν περιεχει περιοριστικους ορους για οποιανδηποτε εταιρεια
β) δημοσιοποιει (μετα την αποφαση) ΟΛΕΣ τις κατατεθιμενες προσφορες, με το κοστος τους και με τους λογους που οδηγησαν στην προτιμηση του Α η του Β προμηθευτη.

Τα υπολοιπα περι "διαφανειας" στους διαγωνισμους τα ακουω βερεσε.

Και τελος να υπογραμμισω αυτο που εγραψε ο Ημιαιμος. Ο πολιτικαντης και η εταιρεια "διεθνους φημης" ενδιαφερονται κυριως για το show. Οσο πιο γυαλιστερα τα πετραδακια, τοσο πιο πολυ θα θαμπωθουν οι ιθαγενεις. Οι πολιτες - σαν τον Ημιαιμο και αλλους - εχουν διαφορετικες προτεραιοτητες.

 
At Wed May 10, 01:23:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Θα ήθελα να μείνουμε τουλάχιστον σύμφωνοι ότι μιλάμε για προτεραιότητες.
Και, βεβαίως, δεν είμαι υπέρ της κατάργησης όλων των κονδυλίων για την καλλιέργεια της κοινωνίας -φαντάζομαι ως σχήμα υπερβολής αναφέρθηκαν τα κρατικά θέατρα, η λυρική κλπ- που είναι ΛΙΓΑ σε σχέση με την κοινωνική "παιδεία" που πρέπει να προσφερθεί στην ελληνική κοινωνία.
Ξαναδιευκρινίζω, κατανοώντας και την αγανάκτηση Lykojohn και Oldskipper από τη μέχρι τώρα εμπειρία τους με τρανταχτά ονόματα μελετητών, ότι για την εταιρεία που αναφέρει ο αξιόπιστος, κατά την εκτίμησή μου, ανώνυμος φίλος αρχιτέκτων/μηχανικός δεν μπορώ να εκφέρω άλλη γνώμη γιατί δεν έχω δεί έργα της. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν τα δω, δεν θα έχω δικαίωμα να την κρίνω επειδή δεν είμαι αρχιτέκτων. Και οι απλοί πολίτες/ψηφοφόροι έχουν την αισθητική τους αντίληψη και αυτή προσπαθούν να ικανοποιήσουν, φαντάζομαι, και οι επαγγελματίες αρχιτέκτονες. Δεν φαντάζομαι ότι αυτοί επιζητούν την αναγνώριση μόνο μέσα στον επαγγελματικό τους χώρο.

Και θέλω, συμπερασματικά, για να μη χάνονται ορισμένοι στα εκτενή κείμενα και σχόλια, να πω ότι, κατά τη γνώμη μου:
- Λεφτά υπάρχουν
- Θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν
- Η αισθητική της πόλης χρειάζεται αναβάθμιση
- Απαιτούνται έργα για να δώσουν μόνιμες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην πόλη
- Απαιτούνται έργα και υποδομές για αναβάθμιση της αισθητικής και την προαγωγή της "κοινωνικής παιδείας/καλλιέργειας"

Μ' αυτή τη σειρά, και ΠΑΝΤΑ ως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ενός απλού πολίτη σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Πάντως, όχι σήψης, ακόμη...

 
At Wed May 10, 01:39:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Α, και μία προσωπική "επιφύλαξη" που θα ήθελα να μου απαντήσει ο φίλος μηχανικός.
Ας υποτεθεί ότι είμαι διάσημος αρχιτέκτονας με παγκόσμια αναγνώριση και αντιλαμβάνομαι ότι προκηρύχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση/βελτίωση του γενικού σχεδίου χρήσης της παραλίας της Θεσσαλονίκης.
Και κάθομαι και σχεδιάζω τα ομορφότερα, αρτιότερα και λειτουργικότερα πάρκα, υποδομές κλπ. Και τα εντάσσω πού;
Δίπλα, ανάμεσα, στις αμιαντοπαραγκοταβέρνες που ΔΕΝ μπορώ να τις περιλάβω στις μελέτες γιατί ΔΕΝ ανήκουν στον προκηρύξαντα τον διαγωνισμό Δημόσιο φορέα αλλά σε ΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ φορέα με κίνδυνο τα ωραιότατα σχέδιά μου να παρατίθενται φίρδην μύγδην με τα τριτοκοσμικά κατασκευάσματα ενώ ένας ΑΛΛΟΣ -τρίτος- ΔΗΜΟΣΙΟΣ φορέας θα μου κοτσάρει, δίπλα και πάνω στα σχέδιά μου, τρεις λωρίδες αυτοκινητόδρομου που ΔΕΝ προβλέπονταν στην αρχική προκήρυξη/μελέτη...
Ε, αν ήμουν σοβαρός (και προς Θεού, δεν γνωρίζω τι έχουν πεί οι Γάλλοι μελετητές) θα τράβαγα μια αγωγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για δυσφήμηση του έργου μου και δεν θα ξαναλάμβανα μέρος σε ελληνικό διαγωνισμό για να διαφυλάξω το κύρος και την αξιοπρέπειά μου.
Θα είχα άδικο;

 
At Wed May 10, 02:16:00 PM, Blogger Lion said...

Ημιαιμε περιμενεις απαντηση απο αλλον και δεν θελω να καταχραστω τον χωρο.
Αν ειναι ετσι οπως τα λες (και δεν εχω λογους να πιστευω οτι δεν ειναι), τοτε η περιβοητη γαλλικη εταιρια πρεπει να ειναι τιποτα μπατιρηδες. Ποιος σοβαρος επιστημονας θελει να βαλει το ονομα του διπλα στις αμιαντοπαραγκες;

Και κατι προς ολους εσας τους ελλαδιτες: νομιζετε οτι οι μεγαλες, αναγνωρισμενες εταιρειες διεθνους φημης ΔΕΝ κανουν αρπαχτες;
Αν ναι, τοτε νομιζετε λαθος.

 
At Wed May 10, 02:19:00 PM, Blogger Γιώργας said...

Δυσυχώς ενας αρχιτέκτονας που καλείται να φτιάξει μια μελέτη δέν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του μάταιου τούτου κόσμου... Ειναι σάν να φωνάζεις εναν γιατρό για να γιατρέψει εναν ασθενή (και βέβαια εναν γιατρό θα φωνάξεις, και όχι εναν λογιστή ή εναν δικηγόρο) και να σου σχολιάζει κάποιος οτι είναι άθλιος ο γιατρός που γιάτρεψε τον ασθενή , την ίδια στιγμή που τριγύρω ασθενούν και άλλοι ...
Οτι παρέμβαση και να κάνει κανείς, σε οποιοδήποτε χώρο, πάντοτε θα υπάρχει κάτι άθλιο απο δίπλα που έχει δημιουργηθεί δεκαετίες τώρα ...
Ακόμη και αν μετατρέψει κανείς την παραλία σε μια απέραντη μαρίνα οπου θα σουλατσάρουν δίάφορα πολυτελή γιώτ, απο πίσω θα υπάρχουν οι άθλιες πολυκατοικίες... πιό άθλιες κι απ' την ταβέρνα. Αυτές είναι το περιβάλλον στις οποίες εντάσσεται οχι μόνο η παραλία αλλα το κάθε τι μεσα στην πόλη .. Αυτές είναι η πόλη.
Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα ... Η δέν κάνουμε απολύτως τιποτε γιατί ότι παρέμβαση και να κάνουμε, πάντοτε θα υπάρχει μια παράγκα δίπλα μας, ή προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση όπου μπορούμε , και με ότι πόρους διαθέτουμε. Και βέβαια οργανώνουμε εναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να επιλέξουμε τον καλύτερο αρχιτέκτονα, και δέν καλούμε εναν γιατρό, εναν δικηγόρο ή έναν παπά, ο οποίος ενδεχομένως να κάνει τα καλύτερα ευχέλαια, δέν μπορεί ομως να είναι αυτός του οποίου την γνώμη θα υιοθετήσει η πολιτεία για το τί θα φτιάξει. Είναι προφανές πως αν ρωτήσει κανείς το ενα εκατομμύριο και πλέον των Θεσσαλονικέων για το πώς φαντάζεται την παραλία θα εισπράξει ενα εκατομμύριο διαφορετικές γνώμες... είναι γνωστό άλλωστε το ανέκδοτο με τον φούρνο του χότζα.

Υπάρχει βέβαι και η άλλη λύση ... Να τα γκρεμίσουμε όλα πρώτα , και μετά βλέπουμε ...

 
At Wed May 10, 04:55:00 PM, Blogger yorgos said...

"Και βέβαια είναι εντελώς απαράδεκτο οι κερατάδες να έχουν διεθνή φήμη. Αίσχος, ντροπή. Μα τους γελοίους. Στείλε ένα γράμμα στη Γαλλική πρεσβεία." - συ είπας ανώνυμε (αλήθεια γιατί ανώνυμος; τι φοβάσαι κανείς δεν δαγκώνει εδώ, συζήτηση κάνουμε με καλές προθέσεις).

εγώ είπα μόνο: "το ότι είναι γάλλοι παγκοσμίου φήμης και πανεπιστημιακοί δεν λέει απολύτως μα απολύτως τίποτα." - καμία σχέση με αυτό που λες εσύ. γιατί το παίρνεις τόσο προσωπικά; λες και σε προσέβαλα.

και εγώ δεν μηδένισα τίποτα. εσύ νομίζεις ότι το σχόλιο μου μηδενίζει. ούτε έκρινα τα έργα τους ούτε τίποτα. είπα απλώς ότι το "διεθνούς φήμης" και ας προσθέσω και το "διεθνής διαγωνισμός" δεν είναι πανάκεια.

"Βέβαια, ένα δημοψήφισμα για την παραλία." - συ είπας πάλι. εγώ ούτε αυτό είπα ούτε εννοώ ότι οι πολίτες πρέπει να καταθέσουν αρχιτεκτονικές απόψεις. απλά αναρωτιέμαι: γιατί να έχουν μόνο οι αρχιτέκτονες και ο ατσαλάκωτος γνώμη για το έργο; γιατί όχι και οι πολίτες; και εννοώ να υπάρξει μια ευρεία συζήτηση και να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις. όπως θα έπρεπε σε μια υγιή *κοινότητα* να συμβαίνει.

 
At Wed May 10, 05:06:00 PM, Blogger yorgos said...

όσο για αρπαχτές από μεγάλες εταιρίες διεθνούς φήμης που επιλέχθηκαν με διεθνείς διαγωνισμούς και πόσο αυτό στοιχίζει σε εμάς διαβάστε σας παρακαλώ αυτό:
http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=17

και διευκρινίζω για να μη παρεξηγηθώ πάλι: το κείμενο στο link είναι ακόμη ένα επιχείρημα ότι το διεθνής κλπ κλπ δεν είναι πανάκεια.

ΔΕΝ λέω ότι το ίδιο συμβαίνει με τη περίπτωση που συζητάμε τώρα. δεν το γνωρίζω! και επίσης οι δύο περιπτώσεις είναι αρκετά διαφορετικές. αλλά το κείμενο είναι χαρακτηριστικό!

 
At Wed May 10, 07:09:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Lykojo, αν είχα φτιάσει ένα blog με κάποιο όνομα θα ήμουν επώνυμος; ΟΛΟΙ με όνομα και επώνυμο, είναι πιό δημοκρατικό. Μη φοβάσαι και σύ, ούτε και γω δαγκώνω. Και για να το ξεκαθαρίσουμε, δε με προσέβαλες, απλώς βγήκες επιθετικά και ανέβασα ταχύτητα. Κατά τ' άλλα χάρηκα τη συζήτηση.

Οldskipper, υπάρχουν καλοί, κακοί και άσχημοι. Αν οι μηχανικοί έκαναν ελέγχους τρίτου βαθμού δε θα δούλευαν ποτέ. Φαντάσου για παράδειγμα καπετάνιους που για να δουλέψουν σε καράβι, θα ελέγχουν το μετοχολόγιο, αν είναι του γούστου τους. 'Η κάθε φορά που θα βλέπουν κάτι ύποπτο θα τρέχουν στον εισαγγελέα. Για το χαρακτηρισμό μπατήρηδες δεν έχω τίποτα να σχολιάσω. Απλώς να εκφράσω τη λύπη μου για το επίπεδο. Αφού ασχολείσαι με το internet, μάθε για τους γάλλους και κάντους τ' αλατιού. Στα ίσια όμως, αντρίκια.

Ημίαιμε, γιατί όχι, όποιος νομίζει ότι μειώνεται το έργο του μπορεί να ακολουθήσει κάθε νόμιμη οδό. Αλλά αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Σκέψου όμως και πές μου μερικά παραδείγματα. Ας μην ζητάμε απο τους ξένους αυτά που δεν κάνουμε εμείς για τον τόπο μας. Για παράδειγμα μια ομαδική αγωγή Θεσσαλονικέων για την παράγκα του Καραγκιόζη. Ασε που όσο πιο δυσμενές είναι το γύρω περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση για το μηχανικό.

Aς γίνει το καλύτερο για την παραλία. Υπάρχει χώρος, για πάρκα, καλαίσθητα αναψυκτήρια, χώρος για ιστιοφόρα, παρέμβαση στο λιμάνι. Ενα έχει σημασία.
Τίποτα φτινιάρικο και κιτς. Καλώς κακώς είναι χαρακτηριστικό τμήμα της πόλης και τις οποιεσδήποτε γυφτιές τις εισπράτουμε όλοι. Αν δεν έχουμε χρήματα ας προσπαθήσουμε να μην καταστρέψουμε, και θα βρούν λύση οι επόμενες γενιές.

Ενας Μηχανικός (τελευταίο σχόλιο γιατί δυστυχώς τρώει χρόνο)

 
At Wed May 10, 08:25:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Τελευταίο, πραγματικά, αλλά να μη μένουν εντυπώσεις.
Λεφτά υπάρχουν. Κι εγώ δεν ξέρω πόσα τρις πήραμε από τους Φράγκους και δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε τρία τέσσερα λιμενικά καταφύγια της προκοπής (όχι "εμείς" αλλά μελετητές, αρχιτέκτονες και μηχανικοί που οι ίδιοι δεν σέβονται την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια -γιατί επαγγελματική επάρκεια έχουν σίγουρα). Πριν γίνουν λαϊκές εξεγέρσεις για να ξηλωθούν τα αυθαίρετα, θα περίμενα το ΤΕΕ να αντιδράσει και να μπεί μπροστάρης στην προσπάθεια. Οι παλιοπολυκατοικίες δεν είναι έργο των απλών πολιτών, είναι έργα επιστημόνων με διεθνές κύρος, να πούμε και τα ονόματα των μεγαλοαρχιτεκτόνων/μηχανικών που "έκτισαν" την παραλία; που έφτιαξαν αυτά που ονομάζεις "γυφτιές";
Μακάρι να βγείτε δυό τρείς μηχανικοί με αξιοπρέπεια, όπως διασθάνομαι ότι έχεις, και να καταγγείλετε δημόσια και ανοικτά αυτά που βλέπετε, αλλά και με το ρίσκο να αποκλειστείτε από τη δημόσια πίτα.
Για τις δικές μου "οξείες" εκφράσεις, έδωσα μου φαίνεται επαρκείς εξηγήσεις. Αυτές των φίλων lykojohn @ Oldskipper, με την άδειά τους, θα τις αποδώσω στο πάθος της υπεράσπισης του δίκιου τους αλλά και του φίλου τους.
Πάντως, οι απόψεις του "ανώνυμου" είναι επωνυμότατες και εγκυρότατες, αλλο αν υπερασπίζεται κι αυτός με πάθος το επάγγελμα και το έργο του.

Γιώργα, εκτιμώ ότι το δεύτερο σχόλιό σου δεν αποπνέει προσωπική ...εμπάθεια. Και επί της ουσίας φαίνεται ότι προσεγγιστήκαμε.
Αν μου αποκαλύψεις, δε, και μία πρόταση στη γαλλική μελέτη που να αναφέρει ότι το προτεινόμενο έργο υποβαθμίζεται από το άθλιο περιβάλλον, ώστε να πιεστούν οι αρμόδιοι να λάβουν μέτρα, ε, θα υποκλιθώ και θα αποδεχθώ τη χρησιμότητά του με επώνυμη δημόσια δήλωση.
(εκτιμώ ότι τέτοια ενέργεια από τους μελετητές είναι αυτονόητη για προστασία της αξίας του έργου)

Όπως και να 'χει σ' ευχαριστώ γιατί τα σχόλιά σου μου έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξω καλύτερα τις απόψεις μου.

 
At Wed May 10, 10:55:00 PM, Anonymous Anonymous said...

κ. Ημίαιμε, λυπάμαι, αλλά δε θα συμφωνήσω μαζί σας. Η παραλία της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να επιβαρυνθεί περισσότερο από όσο ήδη είναι επιβαρημένη. Γνωρίζω ότι μετά από συνεννόηση με το Δημόσιο και με συνεργασία των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για μελέτη ανάπλασης της παραλίας από το ύψος του Μεγάρου Μουσικής. ως την Καλαμαριά... Επίσης γνωρίζω ότι η κατασκευή μαρίνας είναι στα "σκαριά", παράλληλα με την αξιοποίηση του 6ου προβλήτα στο λιμάνι. Όσο για τους "ομίλους" και τις παράγκες στη νέα παραλία,είμαστε απολύτως σύμφωνοι

 
At Wed May 10, 11:46:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

κ. November, καλως ήρθες στην κουβέντα. Ούτε χάριν ευγένειας δεν θα ήθελα να λυπάσαι που δεν συμφωνείς μαζί μου.
Θα ήθελα όμως να μού διευκρινήσεις ποιά "επιβάρυνση" έχει τώρα το αχανές, έρημο, μπετονένιο μέτωπο της παραλίας, με ποιό "Δημόσιο" συνεννοούνται οι Δήμοι Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης, πόσα χρόνια ακούς για την ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος (45 χρόνια το Ποσειδώνιο "αναπλάθεται" αλλά στέκει έρημο ως χαβούζα ανθρώπων), τι εννοείς ότι μαρίνα είναι στα "σκαριά" (γιατί εγώ ούτε διαγωνισμό έχω αντιληφθεί, ούτε προκήρυξη μελέτης) και τι είναι αξιοποίηση του 6ου προβλήτα.
Οι διευκρινήσεις είναι απαραίτητες γιατί το σχόλιό σου ειλικρινά μοιάζει με τις προεκλογικές ανακοινώσεις των τελευταίων τεσσάρων τουλάχιστον δημοτικών εκλογών (και δεν το λοιδωρώ ούτε το υποβαθμίζω αλλά τονίζω τη αόριστη "γενικότητά" του).
Και, σε παρακαλώ, αν έχεις το κουράγιο, πριν μου απαντήσεις -εφ' όσον το θέλεις- μπες στον κόπο να ξαναδιαβάσεις προσεκτικά (αν δεν το έχεις κάνει) και το κείμενο και τα σχόλια σ' αυτό το ποστ γιατί νομίζω ότι τελικά θα συμφωνήσουμε!.

 
At Thu May 11, 12:25:00 AM, Blogger ma.beez said...

Τι γίνεται ρε παιδιά; δεν σας προλαβαίνω.

 
At Thu May 11, 01:11:00 AM, Blogger yorgos said...

σε αυτό έχεις δίκαιο ανώνυμε ούτε εμείς με τα ψευδώνυμα είμαστε επώνυμα εδώ αλλά μου βγήκε αυθόρμητα γιατί οι περισσότεροι από εμάς γνωριζόμαστε καλά από τα blogs μας και πολλοί έχουμε βρεθεί και "έξω". αν θέλεις να μάθεις το όνομα μου μπορείς απλά να το ρωτήσεις.

επίσης, δεν καταλαβαίνω που διέκρινες το επιθετικά; καθόλου επιθετικά δε βγήκα, τέλος πάντων. προφανώς η έλλειψη ύφους που επικρατεί στα γραπτά μηνύματα αφήνει τον κάθε αναγνώστη να ερμηνεύσει όπως νομίζει αυτός την διάθεση του συνομιλητή. πάντως ελπίζω να έγινα σαφής σε αυτά που λέω και καλύτερα να μη βγάζεις γρήγορα συμπεράσματα. όποιος εκφράζει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις δεν κατατάσσεται αυτόματα και στην κατηγορία αυτών που κάνουν μαύρη αντίδραση και μόνο αντίδραση σε οποιαδήποτε πρόταση και να ειπωθεί.

και συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράγραφο του τελευταίου σχολίου σου.

 
At Thu May 11, 09:59:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Υστερόγραφο(;) γιατί βλέπω ότι το πράμα έχει ψωμί ακόμα. Επιτρέψτε σε έναν μελετητή να παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ανταλαγή των απόψεων επι μελετητικών ή αμαλέτητων θεμάτων.

1. Lykojo, τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε. Μακριά απο μένα οι απόλυτες αλήθειες.

2. Πληροφοριακά, Ημίαιμε, οι μελετητές έδωσαν αγώνα ώστε και η παράγκα του Καραγκιόζη να ενταχθεί στη λογική της μελέτης. Εκαναν πρόταση (χάνοντας πολύτιμο χρόνο), αλλά το δημόσιο γι' αυτό λέγεται δημόσιο. Γράφει τα πάντα εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

3. Επειδή κάποιος σχολιάζων, έλεγε ότι καλύτερα να αξιοποιείται το εγχώριο δυναμικό και τοπικά σχήματα, αυτό ισχύει στη συγκεκριμένη μελέτη. Δουλεύουν πολλοί Θεσσαλονικείς μελετητές, με μεράκι και αγάπη για τη δουλειά τους.

4. Επειδή υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον κατά το διεθνή διαγωνισμό, κατατέθηκαν αξιόλογες προτάσεις, δώθηκαν βραβεία, έγινε μεγάλη συζήτηση, ενστάσεις, υπάρχει η μέγιστη νομιμοποίηση της μελέτης.

5. Ανάπαράγω την επίμαχη παράγραφο του oldskipper για να του δώσω μια ευκαιρία να πει ότι εντάξει ρε παιδιά όλοι κάνουμε λάθη
"Αν ειναι ετσι οπως τα λες (και δεν εχω λογους να πιστευω οτι δεν ειναι), τοτε η περιβοητη γαλλικη εταιρια πρεπει να ειναι τιποτα μπατιρηδες. Ποιος σοβαρος επιστημονας θελει να βαλει το ονομα του διπλα στις αμιαντοπαραγκες;"

Ντροπή ρε μεγάλε.

6. Το ΤΕΕ είναι μια μικρογραφία της Ελληνικής κοινωνίας. Ουτε καλυτερο, όυτε χειρότερο. Που και που κάνει και καμιά θετική παρέμβαση, πχ για το θέμα του αεροδρομίου (ημίαιμε βλ. σχετικά στα μυστικά του κόλπου, για την ανακοίνωση του ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας)

7. Και κάτι ακόμα. Ο μελετητής (και ο καθένας μιλάει μόνο για τον εαυτό του) δεν βλέπει (σώνει και καλά) τα δημόσια έργα σαν πίτα για φάγωμα. Είναι σημαντικό τμήμα της δουλειάς του, και του δίνει τη δυνατότητα να κάνει ενδιαφέροντα πράγματα. Μάλιστα χαίρεται (σαν παιδί) να παρουσιάζει τη δουλιά του σε συνέδρια και να τη δημοσιευει σε διεθνή περιοδικά. Και φυσικά δεν είναι τρελός να κάνει το Ζoro, και να τρέχει απο δίκη σε δίκη και απο αγωγή σε αγωγή.

8. Ημίαιμε, ελπίζω να έγινες σοφότερος αναφορικά με τους μελετητές. Και βέβαια μην μπερδεύουμε τους ενεργούς μελετητές με τους καθηγητές του ΑΠΘ (υπάρχουν εξαιρέσεις)

9. Αντε να δουλέψουμε και λίγο γιατί αυτά τα σχόλια είναι σκέτη καταστροφή

Ενας Μηχανικός

 
At Thu May 11, 01:40:00 PM, Blogger Lion said...

Ανωνυμε, μηχανικε, εχεις δικιο. Κατεβασα το επιπεδο με την παρατηρηση μου χθες ("μπατιρηδες"). Παιρνω τα λογια μου πισω και ζηταω συγνωμη. Οταν καποιος μου δειχνει το λαθος μου, το παραδεχομαι.

Συνεχιστε εσεις την κουβεντα σε ψηλο επιπεδο (δεν ειναι ειρωνια αυτο, μην με παρεξηγησει κανεις) και ευχαριστω ολους για την ενημερωση. Απο δω και περα θα παρακολουθω την κουβεντα σιωπηρος.

 
At Thu May 11, 01:45:00 PM, Blogger Lion said...

Ξαναδιαβαζω τα σχολια και βλεπω οτι ημουν αστοχος και βιαστικος. Συγνωμη και παλι.

 
At Thu May 11, 03:31:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Oldskipper το συμβάν θεωρείται ως μη γενόμενο. Με καλύπτει πλήρως το τελευταίο σου σχόλιο.

Ενας Μηχανικός

 
At Thu May 11, 06:53:00 PM, Blogger άστεγος said...

Χαίρετε!
Αυτό, που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι με βάση την απλή λογική οι προτάσεις του Ημίαμου και εφαρμόσιμες είναι και δεν στοιχίζουν, είναι δηλαδή οικονιμκά μέσα στις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημα μάλλον έγκειται στη μαζική αδιαφορία. Ελπίζω πάντως οι λίγοι που κινητοποιούνται να καταφέρουν να ξυπνήσουν και τους υπόλοιπους. Καλή συνέχεια!

 
At Thu May 11, 07:11:00 PM, Blogger άσκεπος said...

Το καλύτερο ποστ σου μέχρι σήμερα, επειδή έχεις ανοίξει ένα πολύ ωραίο θέμα. Τώρα μπορώ να δω με άλλο μάτι μία τέτοια προοπτική. Ωραία συζήτηση. Μακάρι να πάρει και άλλη μορφή, π.χ. ένα ξεχωριστό μπλογκ ή ακόμα και να γίνουν εκδηλώσεις. Κυρίως όμως, να ξεφύγει από το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται τώρα και να αποκτήσει επαφή με την κοινωνία. Εγκάρδιους χαιρετισμούς από το Βερολίνο!

 
At Thu May 11, 08:05:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αγαπητοί φίλοι, πρώτα να ευχαριστήσω τον oldskipper γιατί με τη συμπεριφορά του μου δίνει την ευκαιρία να σας πώ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΩ ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΟΤΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ! (ακόμη και αυτοί που ΘΕΛΟΥΝ να βγούν στη θάλασσα -Lykojohn- δίνουν τα ίδια δείγματα...Εύγε μικρέ!)

Φίλε Μηχανικέ, σοφώτερος έγινα από την κουβέντα.
Το ΤΕΕ το ανέφερα γιατί "έπεσε" στα σχόλια -ψιλοχλευαστικά- η πρόταση να γίνει δημοψήφισμα και ο κάθε άσχετος να πεί τη γνώμη του. Και είχε την έννοια της ερώτησης "πού είναι οι σχετικοί;" να μας πούν αυτοί τη γνώμη τους (και όχι όπως την είπαν για το αεροδρόμιο). Θα μου επιτρέψεις δε, να ισχυρίζομαι ότι, όχι, το ΤΕΕ δεν πρέπει να είναι μικρογραφία της κακιάς Ελλάδας αλλά καθρέφτης της καλής που εκφράζεται από τους μηχανικούς που αναφέρεις -βάλε και τον εαυτό σου σ' αυτούς, για να σε καλοπιάνω...
Και βεβαίως δεν δουλεύουν όλοι οι αρχιτεκτονομηχανικοί για την πίτα του δημοσίου... Είπα όμως ότι όποιος έχει το θάρρος να καταγγείλει ανοικτά τα κακώς κείμενα θα αποκλειστεί από αυτήν.
Η απάντησή σου πάντως δείχνει νομικοδικηγορικές ικανότητες της τεκμηριωμένης μη απάντησης, προσόν που μάλλον χαρακτηρίζει καί άλλα μέλη της οικογενείας...(υποψιάζομαι).
Εγώ συνόψισα κάτι προτεραιότητες στις οποίες δεν έχω απάντηση μέχρι τώρα ενώ μου το ξαναγυρίζεις στην ποιότητα της μελέτης που ΔΕΝ αμφισβήτησα ποτέ!
Όπως και να 'χει, νομίζω ότι οι ευαισθησίες μας είναι κοινές και οτι από τη συζήτησή μας -και με τα πολύτιμα ορμητικά ένθεν και ένθεν σχόλια των φίλων- διαχέεται ευρύτερα ένας δημιουργικός προβληματισμός για το αναπτυξιακό και αισθητικό μέλλον της πόλης μας.

Αντώνιε και Εξόριστε, ευχαριστώ για το κουράγιο που μου δίνετε στην ευρύτατή του έννοια.

Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, έλειψα από την πόλη για θλιβερό οικογενειακό καθήκον. Θα λείπω και το Σ/Κ.

 
At Fri May 12, 10:52:00 AM, Blogger ma.beez said...

Δηλαδή όλο αυτό εγώ το προκάλεσα;
"Έλα...νινί στον τόπο σου" που λέει κι ένας γνωστός μου.

 
At Fri May 12, 07:52:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Είσαι μια ...γάτα εσύ...!

 
At Fri May 12, 10:36:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Ημίαιμε, έχω φυλακίσει την οικογένεια σ' ένα μπουντρούμι, για να τους κάνω να ομολογήσουν ότι μερικοί (... οικογένεια) απο αυτούς έχουν προηγούμενα με τον οικοδεσπότη του blog. Μέχρι τώρα δεν έχει αποδόσει. Θα δοκιμάσω τη μέθοδο γαργαλίσματος με ένα πούπουλο.

Πέρα απο τα αστεία, συζητούσα τα αρχικώς γραφόμενα, μ' έναν απο τους βασικούς μελετητές, και η ερώτησή του ήταν "είναι αρχιτέκτονας αυτός που τα γράφει;". Οταν πήρε αρνητική απάντηση αντιμετώπισε τα σχόλια καλοπροαίρετα.
Στο ενδιάμεσο υπήρξαν σύννεφα με τους "μπατίρηδες", αλλά η γενναία στάση του Καπετάνιου, έληξε το θέμα.


Εχεις, αν μη τι άλλο αποκτήσει αναγνωστικό κοινό στους μελετητές της ανάπλασης. Βρίσκουν το επίπεδο καλό και τη συζήτηση ενδιαφέρουσα, ακόμα και το ξεκαρδιστικό κομμάτι με τα εκτοξευόμενα λεμόνια και πορτοκάλια.

Ολοι κάτι κερδίσαμε. Μπορούμε να μιλάμε πολιτισμένα ακόμα και αν διαφωνούμε. Οι εχθροί είναι αλλού.

Ενας μηχανικός

 
At Fri May 12, 11:12:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Χαίρομαι γιατί αντιλαμβάνομαι ότι μέσα σε ένα blog έχει ανοίξει μια τόσο παραγωγική συζήτηση.
Για να γίνω λοιπόν πιο σαφής, αγαπητέ Ημίαιμε: Με τον όρο "Δημόσιο" εννοώ την Kτηματική Eταιρία του Δημοσίου, στην οποία ανήκουν τα εν λόγω παραπήγματα. Ως γνωστόν οι δήμοι δεν έχουν δικαιοδοσία οιασδήποτε επέμβασης - ακόμη και για καλό σκοπό, δηλ. καθαριότητα - στο παραλιακό μέτωπο για το οποίο συζητάμε (Μ.Μ.Θ ως Καλαμαριά), παρά μόνο το λιμενικό. Πριν από 2 περίπου μήνες η Κτηματική κλπ εξέφρασε την πρόθεση υπογράφτηκε αν δεν κάνω λάθος και η σχετική συμφωνία- να παραχωρήσει τις παράγκες και να επιτραπεί η επέμβαση των δήμων ώστε να καθαριστεί και να αξιοποιηθεί το τμήμα. Διαγωνισμός για τη μελέτη - φυσικά - δεν έχει προκηρυχθεί και άρα δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί, πάντως η ασχήμια θα φύγει - με την ελπίδα ότι δεν θα αντικαασταθεί από άλλη.
- Σε ο,τι αφορά στον 6ο προβλήτα. Πριν από 3 περίπου χρόνια είχε δημοσιευθεί σε ένθετο των Νέων το σχέδιο το οποίο είχε εκπονηθεί για την αξιοποίηση του προβλήτα. Το σχέδιο τότε προέβλεπε αξιοποίηση στο πρότυπο του Κέιπ Τάουν, δηλαδή εστιατόρια, ξενοδοχείο, πολυκατάστημα, πολυκινηματογράφοι κ.λ.π. Με την αλλαγή της διοίκησης του Ο.Λ.Θ. το σχέδιο εγκαταλείφθηκε και αποφασίστηκε αξιοποίηση μεν, ηπιότερη δε. Δηλαδή ναι στο ξενοδοχείο ( ο επιβατικός σταθμός), κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού με πάρκινγκ κ.λ.π. και αξιοποίηση στο πρότυπο των αποθηκών πολιτισμού όπως τις ξέρουμε τώρα. Αν δεν κάνω λάθος, ο διαγωνισμός για την κατασκευή μαρίνας έχει ήδη προκηρυχθεί και μάλιστα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο (11.5) μέλη παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα... κατάρτια στο λιμάνι.
Τέλος, δε διαφωνώ ότι σήμερα η παραλία έχει το κακό της χάλι, με τους κατεστραμμένους ποδηλατόδρομους, τα σπασμένα πλακάκια, τα σκουρισμένα κάγκελα. Όπως άλλωστε και η παλιά παραλία με την άσφαλτο. (ορισμένοι την υπερασπίζονται γιατί λένε την έχουν... συνηθίσει! Το ίδιο επιχείρημα έχω ακούσει και για την πλατεία Αριστοτέλους...). Όμως η προσωπική μου γνώμη (και φαντάζομαι ότι μου επιτρέπεται να έχω τέτοια) είναι ότι δε θα ήθελα μια παραλία στο πρότυπο της Βαρκελώνης, φορτωμένη με κατάρτια. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και συγγνώμη για το μακροσκελές του σχολίου, November

 
At Sat May 13, 01:07:00 PM, Blogger Lion said...

Παραβαινω την υποσχεση μου να μεινω σιωπηλος και κανω μια παρατηρηση, πιστευοντας οτι θα ωφελησει την κουβεντα μας. Γραφει ο November: "παραλία στο πρότυπο της Βαρκελώνης, φορτωμένη με κατάρτια". Την ιδια αντιρρηση ειχαν διατυπωσει και αλλοι σεβαστοι συνμπλογγερς, ανφεροντας το παραδειγμα του λιμανιου της Υδρας, οπου ενα δασος απο καταρτια "στολιζει" την θεα (για μερικους με και για αλλους χωρις εισαγωγικα).

Διευκρινιζω λοιπον, οτι αλλο πραγμα το "λιμανι" και αλλο πραγμα η μαρινα. Η μαρινα ειναι μια μεγαλη εκταση γης (!) πανω στην οποια βρισκονται τα κτιρια και οι υπολοιπες εγκαταστασεις. Μαρινα χωρις εγκαταστασεις δεν νοειται - εκτος αν μιλαμε για τελειως διαφορετικα πραγματα. Η μαρινα ειναι ενας κλειστος (!!) χωρος με ελεγχομενη προσβαση - δεν μπορει να μπαινει ο καθενας μεσα. Ο κοινος περιπατητης / πολιτης βλεπει τα καταρτια απο 300 μετρα αποσταση.

Δεν ξερω την Θεσσαλονικη - εχω χρονια να ανεβω επανω. Αλλα ο Ημιαιμος δειχνει πεντακαθαρα στην φωτογραφια, για ποσο μεγαλη εκταση μιλαμε. Επισης γραφει στο ποστ για "στρεμματα ανεκμεταλλευτα" κλπ. Ξαναδειτε παρακαλω την φωτογραφια. Αν υπηρχαν καπου στο βαθος της, 200-300 μετρα μακρια στον οριζοντα, καποια καταρτια (εστω δασος απο καταρτια) θα ενοχλουσε; Μιλαμε για μια εκταση αρκετων στρεμματων (με κτιρια πανω τους), που θα ειναι μπροστα απο τα καταρτια. Το θεωρειτε - απο αισθητικη αποψη - καλυτερο να υπαρχει αυτη η ερημη εκταση, ετσι οπως φαινεται στην φωτο;

Δεν μπορω να ξερω αν μια μαρινα θα ωφελουσε την πολη. Τις αντιρρησεις μου προς τον Ημιαιμο τις διατυπωσα ηδη στα πρωτα σχολια. Προσπαθω να ξεκαθαρισω οτι - αν μιλαμε για αιθητικη και για θεα - η μαρινα δεν μπορει να καταστρεψει την αισθητικη, γιατι απλα (θα) ειναι πολυ μακρια απο το βλεμμα του απλου περιπατητη.

Με δημιουργικη διαθεση και χωρις προθεση προσβολης.

 
At Sat May 13, 01:31:00 PM, Blogger Lion said...

Συμπληρωματικα για να παιρνουμε μια ιδεα: δειτε την φωτογραφια της Olympic Marine στο Λαυριο και συγκρινετε την θαλασσια εκταση της μαρινας με την χερσαια εκταση (ειναι περιπου ιδιες). Ο δημοσιος δρομος δεν φαινεται στην μακετα, γιατι περναει 100 μ. πιο εξω απο τις εγκαταστασεις.
Αυτο που βλεπετε ειναι ενα "δασος απο καταρτια". Συνολικος αριθμος: 700.

Δεν ξερω αν κατι τετοιο ειναι εφαρμοσιμο στην Θεσσ/νικη, η αν ειναι καλο η κακο. Λεω μονο, οτι μια μαρινα - οπως φαινεται και στο σκιτσο αλλα και στο επισημο site - δεν μπορει να καταστρεψει την θεα.

Υ.Γ. Την συγκεκριμενη μαρινα στο Λαυριο δεν την συστηνω, ουτε μου αρεσει. Το γιατι ειναι μια μακρια και πονεμενη ιστορια. Απλα ειχα τα λινκς προχειρα - γι' αυτο τα δειχνω εδω.

 
At Mon May 15, 02:08:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αγαπητέ Νοβέμπερ, σαφώς "ευκρινέστερο" το σχόλιο από το προηγούμενο, επιβεβαιώνει τη διαίσθησή μου ότι δεν διαφωνούμε στην ουσία των πραγμάτων αλλά περισσότερο στη "γωνία" από την οποία βλέπουμε τα πράγματα.
Όπως διευκρινιστικά ανέφερα και σε απάντηση σε έλλον φίλο, Η Κτηματική δεν κατέχει παράγκες για να τις εκχωρήσει στον οποιονδήποτε Δήμο. Η Κτηματική διαθέτει "έδαφος" -"οικόπεδα"- στα οποία ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ, επίσημοι Όμιλοι και ανεπίσημοι Σύλλογοι Ερασιτεχνών αλιέων και επαγγελματιών ταβλαδόρων έχουν σηκώσει τις τριτοκοσμικές τους αυθαίρετες παράγκες με την ανοχή ΟΛΩΝ των αρμόδιων Υπηρεσιών. Πολλές φορές και με νομιμοφανείς άδειες (κλαμπ ΟΜΙΛΟΣ) που εκδίδονται από δημόσιους φορείς με τρόπο που, κατα τη γνώμη μου, θα έπρεπε να εξετάσει η Δικαιοσύνη πάραυτα.
Τις προθέσεις των Δημάρχων (ιδίως Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού που τυχαίνει να τους γνωρίζω και προσωπικά) δεν τις αμφισβητώ στην ηθική τους διάσταση. Αμφισβητώ την αντικειμενική τους δυνατότητα να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να θέσουν τις αναγκαίες προτεραιότητες λόγω του "περίγυρου" και των "συμβούλων" τους που -πάντα κατά την άποψή μου και εκ του αποτελέσματος- είναι από ανεπαρκείς έως ηθικά επιλήψιμοι.
Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πώς θα "αξιοποιηθεί" (κατά την έκφρασή σου) ο χώρος της Κτηματικής που θα εκχωρηθεί στους Δήμους.
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή των σχεδίων -με την αλλαγή της διοίκησης του ΟΛΘ- για αξιοποίηση του προβλήτα Νο6, θα μου επιτρέψεις να έχω σοβαρότατες επιφυλάξεις για έναν και μόνο λόγο. Η κεφαλή της νέας Διοίκησης είναι συνυπεύθυνη για τα χάλια οποιουδήποτε λιμενικού έργου στην περιοχή και συνυπεύθυνη στο αμελέτητο έγκλημα της επίκτασης του διαδρόμου του Α/Δ μέσα στη θάλασσα. Μακάρι να διαψευστώ και μακάρι, τότε, να με ρίξετε στην πυρά αν καταγγέλλω αδίκως συγκεκριμένους ανθρώπους.
Μακάρι επίσης να διαμορφωθεί μαρίνα μέσα στον χώρο του λιμανιού. Το αν η αντιπολίτευση στον Δήμο δεν θέλει να βλέπει κατάρτια, ας βγεί να προτείνει λύσεις και υποδομές για νέες θέσεις εργασίας χωρίς κατάρτια, χωρίς εργοστάσια, χωρίς βιοτεχνίες, χωρίς, χωρίς, να έχουμε να λέμε. Στην παντελή έλλειψη "κουλτούρας" των επιτελών της παρούσας διοίκησης στον Δήμο, αυτοί αντιτάσσουν την υπερβολή της κουλτούρας τους σε βαθμό γελοιότητας.
Πολύ φοβάμαι ότι, παρά τις αισιόδοξες προσδοκίες σου, σύντομα θα αγανακτήσεις και εσύ.

Oldskipper, ευχαριστώ, ξανά, για τις διαφωτιστικές διευκρινίσεις που βοηθούν τους φίλους στη διαμόρφωση και κατάθεση της άποψής τους.
Ούτε εμένα μου αρέσει το Λαύριο, αλλά το προτιμώ από την θαλάσσια έρημο της πόλης μου για λόγους επιβίωσης της ίδιας της πόλης.

ΜΗΧΑΝΙΚΕ ανωνυμόφιλε, η οικογένεια θα τα ...ομολογήσει όλα αν τους διαβάζεις φωναχτά την "μελέτη" περιβαλοντικών επιπτώσεων από την επέκταση του διαδρόμου στη θάλασσα!
Οι φίλτατοι μελετητές της ανάπλασης προς τι αναρωτιούνται αν είμαι αρχιτέκτονας; Και, αν ήμουν, γιατί δεν θα ήταν ...καλοπροαίρετοι; (έτσι, για την επιμόρφωσή μου, ποιά αρχιτεκτονική "κοτσάνα" μου ενόχλησε;)
Δεν έκρινα τη μελέτη τους επαγγελματικά (η εκτόξευση των προϊόντων των εκ της μελέτης προτεινόμενων εσπεριδοειδών είναι "πολιτική" πρόταση και όχι επαγγελματική κριτική...) αλλά στην ανάγκη εκτέλεσής της κατά προτεραιότητα όταν άλλα προβλήματα της πόλης χρειάζονται άμεση παρέμβαση.
Στη "ψιλοσπόντα" για τον καπετάνιο, ελπίζω να κατάλαβες ότι οι θαλασσινοί δεν φοβούνται να "κάνουν ανάποδα" όταν αντιλαμβάνονται ότι η μανούβρα ήταν λάθος ή υπερβολική. Και μόνο γι αυτό τον εκτιμώ απεριόριστα.

Με τιμά το γεγονός ότι επιστήμονες -από τους μελετητές- διαβάζουν με καλή πίστη τα γραφόμενα και βρίσκουν το επίπεδο της συζήτησης -και των επιχειρημάτων(;)- καλό. Θα ήθελα να βρεθώ μ' αυτούς τους ανθρώπους και να πεπατήσουμε μαζί την παραλία από το Λιμάνι μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Επειδή, ο μεγαλύτερος εγώ, αντέχω, νομίζω ότι οι νεότεροι εσείς δεν θα έχετε πρόβλημα...

Απ' ό,τι φαίνεται εσύ, ξέρεις πού είναι οι εχθροί. Ετοιμάσου να μου τους ομολογήσεις αλλιώς σου στέλνω e-mail με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επέκτασης του Α/Δ εις τριπλούν και σε κασέτα με ανάγνωσή της...

 
At Mon May 15, 03:17:00 PM, Blogger Λαμπρούκος said...

Ημιαιμάκο να πω ότι κρίμα που δεν ήσουν παρών και δε σε είδαμε!!!!

Πάντως είμαι σίγουρος ότι θα ξαναέχουμε την ευκαιρία μας.

Πέρασες καλά εις τας εκδρομάς;

 
At Mon May 15, 03:20:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Oταν έγραψες το αγενέστατο και προσβλητικότατο "Η απάντησή σου πάντως δείχνει νομικοδικηγορικές ικανότητες της τεκμηριωμένης μη απάντησης, προσόν που μάλλον χαρακτηρίζει καί άλλα μέλη της οικογενείας...(υποψιάζομαι)", αφού εξεπλάγην δυσάρεστα, ήθελα να γράψω ότι οι εχθροί είναι στη φαντασία σου, αλλά απο ευγένεια έγραψα ότι είναι αλλού.

Τι σχέση έχει η φράση "να μου τους ομολογήσεις αλλιώς σου στέλνω e-mail με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επέκτασης του Α/Δ εις τριπλούν και σε κασέτα με ανάγνωσή της." Είμαι αναφανδόν κατά της επέκτασης του διαδρόμου. Οπως και κάθε σοβαρός και καλόπιστος άνθρωπος που ενημερώνεται για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Εχεις το μαχαίρι και το πεπόνι. θα ήταν καλή ιδέα να σβήσεις τα σχολιά μου. Δεν θα το θεωρήσω λογοκρισία.

Εγω φταίω που ασχολήθηκα και ενέπλεξα τους μελετητές να παρακολουθούν τα γραφόμενα. Συγνώμη, απο τους υπόλοιπους και ειδικά απο τη mamani, γιατί δεν χρωστάνε τίποτα.

Eνας μηχανικός

 
At Mon May 15, 06:27:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Βρε Μηχανικέ, γαμώ το μου με το χιούμορ σου ή το χιούμορ μου!
Ως... βασανιστήριο ανέφερα τη μελέτη καλαμπουρίζοντας και απαντώντας στο ωραίο αντισχολιάκι σου περί "βασανισμού της οικογένειας" με πούπουλο!
Το ίδιο και το "αγενέστατο και προσβλητικότατο" (!) -κολακευτικό, κατά την άποψή μου- σχόλιο για τις νομικοδικηγορίστικες ικανότητές σου- που το αντιπαρήλθες.
Δεν πέρασε στιγμή απ' το μυαλό μου να σβήσω τα πολύ χρήσιμα σχόλιά σου και πολύ πολύ σοβαρά αυτή τη φορά, χωρίς κανέναν υπαινιγμό, κανένα υποννοούμενο και κανένα αστεϊσμό, σου επιβεβαιώνω ότι ΔΕΝ σε θεωρώ εχθρό μου, ΔΕΝ θεωρώ κανένα συνομιλητή εχθρό μου, ΔΕΝ ήταν ή είναι στις προθέσεις μου να προσβάλλω οποιονδήποτε και ούτε μπορούσα να φανταστώ ότι θα εκλάμβανες το καλαμπούρι ως μικρόψυχο υπαινιγμό ιδίως όταν ΞΕΚΑΘΑΡΑ θα μπορούσες να αντιληφθείς τον αστεϊσμό με την πρώτη αναφορά στα βασανιστήρια της οικογένειας!
(Θεώρησα ότι επειδή ΔΕΝ είσαι μελετητής σαν αυτούς του Α/Δ, θα υπέφερες βασανιστικά αν διάβαζες ξανά και ξανά την επαγγελματικώς άσχετη μελέτη ως αρχιτέκτων!). ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΩ;
Με ολοφάνερο υπαινιγμό σου αναφέρω ότι τέτοιες "μεταφράσεις" των γραφομένων και των λεγομένων μου (αλλά και άλλων μπλόγκερς) με οδήγησαν στη διαγραφή από τους συνδέσμους μου συγκεκριμένων προσώπων που μάλλον γνωρίζεις πολύ καλά και μάλλον διαβάσατε το τελευταίο σχόλιό μου μαζί. Με την τελευταία μου πρόταση ΝΑΙ, να θυμώσεις αν θέλεις, δικαίωμά σου, να μου καταλογίσεις όποια πρόθεση θέλεις αλλά στη ζωή μου αγενής, μικρόνους και απρεπής (χαρακτηρισμούς που μου αποδίδεις εμμέσως με την "κριτική" σου) δεν ήμουν ποτέ!

Σ' ευχαριστώ για τη συμβολή σου στην πολύ ωραία, μέχρι πριν από λίγο είναι αλήθεια, ατμόσφαιρα και συζήτηση στο μπλογκ αυτό.


Λαμπρούκο, θα ακολουθήσει σχετικό ποστ!

 
At Mon May 15, 06:40:00 PM, Blogger NinaC said...

τς τς τς τς

Χειρότερος από την Κροτ έχεις καταντήσει.

Τι περιμένεις για να ποστάρεις? Να φτάσουν τα σχόλια τούτου τα 100??

τς τς τς (πάλι)

 
At Tue May 16, 12:10:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ντόλυ μας γλυκιά,
πρώτον, η συζήτηση ήταν άκρως δημιουργική και διευκρινιστική των προθέσεων και θέσεων του καθενός.
Δεύτερον, οι εκ του εγωισμού μας παρεξηγήσεις και οι μετέπειτα εξηγήσεις συμβάλλουν στην βελτίωση του γραπτού μας λόγου από τη λογική προσπάθεια να είμαστε πιό κατανοητοί.
Τρίτον, ΕΛΛΕΙΠΑ δυό μέρες, περπατούσα στο βουνό και γύρισα ΠΤΩΜΑ.
(στη Βάλια Κάλντα να δείς ...γρασίδια!)
Τέταρτον, μας λείψατε!

 
At Tue May 16, 10:05:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Οκ, διαγράφω το χαρακτηρισμό "αγενέστατο και προσβλητικότατο σχόλιο".

Ας διατυπώσω και ένα τελικό σχόλιο, επι προσωπικού. Δεν έχω πει ή γράψει κάτι για σένα για το οποίο να ντρέπομαι. Είμαι σίγουρος ότι και συ θεωρείς ότι απο την πλευρά σου, όλα είναι καλά γινομένα. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

Λόγω τιμής, όταν αποφάσισα να γράψω στο συγκεκριμένο ποστ, έγινε γιατί είμαι ένας απο τους μελετητές της σχολιαζόμενης μελέτης (στα στατικά). Αν δε διάνθιζες τις απαντήσεις σου (υποθέτω για λίγο σασπενς) με συνεχή υπονοούμενα (...οικογένεια κλπ) δεν θα είχαμε γίνει αμέρικαν μπαρ. Είμαι σίγουρος, για να κλείσουμε το θέμα, ότι τα κίνητρα σου δεν ήταν ταπεινά. Το δικό μου κίνητρο ήταν μόνο, η πληροφόρηση για μια μελέτη για την οποία δεκάδες άνθρωποι έχουν κουραστεί.

Ας μην θεωρήσεις οτιδήποτε απο τα προηγούμενα, ως υπονοούμενο, και έχουμε νέο γύρο.

Θα παρακολουθώ το blog και θα επανέλθω για θέματα μελετών.

Φιλικά, ένας Μηχανικός

 
At Tue May 16, 10:18:00 AM, Blogger ma.beez said...

Α, ναι, περιμένεις τουλάχιστον τα 100. Η cd σε μυρίστηκε. Ε, πάρε λίγη βοήθεια κι από μένα, την ηθική αυτουργό. Αν δεν στηρίξουμε το σπίτι μας κ.λ.π κ.λ.π.

 
At Tue May 16, 10:35:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Μηχανικέ υποκλίνομαι! Ισχύουν όλα όσα έχω γράψει, ακόμη και τα αλατοπιπερίστικα του ιδιότυπου χιούμορ μου που απολύτως καλόπιστα σου απέδωσα ως φίλος προς φίλο.
Με εκτίμηση.

Μαμανόγατα, καλή η ώρα που σχολίασες και έγινες αφορμή να "ξεσκονίσουμε" και την ανθρωπιά μας...
Σμουτς!

 
At Sat Feb 17, 08:08:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Very nice site! » »

 

Post a Comment

<< Home