Wednesday, June 28, 2006

Η ανάπτυξη δια θαλάσσης 3

Παραλίας Θεσσαλονίκης Οδοιπορικό, συνέχεια


Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης, από το 1933. Και οι λαμαρινοπαράγκες του επίσης! Εκεί που πεταρίζει η σημαία, στο βάθος, μπαζώθηκε νύχτα η θάλασσα και στήθηκε το πιό "in" μπαρ της Θεσσαλονίκης. Το μπάρ "Ο Όμιλος" πάνω στο κύμα... Το "κυλικείο μελών" που δικαιούται ο ΙΟΘ; ΟΧΙ.

Το "κυλικείο" βρίσκεται απέναντι από το σκουπιδομαχαλά της άνω φωτογραφίας, επί του παραλιακού "καταστρώματος". Αριστερή πινακίδα: ΑΘΛΗΤΙΚΑ Τμήματα: Ιστιοπλοΐα - Κωπηλασία - Κανόε/Καγιάκ - Κολύμβησης & Τεχνικής - Ερασιτεχνικής Αλιείας (;!) - και ...αγωνιστικού μπριτζ! Στην όρθια μπάρα, η ταμπέλα γραφει: "Το parking επιτρέπεται ΜΟΝΟ για τα μέλη του Ι.Ο.Θ. & για τους πελάτες της ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑΣ! (που είναι ΔΗΜΟΣΙΟΣ χώρος!) Στη δεξιά ταμπέλα το "κυλικείο" από το 1933 είναι ΟΥΖΕΡΙ ΤΑΒΕΡΝΑ! Και το χειρότερο:

Όλο το καρακιτσαριό των λαμαρινοπαραγκών του, ο Ι.Ο.Θ. το έχει κτίσει γύρω από τον Φάρο του Ναυτικού και το έχει αθλίως περιφράξει. Το γεγονός ότι από τότε που ιδρύθηκε ο Ι.Ο.Θ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε δόμηση και "οχλούσα" δραστηριότητα σε ακτίνα 200 μέτρων περιμετρικά των Φάρων, ουδόλως απασχόλησε τον ΙΟΘ ή τους άρχοντες της πόλης. Ούτε τον, κολλητό στον Ι.Ο.Θ., Όμιλο Φίλων Θαλάσσης (Ο.Φ.Θ.)

Που το δικό του "κυλικείο" καταλαμβάνει το 80% του χώρου και είναι το ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ εστιατόριο - ουζερί - μπαρ - καφετέρια της πόλης (εμ, με τέτοια θέα...)






Και το όνομα αυτού "ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ". Η μεγάλη ταμπέλα δεξιά ΟΥΖΕΡΙ - ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ και ΚΑΦΕ με θέα. Από κάτω, πάνω στην περίφραξη η πινακίδα προειδοποιεί "Το parking είναι για τα μέλη του ΟΦΘ και τους ΠΕΛΑΤΕΣ της ΠΡΟΚΥΜΑΙΑΣ"!(ο χώρος ΔΗΜΟΣΙΟΣ.)

Άλλο ένα δείγμα της υποκρισίας των νυν και αεί Δημάρχων και εκάστοτε αντιπολιτευόμενων που θυμούνται τις αναπλάσεις κάθε φορά πριν τις εκλογές και μετά από αυτές παραδίδονται στη διαπλοκή και στη ματαιοδοξία των νεόπλουτων μεγαλοαστών που τη βρίσκουν (η φίλη μου Ψιλικατζού θα έλεγε "καβλώνουν") να εξουσιάζουν τους τοπικούς άρχοντες.


Μη μου πεί κανένας φίλος ότι μέχρι τώρα η Κτηματική Εταιρεία είχε την ευθύνη των χώρων γιατί θα τον ρωτήσω πότε ΕΝΑΣ, επαναλαμβάνω ΕΝΑΣ, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε έστω ΕΝΑ ερώτημα, έκανε ΜΙΑ καταγγελία στο "επίσημο" κράτος...
Και, κρατείστε τις φωτογραφίες, τώρα που η παραλία αποδόθηκε στον Δήμο, να δούμε θα αλλάξει τίποτα; Προς το παρόν προχωρούν οι συμβάσεις για την ανάπλαση της παραλίας κόστους 6,5 δις δραχμών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πρότυπη μαρίνα 60-80 σκαφών, με Σκανδιναβικούς πλωτούς ντόκους, Ακαδημία Ιστιοπλοΐας και όλη την απαραίτητη υποδομή ξηράς, κοστίζει 2 δις.

57 Comments:

At Wed Jun 28, 11:09:00 PM, Blogger Μαύρος Γάτος said...

Φίλε μου Ημίαιμε, μπορεί να έχεις μεγαλύτερη πείρα ζωής από εμένα, αλλά θα σού πω κάτι, και να το θυμάσαι, απο τον Μαύρο Γάτο:

Αυτή η πόλη, δεν σώζεται με τίποτα...

Γιατί η πόλη, είναι οι πολίτες της.

Χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο;

Σ;((((

 
At Wed Jun 28, 11:22:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Όχι δεν χρειάζεται μαυρογάτε μου. Γι αυτό ανέβασα τα ποστς αυτά. Μπας και οι πολίτες τους ΦΤΥΣΟΥΝ στις επερχόμενες εκλογές. ΟΛΟΥΣ!

 
At Thu Jun 29, 09:49:00 AM, Anonymous Anonymous said...

kαι να συμπληρώσω (επειδή μένω πολύ κοντά, στό ύψος της Σχ. Τυφλών). Ότι κάθε βράδυ μπροστά από τον Ομιλο, ο χώρος (υποτίθεται ποδηλατόδρομος, και το πλακώστροτο της παραλίας) μετατρέπεται σε δωρεάν δημόσιο πάρκινγκ.
Έχουν αναρτήσει μια πινακίδα, που αναφέρει ότι αφαιρούνται πινακίδες στα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, αλλά προτείνω να αφαιρέσουν αυτη τη πινακίδα που το αναφέρει, γιατι εγω προσωπικά ως ποδηλάτης και πεζός, ποτέ μα ποτέ δεν έχω δει μπάτσο να αφαιρεί πινακίδες,πιο πιθανό είναι να πίνει ο ίδιος ποτό δωρεάν στον Ομιλο.
Δυστυχώς συμφωνώ δε σώζεται αυτή η πόλη. Προτείνω μια βόλτα στο πεζοδρόμιο μπροστά από τη σχολή τυφλών και φωτογράφιση της κατάστασης. Και την οραση σου να έχεις δε μπορείς να περπατήσεις, αλίμονο για τους τυφλούς.

Αυτή η πόλη μόνο αν βυθιστεί και πνιγούμε όλοι και ξαναδημιουργηθεί εχει ελπίδες σωτηρίας. αλλά δυστυχώς αυτοι που θα επιβιώσουν θα είναι οι "κατσαρίδες" όποτε πάλι σκατά θα τα κάνουν. Συγνώμη για το μακρύ σχόλιο, αλλά έχω αγανακτήσει, όχι μόνο δε θα τους ψηφίσω, αλλά είμαι στο όριο να χειροδικησω
Αρετή (αν και δε μου έχει μείνει αρκετή ακόμα)

 
At Thu Jun 29, 10:58:00 AM, Blogger Кроткая said...

Μα πώς! Και υποθαλάσσια θα αποκτήσετε, και μετρό, και ο περιφερειακός σας εξαιρετικός είναι, και πρωτεύουσα των Βαλκανίων και Διαβαλκανικό Πανεπιστήμιο και... και...

Συγχωρείστε μου το χιούμορ, καταλαβαίνω την αγανάκτηση, αλλά το χιούμορ είναι μάλλον το τελευταίο καταφύγιο.

Μαύρε Γάτε (και λοιποί Θεσσαλονικείς), πάντα οι πολεις είναι πρωτιστως οι πολιτες τους, δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτούς. Αναρωτιέμαι αν βρεθεί υπάρχει περίπτωση να τους αφυπνίσιε κάποιος από τη νιρβάνα της καφετέριας και του ουζερί, στην οποία έχουν περιέλθει...

Μπουρλότο, όμως, έτσι;;;

 
At Thu Jun 29, 05:41:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Κάθε πόλη είναι οι πολίτες της και λέω το αυτονόητο: κι άλλες πόλεις τα ίδια, κι όλη η χώρα τα ίδια... Αλλά αγαπημένη πατρίδα Θεσσαλονίκη, από μακριά φαίνεσαι ακόμα πιο όμορφη, γιατί απ'την ασχήμια δε γλίτωσα παρά την ξενιτιά.
Όσο για το πολλαπλάσιο κόστος: το δημόσιο ψωνίζει πάντα ακριβά για καλύτερη ποιότητα... Είπε κανείς τίποτα; Μπα, ιδέα μου...

 
At Thu Jun 29, 07:24:00 PM, Blogger σχολιαστής said...

"Ενδεικτικά αναφέρω ότι πρότυπη μαρίνα 60-80 σκαφών, με Σκανδιναβικούς πλωτούς ντόκους, Ακαδημία Ιστιοπλοΐας και όλη την απαραίτητη υποδομή ξηράς, κοστίζει 2 δις."

Αγαπητέ Ημίαιμε, ακόμα και η πρότυπη μαρίνα που αναφέρεις, με την οποία συμφωνώ απολύτως, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πρωτότυπη Ελληνική κατασκευή, με την ακόλουθή μέθοδο. Εκπτωση του εργολάβου 37% (όπως στους 2 πρώτους κήπους της περίφημης ανάπλασης, όπως επιτρέπει ο νέος νόμος του Σουφλιά) που ισοδυναμεί με 1.26 δίς αντί για δυο δις, και μετά θα γίνει το έλα να δείς. Ο εργολάβος με τη νόμιμη έκπτωση δε βγαίνει με τίποτα και κάνει ότι μαλακία μπορέσει. Ετσι μπορεί να έχει στα χέρια του μια άψογη μελέτη και να κάνει το χειρότερο εξάμβλωμα.

Ασε, γιατί κάθε φορά που τα λέμε αυτά μελαγχολούμε. Μας αξίζει μια καλύτερη πόλη και μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτό σημαίνει για τα έργα, ότι κανένα δεν πρέπει να παραλαμβάνεται αν δεν έχουν γίνει όσα προβλέπονται στη μελέτη, η οποία εξυπακούεται ότι πρέπει να ελέγχεται για να είναι σωστή. Δυστυχώς η χώρα μας στον τομέα αυτό είναι άστα να πάνε.

 
At Thu Jun 29, 11:48:00 PM, Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Συμφωνώ, συμφωνώ φίλτατε ημίαιμε, μας έχεις δώσει την ευκαιρία να τα ξανακουβεντιάσουμε...

... αλλά αυτός ο ουρανός που φαίνεται στις φωτογραφίες σου,... δε βρωμίζει με τίποτα!!
(κουράστηκα μου φαίνεται - και μι έπιασε ο νόστος της πατρίδας)

 
At Fri Jun 30, 12:27:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Μαυρε Πρόβατε, τι να πούμε εμείς που μας πιάνει ο νόστος όντας ...εδώ!

Σχολιαστή μου, μιλώ για ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΥΟΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ με ΙΔΙΩΤΙΚΗ επένδυση και συνδιαχείριση-συνεκμετάλλευση με τον Δήμο (έναντι της παραχώρησης του χώρου).
Και, όχι με τους κατά ΥΠΕΧΩΔΕ (είτε Λαλιώτη είτε Σουφλιά) διαγωνισμούς παροχής του έργου σε "δικούς μας" εργολάβους, ανακατεύοντας τους μαθηματικούς τύπους ή "σκοτώνοντας" τις μελέτες με τις εκπτώσεις...

Ενάρετη, ακόμα, Αρετή από εμάς εξαρτάται. Μαυρίστε τους!

Κροτ και Νεφέλη, για ζωηρέψτε! Τίποτε δεν είναι μάταιο. Μέχρι πέρσυ ούτε που συζητούσαν για υποδομές στην παραλία (μαρίνες) εκτός από τις "αναπλασεις".
ΤΩΡΑ μιλούν (μπορεί και να διάβασαν επιτέλους και τις απόψεις των απλών πολιτών).

 
At Fri Jun 30, 10:57:00 AM, Blogger Кроткая said...

Καλημέρες Ημίαιμε!!
Πολύ φοβάμια πως ό,τι κι αν γίνει, όπως κι αν οργανωθεί, οι συμπατροώτες μας της αρπαχτής και της ρεμούλας, θα τα καταφέρουν να μετατρέψουν κάθε τι σε "έργο αλά ελληνικά"... Το χουν αποδείξει, είναι πολυμήχανοι, έχιε δίκιο ο Σχολιαστής.

όπου κι αν πάω, η Ελλάδ αμε πληγώνει, που λέει κι ο Ποιητής...

Αλλά βέβαια, δεν το βάζουμε κάτω.
Πάντως, ειλικρινά, αμα ξαναβγεί Ψωμιάδης-Παπαγεωργόπουλος στη Σαλονικα, θα κατέβω να βάλω μπουρλότο μόνη μου, στο έξοχο δημαρχειακό σας μέγαρο!!

 
At Fri Jun 30, 12:38:00 PM, Blogger An-Lu said...

Άστο πονάει-άστο...
(τις μούτζες τις έχω καταγράψει στη διαθήκη μου για να τις δίνουν και οι κληρονόμοι μου ;-)

 
At Fri Jun 30, 03:53:00 PM, Blogger Rodia said...

Θυμάμαι τον Ομιλλο στη δεκαετία του '60, όταν αποτελούσε η εγγραφή σε αυτόν τίτλο τιμής και δε γινόταν καθένας δεκτός εκεί πέρα αν δεν είχε περγαμηνές. Περγαμηνές οικογενειακές, ότι κατάγεται από την τοπική πλουτοκρατία!
Διαβάζοντας το ποστ, στην αρχή λυπήθηκα για την κατάντια του. Μετά, σκέφτηκα μήπως αν είχαν μπει και μέλη απο το λαουτζίκο ίσως να υπήρχαν περισσότεροι να ενδιαφέρονται και να μη καταντούσε ετσι. Κατόπιν, ξανασκέφτηκα μη τυχόν γράφτηκαν πολλά μέλη λαουτζίκου και τον ρίξαν εκεί που έπεσε.
Υστερα, ο νους μου πήγε στη Μαρίνα του Πυθαγορείου στη Σάμο, για την οποία είχα κάνει μια μελετη αλλά σκόνταψε το έργο στη χρηματοδότηση και το γραφείο μου δεν αμείφτηκε καν. Η θέση ήταν παραδίπλα απο το ιστορικό λιμάνι και θα έδινε ζωή σε ευρύτερη περιοχή. Είχα ψάξει για χρήμα πλευρίζοντας διάφορους εφοπλιστάδες, αλλά δίσταζαν (κόλωναν είναι το σωστό!) επειδή ήταν σίγουροι ότι το απέναντι τουρκικό Κουσάντασι θα κρατούσε την υπεροχή στο διηνεκές.

Τεσπα.. ΕΜΕΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ και δεν φτάνω σε κροταλικά επίπεδα(!!!) να τα συγκρίνω με κεραίες τιβι.

..τη δικαιολογώ μονάχα αν ζηλεύει.. που δεν έχει ένα σκαφίδι δλδ.. :-)

 
At Fri Jun 30, 04:40:00 PM, Blogger Кроткая said...

Ροδίτσα, αν εννοείς εμένα, η ατάκα για τις κεραίες δεν ήταν δική μου, αλλά της Μαμάνι. Εμένα τα κατάρτια δεν μου πολυαρέσουν, αλλά δεν τα μισώ κιόλας, και σε κάθε πρίπτωση, ας μην οικειοποιούμαι τις ατάκες άλλων! ;)

 
At Sat Jul 01, 10:39:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Κροτ, οι Ψωμιάδης - Παπαγεωργόπουλος θα ξαναβγούν στις εκλογές και με διαφορά. ΕΜΕΙΣ θα τους ξαναβγάλουμε.
Πρώτα απ' όλα γιατί οι ψευτοκουλτουροαντιπολιτευόμενοι έχουν χάσει τη σοβαρότητά τους σε βαθμό πιο μεγάλο απ' αυτούς.
Χώρια που γινήκανε σαρανταδυό κομμάτια. Μέχρι και ο "χαλαρός" Μπουτάρης (πώς ένας βιομήχανος -αποτυχημένος-, μεγαλοαστός μονίμως εργοδότης και ποτέ εργαζόμενος, προσκολλούμενος διαχρονικά στη δεξιά, στο κέντρο και στην αριστερά, εκπροσωπεί την κεντροαριστερή "διαννόηση της πόλης;) κήρυξε ΠΟΛΕΜΟ προς όλες τις κατευθύνσεις... (κυρίως προς τα αριστερά βέβαια όπου και οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του)!

An-lu, λέω να μη τ'αφήσω ακόμη, μέχρι να ενηλικιωθούν για τα καλά και τα παιδιά μου για να συνεχίσουν αυτά...

Ροδίτσα, έχεις απόλυτο δίκιο.

Κροτοπινγκουίκουλα, βάλε τα νύχια μέσα.. :)

 
At Sat Jul 01, 10:42:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και, για του λόγου το αληθές:
"Αλλά, πέρασα 6 μήνες στην Ύδρα και σιχάθηκα τα κότερα. ΌΠως και στο Μύρτο, στην Κεφαλλονιά. Τόσο όμορφο τοπίο και να στο καταστρέφει το δάσος από κατάρτια, σαν κεραίες τηλεόρασης ήταν..." ΚΡΟΤΚΑΥΑ

 
At Sat Jul 01, 02:03:00 PM, Blogger Кроткая said...

πωπωωωω, τα λέω και τα ξεχνάω... είδες άμα μιλάς πολύ; το βουλώνω, λοιπόν, και κατακόκκινη, ζητώ συγγνώμη από την ομήγυρη...

(πάω να χωθώ κάτω από το τραπέζι)

(καλό μήνα)

 
At Sat Jul 01, 03:35:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Σμουτς, και βγες απ' το τραπέζι όπου φαντάζομαι μικρή τι ...έκανες με τ'αγοράκια!

 
At Sat Jul 01, 04:52:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Τέτοιες φωτό δεν χρειάζονται λεζάντες. Είναι ανέκδοτα από μόνες τους. Όποτε κατέβεις απ΄τα μέρη μας, έλα να κάνεις και ένα φωτορεπορτάζ από Νίκαια μεριά. Εκεί που είναι τα προσφυγικά. Αν μη τί άλλο, θα δεις ότι υπάρχουν και τρισχειρότερα.


:(

 
At Sat Jul 01, 06:58:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Τα ξέρω δυστυχώς Κωσταντίνα μου, περνούσα από εκεί κάθε μέρα για χρόνια. Κι από Πέραμα και Σχιστό και Κοκκινιά.
Χίλια δίκια έχεις.
Η διαφορά είναι ότι οι φωτογραφίες του ποστ αυτού είναι από το "Κολωνάκι" της Θεσσαλονίκης! (την τύφλα τους...)

 
At Sun Jul 02, 12:27:00 AM, Blogger Кроткая said...

:) (τιποτα δεν εκανα, μικρη ημουν καλο παιδακι και ντροπαλο και ησυχο!χεχεχε!)

 
At Sun Jul 02, 07:28:00 PM, Blogger ma.beez said...

Αν έκανα αυτή την παρομοίωση (κατάρτια- κεραίες ) παρακαλώ την αγαπητή Κροτ που μου τη χρεώνει να τη βρεί και να μου την υποδείξει γιατί δεν τη θυμάμαι κι ένα διαγώνιο ψάξιμο δεν μου την αποκάλυψε. Άλλωστε ούτε εγώ μισώ τα κατάρτια, όμως, από το σχόλιο της Κροτ διαφαίνεται το αντίθετο. Άσχετα με οτιδήποτε, πάντως, την απόψή μου την είπα τόσο ξεκάθαρα που δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να την επαναλάβω.
Ναι, συμφωνώ με τις μαρίνες και όλα τα συμπλέοντα αρκεί να γίνουν ένθεν κακείθεν της περιοχής, ανάμεσα Μεγάρου Μουσικής και Λιμανιού, που ο Ημίαιμος καλεί "παλιό νυφοπάζαρο" κι εγώ συμπληρώνω και "βόλτα, θέα, ηρεμία, ανάσα, το υπέροχο τίποτε, ανέπαφη γραμμή ορίζοντα."

 
At Sun Jul 02, 08:43:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Mamanoγατίτσα, το θέμα έχει ληξει έξη σχόλια πιό πάνω. Και, βεβαίως, απόλυτα κατανοητή και σεβαστή η άποψη, όπως και όταν πρωτοκατατέθηκε (και έδωσε αφορμή για σειρά καλών διευκρινιστικών σχολίων απ' όλες τις μπάντες.)
Τι να κάνουμε που η Βελγοπούλα είναι Και ξεχασιάρα! Ούτως ή άλλως έχει εξαγοράσει την αγάπη μας με εκείνα τα θαυμάσια σοκολατάΚΙ που μας έφερε απ' τα ξένα! :)

 
At Sun Jul 02, 10:09:00 PM, Blogger ma.beez said...

Άλλη φορά θα διαβάζω πρώτα όλα τα σχόλια, πώς λέμε θα τρώω όλο το φαϊ μου;

 
At Mon Jul 03, 03:12:00 PM, Blogger Xνούδι said...

μπουχουχουου :(

Δεν με νοιάζει για τα λιμάνια σας και τα αεροδρόμιά σας. Εγώ θέλω να έρθω πάλι.

Να μετακομίσω θέλω δλδ εκεί.

Λες;;;;;

Σβουριχτό φιλί και καλή εβδομάδα.

 
At Mon Jul 03, 07:56:00 PM, Blogger Yannis H said...

Παραλία Θεσσαλονίκης: το μεγάλο έγκλημα της πόλης!

Φύγαμε, κάποτε, όλοι τον Αύγουστο – και όταν γυρίσαμε, σε ένα μέρος της είχε ξεφυτρώσει ένα αναψυκτήριο. Αύγουστο μήνα! Ποιός χτίζει Αύγουστο μήνα; Φυσικά, όποιος θέλει να χτίσει εκεί όπου όχι απλώς δεν επιτρέπεται, αλλά απαγορεύεται δια ροπάλου! Αλλά στη μέση της πόλης; Και, κινήθηκε κανείς; Μα, θα κινηθεί αυτός που βρίσκεται από πίσω;

Αύγουστος ξανά όταν έγινε η μετάλλαξη – και το αναψυκτήριο έγινε το INTERNI. Ένα υπερπολυτελές μπαρ-ρεστοράν όπου, δίνουν δεξιώσεις δήμαρχος και νομάρχης, ενώ πρόκειται για τον τέλειο πολεοδομικό βιασμό. Αντί για περιπολικά με τις σειρήνες αναμένες, βλέπεις έξω μερσεντές.

Λίγα χρόνια πριν, ο πρώτος βιασμός έγινε με την εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου και συνεχίστηκε με την εκκλησία Αγίου Φωτίου. Πέρα από πολεοδομικές άδειες, είναι και βιασμός της απλούστατης λογικής. Και εξηγούμαι: Το Φάληρο και η 25ης Μαρτίου, ήταν περιοχές όπου δεν έπεφτε τσιμεντένια καρφίτσα – όλα τα μέρη τους είχαν κτιστεί εδώ και 20 χρόνια. Οι εκκλησίες γύρω τους δεδομένες και αρκετές: Αγία Τριάδα, Άγιος Ελευθέριος, Τρεις Ιεράρχες, Ανάληψη, κτλ. Και φυσικά: δεν χτίστηκε κανένα καινούριο κτίριο, γιατί απλώς δεν υπήρχε χώρος να χτιστεί. Από την άλλη, αν δεχτούμε τις τελευταίες έρευνες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουνε πλέον μόνοι: πάει να πει, εκεί που κάποτε έμενε μια τετραμελής οικογένεια, τώρα μένει ένας εργένης ή μια εργένισσα. Ο πληθυσμός αυξήθηκε σε σύνολο, αλλά χάριν της εξάπλωσης: ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ο πληθυσμός μειώθηκε.

Ποιός ο λόγος λοιπόν για νέες εκκλησίες σε περιοχές που δεν χτίστηκαν νέα σπίτια και που έχουν λιγότερο πληθυσμό; Και... πώς δόθηκε η άδεια να χτιστούν πάνω στην παραλία; Σε ποιόν ανήκει η ρημάδα η παραλία;

Λες για το ουζερί με την καλύτερη θέα της πόλης – δεν αντιλέγω. Αλλά άντε φάε ψαρικά έχοντας στη μύτη τη βρώμα από τις ακαθαρσίες δίπλα. Είναι η τέλεια εικόνα αρχοντοχωριατιάς, πας στο ακριβότερο ουζερί της πόλης για να απολαύσεις κάτι που οποιοσδήποτε λογικός και με σώας τας αισθήσεις άνθρωπος δεν μπορεί να απολαύσει. Αγνοείς την καταστροφή και τη βρώμα δίπλα σου και το παίζεις κυριλέ – έτσι είναι οι κυριλέδες; Τους ταΐζουν δίπλα σε σκατά; Κι αυτοί κοιτούν τους τεμενάδες και όχι το περιβάλλον; Αλβανία (έχω πάει) στη χειρότερη εκδοχή της, μου θυμίζει. Patos: παλάτια με θέα μόνο μαχαλάδες και μαύρους χείμαρρους από τη μόλυνση.

Θα το συνεχίσω άλλη φορά.... Αυτή η πόλη δεν έχει ελπίδα.

Αλλά πριν το τελειώσω: Οκτώ η ώρα το πρωί και στην Όλγας γίνονται έργα και ξεφορτώνει πλακάκια το φορτηγό της εταιρίας που κάνει τα πεζοδρόμια. Οκτώ η ώρα το πρωί. Καψόνι σε όλη την ανατολική πόλη. Και βγαίνει ο Παπαγεωργόπουλος και δεν λέει «ναι, αλλάζουμε πλακάκια». Όχι. «Το καλλιμάρμαρο πεζοδρόμιο» το ονομάζει. Κοιτάω τα πλακάκια, τα ξανακοιτάω, πλακάκια είναι. Άντε με μικρά τετράγωνα. Άντε καινούρια. Αλλά «καλλιμάρμαρο»; Δηλαδή να ανατυπώσουμε τους οδηγούς της Ελλάδος και να γράψουμε δίπλα στο καλλιμάρμαρο των Αθηνών και το πεζοδρόμιο της Όλγας;

Πού τον βρήκαμε αυτόν ρε;

 
At Mon Jul 03, 10:30:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

yanni μου, το, Γιάννη μου το οοό, Γιάννη'μ.
Γιάννη μου το μαντήλι σου ουού, Γιάννη'μ.
Τι το 'χεις λερωμένοο, βρε Γιαννή Γιαννάκη μου ουού.
(τι άλλο να πώ;!

Άϊντε κι εσύ στο χορό, μπας και τους ταρακουνήσουμε.
Και τον Οκτώβριο στα "θυρανοίξια" του Αγίου Φωτίου (με τον ψηλότερο τρούλο στην πόλη), χτισμένο ως νέα Αγια Σοφιά, να καμαρώσουμε το πάνθεον της πολιτικής να πλαισιώνει τον Βαρθολομαίο στον οποίον ανήκει ο Ιερός Ναός και ο οποίος θα κόψει τα χέρια οποιουδήποτε άλλου (λέγε με Χριστόδουλο) που θα πάει να βάλει χέρι στο παγκάρι του.

Γειά σου Γιάννη, από καρδιάς! :)

 
At Mon Jul 03, 11:03:00 PM, Blogger diastimata said...

Εντάξει, κανείς δεν έχει κάνει γι αυτήν την πόλη όσα αξίζει.
Η δικαιολογία ως πριν δυο χρόνια ήταν ότι τα χρήματα για έργα έρχονταν με το σταγονόμετρο. Υποτίθεται ότι αυτό άλλαξε, αλλά δεν βλέπουμε και πολλά πράγματα -εκτός από ένα υπό ανέγερση Δημαρχείο, αν και άλλα πράγματα είχαν προτεραιότητα.
Νομίζω, όμως, ότι οι δήμαρχοι (να τους λέμε τοπικούς άρχοντες; Θα το ήθελαν)δεν ενδιαφέρονται και τόσο να κάνουν κάτι, αλλά να επανεκλεγούν. Αν, λοιπόν, μπορούν να επανεκλεγούν με την ανάπλαση ενός πεζοδρομίου, θα κάνουν μόνον αυτό.
Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, δεν ανέλαβε ποτέ υποχρεώσεις όπως στο εξωτερικό. Και οι συμπολίτες μας, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δεν συγχρωτίζονται με τον κόσμο, αλλά προτιμούν τα αξιοθέατα. Ούτε σκέφτονται αν το τάδε έργο είναι έργο δημάρχου ή κεντρικής εξουσίας. Το θεωρούν αυτονόητο, ότι τους δρόμους τους κάνει το κράτος, όπως και το μετρό.
Αμ δεν είναι έτσι... Άντε να δούμε όταν, από του χρόνου, οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, τι θα κάνουν οι δημαρχαίοι. Και, κυρίως, τι θα κάνουμε όλοι εμείς, αφού οι δημαρχαίοι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα για έργα
ΥΓ Δεν μιλώ ούτε ωςπράσινος, ούτε ωςμπλε, ούτε ως κόκκινος. Ως θεσσαλονικιός μιλάω, που αναγνωρίζει την μέχρι πρότινος δυσκολία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά περιμένει πολλά περισσότερα. Κι αν δεν τα δει, είναι αποφασισμένος να βγει και στο δρόμο

 
At Mon Jul 03, 11:32:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

diastimata, δεν νομίζεις ότι είσαι πολύ μπόσικος με τους Δημαρχαίους (πράσινους-μπλε-κόκκινοκίτρινους);
Όταν υπάρχει ακόμη και ένα (που είναι πολλά) σχολείο με αμίαντο στον οποιοδήποτε Δήμο, δεν υπάρχει δικαιολογία ότι στον ΚΩΔΙΚΟ για τα σχολεία δεν έχει λεφτά, αλλά στον ΚΩΔΙΚΟ για ανθορολόγια, αναπλάσεις και κάγκελα παντού, έχει!
Είναι τρομακτικό να μην έχει χρήματα ο ΚΩΔΙΚΟΣ για πετρέλαιο θέρμανσης του νηπιαγωγείου και να έχει ο ΚΩΔΙΚΟΣ για την έκδοση πολυτελέστατων διαφημιστικών εντύπων για το μη έργο του εκάστοτε δημάρχου.
Γι αυτό, συνέχισε να είσαι θυμωμένος για να βγούμε νωρίτερα όλοι μαζί στους δρόμους.

Υ.Γ. Θα πρόσεξες φαντάζομαι ότι ούτε εγώ μιλάω ως ...έγχρωμος

 
At Tue Jul 04, 01:45:00 PM, Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Την "Κυανή Ακτή" την έχετε ακουστά βέβαια, αν δεν έχετε ήδη περάσει από κει.
Πρόκειται για το ανατολικό κομμάτι από μεσογειακές παραλίες της Γαλλίας - χονδρικά από τη Νίκαια ώς τη Μασσαλία. Διάσημα και λιγότερο διάσημα τοπωνύμια αντιστοιχούν σ'αυτούς τους τόπους: Βιλφράνς, Νίκαια, Αντίμπ, Κάννες, Σαιν Τροπέ κτλ.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70 τα μέρη αυτά ήταν σύμβολα του τζετ σετ, με καθαρά νερά, όμορφη φύση που μοιάζει με αυτήν της Βοόρειας Πελοποννήσου, γραφικούς οικισμούς αλλά και υπερπολυτελή κότερα. Μετά η Μαφία απ'ό,τι λέγεται, με τη συνεργασία κάποιων ισοβίων δημοτικών αρχόντων όπως ο Μεντεσέν της Νίκαιας αλλά και άλλων τοπικών μεγαλοπαραγόντων, και τη συναίνεση του επίσημου κράτους, αποφάσισε να επενδύσει εκεί τα κέρδη της - σε τσιμέντο. Ορισμένα από τα τέρατα που σηκώθηκαν στην παραλία σε τρομάζουν ακόμα κι όταν τα βλέπεις από το αεροπλάνο. Ολος δε ο χώρος στα μετόπισθεν έχει οικοπεδοποιηθεί κι έχουν χτιστεί αμέτρητες βιλίτσες και βιλάρες, κατακερματίζοντάς τον και καθιστώντας αδύνατο πλέον ν'αντιληφθεί κανείς το τοπίο (οι μικρότεροι δρόμοι περνούν ανάμεσα από σιδερόφρακτες πύλες και ψηλούς τσιμεντένιους φράκτες-τείχη).
Η θάλασσα είναι φανερά ακατάλληλη για κολύμβηση, μ'ένα βρωμερό στρώμα μονίμως αφρισμένου λαδιού από πάνω.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, η Κορσική ήταν ένας παραδεισένιος τόπος. Το τοπίο έμοιαζε μ'αυτό της Χαλκιδικής, πολύ πράσινο, υπέροχες παραλίες, αλλά και βράχια, πέτρινοι οικισμοί, καθαρή θάλασσα.
Σήμερα, η Κορσική εξακολουθεί να είναι ένας παραδεισένιος τόπος, και δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε - αν δε βελτιώθηκε κιόλας με κάποιες σωστές κατασκευές υποδομής. Βέβαια, κάτι αυθαίρετες ψαροταβέρνες όλο και υπάρχουν - σαν κι αυτή που πήγαν να πυρπολίσουν οι τοπικοί Κλουζώ και να αποδώσουν την ενέργεια στους αυτονομιστές, πράγμα που αποκαλύφθηκε κι έγινε μεγάλο σούσουρο πριν 4-5 χρόνια.
Αλλά καμμία σχέση με την πάλαι ποτέ κυανή Ακτή.

Πώς άραγε τα κατάφεραν τόσο καλά οι Κορσικανοί;; Μήπως να κάνουμε κι εμείς τα ίδια;;

:-))))))

 
At Tue Jul 04, 02:58:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Διαβασα κάπου πιο πάνω για το Δημαρχείο της "καταπληκτικής" πόλης μας. Και απλά αγανακτισμένη έχω να σημειώσω τα παρακάτω : Στη θεσσαλονίκη φτιάχνεται νεο δημαρχείο, (μπροστά από το Βυζαντινό μουσείο) σε ένα σημείο, που καλώς ή κακώς ήταν αλάνα - πάρκινγκ. Φτιάχνεται ενα υπερπολυτελέστατο (όπως φαίνεται από τη μακέτα) έκτρωμα, που θα έχει και υπόγειο επι πληρωμή φυσικά πάρκινγκ. Γιατί τα λέω όλα αυτά, στην περιοχή γίνονται έργα (και θα γίνονται) με αποτέλεσμα πριν λιγες μέρες να παρασυρθεί μια γυναίκα από διερχόμενο αυτοκίνητο. Και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, ο οδηγός δολοφόνος κατηγορεί το λεωφορείο που ήταν στα δεξιά του, επειδή δεν είδε ο ίδιος το κόκινο φανάρι (σημειωτέον υπάρχει και φανάρι στα αριστερά). Η τροχαία (ακουσον ακουσον) σηκώνει τα χέρια και λέει δεν είναι δική της ευθύνη η σήμανση αλλά του δήμου, αλλά ευτυχώς μας καθισυχάζει ότι θα δει το θέμα και θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Εγω προτείνω οδηγό και δήμαρχο να τους στήσουμε στο κέντρο της Β. Γεωργίου και να δούμε πόσοι οδηγοί θα αντιδρούν στο κόκινο και πράσινο φανάρι, και πόσοι τροχονόμοι (που ειναι ανύπαρκτοι από την αρχη των εργων) θα εμφανιστούν.
Και όλα αυτά ενώ η άτυχη γυναίκα χαροπαλεύει.
Δεν είναι πόλη αυτή που ζούμε, και δεν είναι Ανθρωποι αυτοί που την διοικούν.
(όποιος θέλει να διαβάσει τα σχετικά με το θέμα)

Αρετή (προσπαθώντας να παραμείνει ενάρετη)
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=87156788

 
At Tue Jul 04, 07:06:00 PM, Blogger Lion said...

Μαυρο Προβατο διαφωνω. Ο Ημιαιμος δεν ζηταει να γινει καθε παραλια υποχρεωτικα και μαρινα για κοττερα. Ουτε εβαλε κανεις το (ψευτο-)διλημμα "ειτε μαφιοζοι που τσιμεντωνουν ειτε γραφικες ημιπαρανομες ψαροταβερνουλες".

Ο Ημιαιμος αποκαλυπτει μια καταφωρη παρανομια! Υπαρχουν νομοι στην Ελλαδα η ειμαστε Μπανανια; Πρεπει να τηρουνται αυτοι οι νομοι η να κανει ο καθενας οτι του καπνισει σ' αυτην την χωρα; Ειναι δηλαδη ΤΟΣΟ αδιανοητο να τηρηθουν οι νομοι, να γινει ενας προγραμματισμος και μια σωστη αναπτυξη;
Σε μια χωρα με Πολιτες, οι απαντησεις στις ερωτησεις μου θα ηταν αυτονοητες.

Το να ανεχτουμε παρανομους διαπλεκομενους λαμογιες [*] γιατι ισως καποτε σε μια θεωρητικη πιθανοτητα θα μπορουσαν να ερθουν καποιοι μαφιοζοι και να τσιμεντωσουν την παραλια της Θεσ/νικης, το θεωρω ψευτοδιλημμα.
[*] στο κατω κατω κι αυτο μαφιοζικη συμπεριφορα ειναι.

Συγνωμη για τον τονο του γραφτου μου - δεν εχω τιποτα προσωπικο μαζι σου. Οπως ειδες, τα λογια μου αντιτιθενται στα λογια σου, οχι στο προσωπο σου. Πιστευω οτι με καλη διαθεση τα γραφεις, οπως κ' εγω αλλωστε. Αλλα θα σε παρακαλουσα να τα ξανασκεφτεις.

Υ.Γ. η Κορσικη εμεινε αυτη που εμεινε, για καθαρα σωβινιστικους λογους. Υπαρχει ενα ισχυρο κινημα αποσχισης απο την μαμα-Γαλλια και γι' αυτο η κεντρικη κυβερνηση του Παρισιου δεν τους δινει φραγκο. Μην βγαλουμε τωρα και τους κορσικανους εξυπνους επειδη ξεμειναν στις παραγκοταβερνες.

 
At Tue Jul 04, 08:47:00 PM, Blogger Μαύρο πρόβατο said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At Tue Jul 04, 08:48:00 PM, Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Καπετάνιε, εγώ αλλού το πήγαινα.
Τα τέρατα στα οποία αναφέρομαι, δεν είναι μαρίνες - είναι τριανταόροφα ξενοδοχεία.

Η Κορσική έχει μαρίνες και πολύ όμορφες, κι όπως είχα πει και πιό πάνω, είμαι απολύτως υπέρ αυτού του είδους της ανάπτυξης για την παραλία της Θεσσαλονίκης.

Με το αίσχος τα βάζω κι εγώ, είτε λέγεται ανέγερση τεράτων στην ακτή, είτε του παράνομου άθλιου καρκατσουλιού σαν αυτό που δείχνει ο Ημίαιμος στις φωτογραφίες.

Η - χιουμοριστική - αναφορά μου στους συμπαθείς κορσικανούς, αφορούσε τον τρόπο με τον οποίον απαντούσαν σε κάθε τέτοιο τσιμεντοσχέδιο τουριστικής "ανάπτυξης" αλλά κυανή ακτή (που επαναλαμβάνω και πιστέψτε με, δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που κι ο Ημίαιμος, κι εσύ, κι εγώ, υποστηρίζουμε). Νόμιζα οτι τον έχουμε όλοι υπόψη μας τον τρόπο, εξ'ού και η απόπειρα χιούμορ: ένα μασουράκι από βραδύς και... πάει η παράγκα, ή το σχέδιο ανέγερσης νέου τέρατος...
Μια και δυό και τρεις, τους κόπηκε ο βήχας :-))

 
At Tue Jul 04, 09:54:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Τι έγινε καπετάνιε μου;
Το τελευταίο μπάρκο δύσκολο;
Μ' αρέσει η μαχητικότητά σου, και η ναυτική συναδελφικότητα...
Με τον Μαύρο Πρόβατο μόνο κοινά έχετε!
Και σίγουρα θα τον πάρουμε στο κοινό ιστιοπλοϊκό μας ταξίδι, όποτε κι αν γίνει αυτό.

Μαυροπρόβατε, λες ν' αρχίσουμε τις φανερές αποσχιστικές τάσεις (στυλ Κορσικής) μπας και δούμε άσπρη μέρα;
Για την Νότια Γαλλία έχεις δίκιο γιατί την είδα το 69 και ξανά το 93 και λυπήθηκα. Πού πήγε το δάσος του λόφου πάνω από την Νίκαια; Όπου θα πάει και το Σέϊχ Σού της θεσσαλονίκης σε λίγα χρόνια!...

Αρετή, σήμερα ξαναπερπάτησα στα "αναπλασμένα" πεζοδρόμια της Βασ.Όλγας (πέριξ της Μπότσαρη). Κλαυσίγελως...
Και, το τελευταίο που μετράει είναι η ζωή των πολιτών. Για τους οιουδήποτε χρώματος άρχοντες.
Αφού, η Ορνέλα Μούτι έμεινε έκθαμβη από το κάλλος της παραλίας μας, προς τι η ανάπλασή της;

 
At Wed Jul 05, 08:33:00 AM, Blogger ma.beez said...

Χαμός γίνεται κάθε φορά με τα ποστ σου σκυλάκι ατίθασο. Να σου κάνω μια πρόταση; ΜΕΤΡΟ

 
At Wed Jul 05, 10:29:00 AM, Blogger Lion said...

Καλημερα προς ολους. Καπετανιε, το τελευταιο μπαρκο, μονο δυσκολο δεν ηταν. Το αντιθετο μαλιστα, μακαρι ναχα παντα τετοια ;-) Εχεχ - ισως να παραφορτιστηκαν οι μπαταρίες μου :-)
Για τον τονο της φωνης μου ζητησα συγνωμη ηδη μαζι με το σχολιο. Καμμια φορα "φωναζω" αλλα προσπαθω να μην προσβαλλω κανεναν. Δημιουργικη κουβεντα ειναι η επιδιωξη μου. Η εκτιμηση προς τον Μαυρο Προβατο δεδομενη. Ειπα αλλωστε οτι δεν ειναι προσωπικα τα λογια μου.
Την Κυανη Ακτη την ξερω σχετικα καλα. Στις παραλιες της δεν θα πεταγα ουτε τους εχθρους μου (τοσο χαλια ειναι).
Για την Κορσικη να πω οτι εχει σχετικα λιγες μαρινες, πολυ ακριβες και οχι τοσο καλες (τελευταια φορα που περασα ηταν το 2001)

Λοιπον για να ξαναγυρισουμε στο κεντρικο θεμα:
α) συμφωνουμε οτι στην παραλια της Θεσσαλονικης τελειται μια χοντρη παρανομια εδω και χρονια. Συμφωνουμε οτι αυτη η παρανομια τελειται υπο την ανοχη τοσο των τοπικων αρχοντων οσο και των πολιτων [*]. Συμφωνουμε οτι αυτη η παρανομια πρεπει να εξαλειφθει αμεσα χωρις "ναι-μεν-αλλα".
[*] οι πολιτες στον βαθμο που γνωριζουν (εγω - οπως μαλλον και οι περισσοτεροι - δεν ηξερα τιποτα πριν γραψεις εσυ).

β) συμφωνουμε οτι αφου εξαλειφθει η παρανομια και αποδοθει ο χωρος εκει οπου ανηκει, θα πρεπει να γινει καποια αξιοποιηση. Τωρα αν η αξιοποιηση ειναι μαρινα για κοττερα, αθλητικο κεντρο, πολιτιστικο κεντρο, παρκο η οτιδηποτε αλλο, αυτο θα το αποφασισουν μερικες σωστες και υπευθυνες μελετες. Ισως ο δημος θα επρεπε να παρουσιασει 2-3 εναλλακτικες λυσεις για την χρηση του χωρου και να αφησει τους δημοτες να αποφασισουν με καποια μορφη δημοψηφισματος.

Αν και εφ' οσον συμφωνουμε σ' αυτα, απομενει να δουμε πως θα επιτευχθουν. Εδω ξαναγυριζουμε στα σχολια του Μαυρου Γατου και του yannis h και τα δικα σου, που δηλωνουν αδυναμια και αγανακτηση. "...Αυτή η πόλη δεν έχει ελπίδα..." γραφει ο yannis h. Και εκει συμφωνουμε επισης (δυστυχως).

Υ.Γ. ηρθε η Ορνέλα Μούτι στην Θεσσαλονικη και δεν με ειδοποιησατε;

 
At Wed Jul 05, 03:18:00 PM, Blogger σχολιαστής said...

Μεγάλη ηττοπάθεια βλέπω.

Η πόλη έχει μέλλον. Θα είναι στην ίδια θέση και μετά απο χιλιάδες χρόνια. Φυσιολογικό είναι να υπάρξουν άνθρωποι με αγάπη γιά την πόλη οι οποίοι θα ανατάξουν τα στραβά και θα μας κατατάξουν εκεί που μας αξίζει με ένα σχόλιο "οι Θεσσαλονικείς του 20ου και του 21ου αιώνα, ήταν για τα μπάζα". Με αυτό το ισοπεδωτικό σχόλιο θα μας πάρει η μπάλα όλους, καλούς και κακούς, αλλά ας προσέχαμε, που πάμε κάθε 4 χρόνια και βγάζουμε τα ίδια ζά (έτσι έλεγε τα ζώα η γιαγιά μου).

Aρα όσο λιγότερη ζημιά κάνουμε στο χρόνο που μας αντιστοιχεί, τόσο λιγότερο θα μας μπινελικιάσουν οι επόμενοι.

 
At Wed Jul 05, 07:55:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Mamani ωχ! (με την πρόταση...)
Πού τον είδες καλέ τον χαμό;
Τα καλύτερα παιδιά έχουμε για παρέα εδώ. Κι αυτό είναι που συντηρεί την αισιοδοξία μου για κάτι καλύτερο. :)

Αν και, Σχολιαστή, αναδεικνύεται όντως μία, όχι ηττοπάθεια, αδημονία θα το έλεγα, γιατί η γενιά μου σίγουρα έχει χάσει το παιχνίδι και η ακολουθούσα γενιά του Μαυροπρόβατου και του Old skipper (κάπου εκεί είσαι κι εσύ) κοντεύει...
Αδημονία, γιατί βλέπω τους πολύ νεότερους αρκετά ορεξάτους να αλλάξουν τα πράγματα. Και βιάζομαι ρε γαμώ το.

 
At Wed Jul 05, 08:01:00 PM, Blogger Yannis H said...

Νάσαι καλά Ημίαιμος!

Επέτρεψέ μου να συνεχίσω, με μια άλλη αυγουστιάτικη περιπέτεια – αυτή τη φορά, εντελώς επίσημη και θεσμική.

Πέρσι τον Αύγουστο, περίφραξαν με λαμαρίνες το χώρο όπου θα γίνει το μελλοντικό δημαρχείο. Κάτι μου βρωμούσε από την αρχή – γιατί αυτόν τον μήνα; Ε, δεν άργησε να φανεί: δεν ήταν έτοιμοι για τις εργασίες, απλώς ήθελαν να κόψουν τα δένδρα! Και μια τέτοια πράξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου με τόσα λίγα δένδρα σε λίγο θα τα δίνουμε κι ονόματα, γίνεται Αύγουστο. Και με λαμαρινιένια περίφραξη, α-λα Σύνοδο Κορυφής.

Ήταν τρία τεράστια πεύκα, με την ιδιομορφία ότι οι κουφές τους ενώνονταν σε μια πλατιά σκέπη που θύμιζε στέπα – τα είχα βγάλει φωτογραφία γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Αν κάποιος τη θέλει για ανάρτηση, ευχαρίστως να τη στείλω.

Για την ιστορία, οι πρώτες εργασίες στο οικόπεδο (καθαρισμού, όχι τίποτα σοβαρό) ξεκίνησαν τέσσερις μήνες μετά.

 
At Wed Jul 05, 08:50:00 PM, Blogger Yannis H said...

Αλλά μια και μιλάμε για παραλία, να το συνεχίσω λιγάκι: έχω δύο θέματα – το ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διαλέξω μεταξύ Παπαγεωργόπουλου και Αράπογλου (θα ήταν σαν να διαλέγω μεταξύ γκρεμού και ρέματος, πατάω τη σκανδάλη επιτόπου στον κρόταφο να έχω και τη δόξα) και... η διαπλάτυνση της Νίκης.

Το τελευταίο είναι θέμα που δεν παίζει από κανένα κόμμα. Και αναρωτιέμαι γιατί. Δηλαδή, γιατί να παίζουν τόσα χρόνια τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια για υποθαλάσσιες αρτηρίες και μετρό και κανείς να μην είναι μετριόφρων αρκετά και λογικός ελάχιστα, και να βάλει κάτω τα κονδύλια: πόσο κάνει μια υποθαλάσσια; Τόσο. Πόσο κάνει ένα μετρό; ΟΚ. Και πόσο θα κόστιζε μια διαπλάτυνση της Νίκης; Τετρακόσια μέτρα είναι!

Ρε παιδιά, μιλάμε για ΦΟΒΕΡΗ διευκόλυνση. Σκεφτείτε μια ακόμα Μ. Αλεξάνδρου στο κέντρο της πόλης.

Και δεν παίζει από κανένα κόμμα σαν προοπτική! Γιατί; Μήπως γιατί το ‘ψωμί’ από ακριβά έργα είναι περισσότερο από το κουλουράκι;

Προσωπικά το πιστεύω, αλλά όχι μόνο του. Στη Νίκης ζούνε κάποια πολύ μεγάλα τζάκια που εμποδίζουν με νύχια και με δόντια το να την πειράξεις. Καθημερινά ζούμε το καψόνι του κέντρου, λεωφορειοόδρομος στη Μητροπόλεως (μη τρελαθούμε!) και φανάρια επί φαναρίων με διπλοπαρκαρισμένα στη Νίκης... ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε μια οδό ταχείας κυκλοφορίας εδώ και χρόνια!

Προσωπικά, δεν πιστεύω στο να διατηρηθεί η παλιά παραλία. Τριακόσια-τετρακόσια μέτρα είναι, το κέρδος θα ήταν αφάνταστο πρακτικά – και αν προσέξουμε, εξίσου καλό αισθητικά. Πριν τριάντα χρόνια όλη η παραλία ήταν αμμουδιά – τώρα μιλάμε για να τη διατηρήσουμε ως έχει. ΟΚ, την έκανε η Χούντα, αλλά δεν μας πέφτει κι άσχημα: καλύτερο θα ήταν δηλαδή ένα ατελείωτο Καραμπουρνάκι;

Στο δια ταύτα... Δεν υπάρχει περίπτωση να προταθεί (λέω τώρα) στον Μπουτάρη, που είναι και ο πιο σοβαρός και κάνει και ουσίες που προκαλούν και ρηξικέλευθες ιδέες, να το προτείνει σαν λύση; Κι ας έχει δίπλα του τύπους σαν τον Τρεμόπουλο που μπερδεύει τις πολιτικές ιδέες με τη βιολογική πορτοκαλάδα...

Λέω...

 
At Wed Jul 05, 10:01:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Yannis, με ξαναεκπλήσσεις...
ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ και ο ΚΟΥΡΑΚΗΣ είναι ΑΥΤΟΙ που απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την διαπλάτυνση της Νίκης με το σκεπτικό ότι θα χαλάσει το "παραδοσιακό μέτωπο" (!) της πόλης στη θάλασσα. (το ...παραδοσιακό του 1960!)
Να επαναλάβω, ΣΥΜΦΩΝΟΝΤΑΣ απολύτως μαζί σου, ότι, "στην υποκουλτούρα των νυν διοικούντων, αντιπαρατίθεται μια υπερκουλτούρα του τίποτα και της εικονικής οικοπαράδοσης". Αποτέλεσμα: ΜΗΔΕΝ.

 
At Wed Jul 05, 10:03:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και στείλε την φωτογραφία με τα πεύκα. Να τη στείλουμε με μέηλ στον Δήμαρχο να μας απαντήσει πού είναι τα δέντρα...

 
At Wed Jul 05, 10:14:00 PM, Blogger Yannis H said...

Ε, δεν το ήξερα. Και με εκπλήσει δυσάρεστα με την έννοια ότι δεν με εκπλήσει στο ότι... τελικά, δεν θα βρεθεί ελπίδα γι' αυτήν την πόλη!

Τελικά Μπουτάρης μιλάει (άσε τον Κουράκη) ή κάποιοι σύμβουλοι; Δεν ξέρω. Προχθές μου ζήτησαν να παρουσιάσω την ιδέα σε κάποια κίνηση (λες και είναι πνεύμα εξ ουρανού, όχι απλή λογική - δεν το έκανα γιατί έτσι και το πρότειναν θα χρωματίζονταν σαν επιλογή κάποιου που δεν έχει πιθανότητες εκλογής, μόνο συμβολικής παρέμβασης).

Κατάλαβες. Αλλά η Απλή Λογική (καλό όνομα για ένα σχήμα :))) ... πρέπει να έχει το πεδίο της. Χωρίς ιδεολογικές τοποθςετήσεις ή παρελκόμενα, ή απώτερούς σκοπούς. Η Απλή Λογική - πού είναι;

 
At Wed Jul 05, 10:18:00 PM, Blogger Yannis H said...

"Και στείλε την φωτογραφία με τα πεύκα".


Δώσε mail - δεν υπάρχει στο προφίλ σου...

 
At Wed Jul 05, 11:08:00 PM, Blogger ma.beez said...

Ρε παιδάκι μου "χαμός" με την καλή έννοια που θα έλεγε κι ο Σάκης. (Μη ρωτήσεις ποιος Σάκης).

 
At Thu Jul 06, 09:32:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Μεγάλο μαρτύριο αυτή η Νίκης, ιδίως για κάποιους ταλαίπωρους σα και μένα, που μένω ανατολικό κέντρο, (Σχ. Τυφλών) και δουλεύω δυτικά, προς το Φιξ. Τρώω τη πατάτα της Τσιμισκή κάθε πρωι (με όλα τα σκουπιδιάρικα και τις φορτωεκφορτώσεις που πρέπει να γίνουν από τις 8-9 που πάει ο κόσμος στη δουλειά, και με την αλλαγή πεζοδρομίων εδώ και μήνες), έχω και την πίκρα της επιστροφής. Τι εναλλακτικες έχω? Μητροπόλεως? χαχαχα, Λ. Νικης? χαχαχα, καμιά Βασ. Ηρακλείου? άλλο γέλιο. Και εκείνο το φανάρι στην Νίκης στο ύψος του Λ. Πύργου τι το έχουν? Ας κάνουν μια υπόγεια ή μια γέφυρα γαι διάβαση για τους πεζούς, και ας αφήσουν ελευθερη την κυκλοφορία των οχημάτων (λέω εγώ τώρα).

Αρετή

 
At Thu Jul 06, 10:52:00 AM, Blogger σχολιαστής said...

Πηγαίνετε στο www.google.gr
Πληκτρολογήστε "ΚΑΤΣΙΚΑ", χωρίς τα εισαγωγικά.
Αντί για το κουμπί "Search", πατήστε το "I'm feeling Lucky" (ΑΙΣΘAΝΟΜΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ)
Δείτε τι βγαίνει!

Προσφορά στους συν-σχολιαστές που δεν το έχουν δεί.

Εχεις δίκιο Ημίαιμε, η σημερινή νεολαία έχει τη διάθεση να τους κρεμάσει κουδούνια.

Με κοψομέσιασε η πρόταση για δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Αυτοκίνητο στο κέντρο, σε τέτοιο αριθμό = καρκίνος και ο υπόλοιπος ιατρικός κατάλογος. Μόνη σωτηρία η απαγόρευση (ή η ελεγχόμενη διέλευση) των ΙΧ στο κέντρο που ζούν και εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι. Τότε οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες κάθε μορφής, θα γίνονται σε χρόνο μηδέν.

Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι κάθε δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που δίπλα έχει σπίτια απαιτεί υχοπετάσματα (ειδικούς φράχτες ύψους τουλάχιστον 3,4 μέτρων). Αυτό άλλωστε ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ η μελέτη για την υποθαλάσσια. Διαπλάτυνση της παραλιακής σε βάρος της παραλίας όστε να δημιουργηθούν άλλες 3 λωρίδες και να γίνει δρόμος διπλής κατεύθυνσης και φυσικά με ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ. Η πρόσβαση στην παραλία θα γίνεται με τρείς πεζογέφυρες (μιλάμε για απόσταση 2 χιλιομέτρων).

Πατριώτες εφ' όπλου λόγχη (που λέει και ο Πανούσης) γιατί θα γελάνε οι επόμενοι με τις απίστευτες μ. που κάνουν οι τωρινοί.

 
At Thu Jul 06, 02:22:00 PM, Anonymous Anonymous said...

ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΑΠΟ GRAFFITI ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΛΕΒΑ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Ω ΕΛΑΤΩ

Α.ρετή

 
At Thu Jul 06, 06:04:00 PM, Blogger άστεγος said...

Ημίαιμε γεια και χαρά! Πέρασα να πω καλό ΣΚ!

 
At Thu Jul 06, 06:11:00 PM, Blogger άστεγος said...

Ωπ, μπερδεύτηκα, ΠΣΚ ήθελα να πω. Έτσι είναι όταν περιμένεις το Σάββατο πώς και πώς...

 
At Thu Jul 06, 06:19:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Yannis από το προφιλ το έβγαλα γιατί με έπρηξαν κάποιοι που στα γεράματα νομίζουν ότι πρέπει να ...μεγαλώσω το ...τέτοιο μου (τι γίνεται μ' αυτούς ρε παιδιά;) και μου έστελναν δέκα δέκα τα μέηλ τους!
Ε, παρ' το δημοσίως, Kwngko@yahoo.gr και περιμένω εναγωνίως.

Μαμανίτσα σμουτς!

Σχολιαστή γράψε και "ατσαλάκωτος" χωρίς τα εισαγωγικά...
Ναι, οι πιτσιρικάδες πήραν μπρός!
Και το σενάριο εφιαλτικό. Μαζί με τα ηχοπετάσματα που σίγουρα, όπως λέει κι η Αρετή" θα γεμίσουν γκράφιτι ελληνικής ποιότητας.

Αρετή, φτιάξε μπλόγκ. Με την επιστροφή το φθινόπωρο θα ανανεώσουμε τα λινκς και με τους νέους αξιόλογους φίλους που μοιράζονται τις σκέψεις μας (Yannis, Αρετή, Σχολιαστής κλπ)

Άστεγε Αντώνιε, καλό ΣΚ και σε σένα με θερμούς χαιρετισμούς από τη φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη!

 
At Thu Jul 06, 11:52:00 PM, Blogger diastimata said...

Λες, τελικά, να τους χαϊδεύω? Δεν αποκλείεται. Τόσα χρόνια στη γκρίνια "δεν έχουμε, δεν έχουμε", φαίνεται πως με έπεισαν οι δήμαρχοί μας.
Μωρέ λύσεις υπάρχουν. Δε νομίζω, όμως, ότι οι συμβουλάτορες των δημάρχων τις προωθούν. Κάνουν τα παιχνιδάκια τους.
Η διαπλάτυνση της Νίκης είναι, όντως, παλιό θέμα. Κουράκης και Μπουτάρης είχαν πρωτοστατήσει. Όπως και πολλοί άλλοι, καθηγητές, άνθρωποι του πνεύματος και του οινοπνεύματος.
Ακόμη και μια κρεμαστή γέφυρα, θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις. Εκεί να δείτε τί θα γινόταν με την εικόνα της πόλης που θα χαλούσε.
Και να σκεφτεί κανείς ότι στη Σκανδιναυβία το τρένο φεύγει από τη μία χώρα και φθάνει στην άλλη αφού περάσει από δύο κρεμαστές γέφυρες και δυο υποθαλάσσια τούνελ...

 
At Fri Jul 07, 09:41:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Ασχετο, ημίαιμε, για το mail της yahoo, δεν ξέρω πως αντιμετωπίζει τα spam mails, αλλά αν ανοίξεις στη google gmail, εχει φοβερο Spam filter.

Όσο για την πρόταση να δημιουργήσω blog, θα τη σκεφτώ πολύ σοβαρά την ερχόμενη εβδομάδα, που θα χαίρομαι της ομορφιές ελπίζω της Μήλου.

C U soon

Α.ρετή

 
At Fri Jul 07, 01:29:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

diastimata, έτσι μπράβο! Έναν "φουκαρά" (καθόλου βεβαίως φουκαράς) που τόλμησε να ψελλίσει για μια γέφυρα Καλοχώρι-Μ.Έμβολο και δρόμο Αγγελοχώρι- Χαλκιδική - Θράκη (σημείωση: Η γέφυρα στο σημείο εκείνο λόγω και των ρηχών έχει κόστος υποδεκαπλάσιο της Υποθαλάσσιας!), τον πήραν με τις πέτρες ως γραφικό ψιλοανώμαλο...
Οι καθόλου γραφικοί χοντροανώμαλοι και χοντρόπετσοι καρεκλοκένταυροι.

Αρετή χαιρέτα μας τον Αδάμαντα κι εμείς θα σου χαιρετίσουμε την Πίνδο! Καλές διακοπές :)

 
At Wed Jul 19, 01:25:00 PM, Anonymous Anonymous said...

What a great site
» » »

 
At Tue Mar 06, 11:56:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Bodybe yoga and pilates studio Ford ranger spec Drug test for xanax

 
At Tue Apr 24, 11:24:00 AM, Anonymous Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. » » »

 
At Fri Feb 29, 08:37:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

 

Post a Comment

<< Home