Thursday, November 03, 2005

Οι φωνές δυναμώνουν. Αυτιά ανοικτά;

Πήρα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο το γράμμα που ακολουθεί με τα στοιχεία του αποστολέα που έχει διατελέσει και σε θεσμική θέση τέτοια ώστε να γνωρίζει πολλά για το θέμα. Έτσι, δεν χρειάζεται να στείλω κι εγώ επιστολή όπως με συμβουλεύει ο καλός φίλος Μιχάλης Μητσός στις www.diastaseis.blogspot.com του. Περιμένουμε (;) αν θα μας στείλει και την απάντηση:

"Υπ' όψη Διευθυντού Σύνταξης εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Κύριε Διευθυντά,

σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, υπογράφτηκε η σύμβαση έργου για την επέκταση του Α/Δ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη θάλασσα.
Έτσι, κέρδισε το στοίχημα (δήλωνε ότι είναι προσωπικό του) ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Αναρωτιέμαι, όμως, αν οι τάσεις για "τζογάρισμα" (όλου του φάσματος εξουσίας και "καραμέλα" στα λογίδρια όλων) δικαιολογούν και το να παίζεται κορώνα-γράμματα η ποιότητα του μέλλοντος της επόμενης γενιάς.
Η καταγραφή της είδησης συνοδεύεται και από σχόλια όπως "είναι το μόνο έργο για το οποίο έχουν ομονοήσει όλοι οι Θεσσαλονικείς από το 1998".
Στο διαδίκτυο ανακάλυψα κάποιους πολίτες (π.χ.
www.tamystikatoukolpou.blogspot.com και www.imiaimos.blogspot.com ) που επωνύμως ή ανωνύμως, έχουν άλλη άποψη και που τη φωνάζουν από καιρό αλλά "εις ώτα μη ακουόντων", ίσως γιατί, όπως κάποιος άλλος καταγράφει "η πίτα έχει μοιραστεί στα ίσα".
Δεν είναι στις προθέσεις μου να σκανδαλολογήσω. Απλώς, λόγω της σοβαρότητας του θέματος παρακαλώ ανεχθείτε τις ακόλουθες απόψεις:
- Το έργο είναι τεραστίων, για την κλίμακα τηςπεριοχής, διαστάσεων. 5.500.000κυβικά μέτρα σκύρων/500.000τετραγωνικά μέτρα-50 ποδοσφαιρικά γήπεδα δηλαδή- επίχωση στον Κόλπο της Θεσσαλονίκης. Οι επιπτώσεις από το "φύτεμα" μιας τέτοιας κατασκευής στην ισορροπία του περιβάλλοντος -από τον βυθό και τις ακτές μέχρι το μικροκλίμα της περιοχής- ΘΑ αντιμετωπίζονται ΑΜΑ ΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Έτσι, ισχυρίζονται οι αποφασίζοντες.
- Το έργο δόθηκε σ' αυτόν που πρόσφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση, τέτοια (48,1%!) που, αντί να χαρακτηρίζει την εξοικονόμηση χρημάτων, με βεβαιότητα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή θα χαρακτηρίζεται από προχειρότητα. Στους γνωρίζοντες τη διαδικασία, η προχειρότητα αυτή, λόγω "απρόβλεπτων" θα αποφέρει στους εργολάβους, αντί των κατόπιν έκπτωσης 130.000.000ΕΥΡΩ, τα αρχικώς προϋπολογισθέντα 200.000.000ΕΥΡΩ τουλάχιστον.
Παραμένω, όμως, στην ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ της κατασκευής. Η οποία συνάγεται από λογική θεωρητική ανάλυση των οικονομικών δεδομένων.

Υπάρχει όμως και η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ της μελέτης του έργου που αποδεικνύεται από την πραγματική θεώρηση των ελλείψεων σε στοιχεία και των παραπομπών στο μέλλον για εκτίμηση των επιπτώσεων.
- Οι μελετητές του έργου, με αρκετά μεγάλη αμοιβή (για να το μελετούν "εν εξελίξει";), έχουν δώσει σαφέστατα δείγματα των μελετητικών τους "αποτελεμάτων" στα λιμενικά έργα της ευρύτερης περιοχής. Μια επίσκεψη οποιουδήποτε στην Παραλία Κατερίνης και στους, γειτονικούς στο Α/Δ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ του Δήμου Θερμαϊκού θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο για την προχειρότητα έως και απουσία των μελετών τους.
Αυτοί έπεισαν τους από μακριά αποφασίζοντες ότι μελέτες με "μαθηματικά μοντέλα" και μακέτες εξασφαλίζουν το περιβάλλον, αλλά ποτέ δεν ανέφεραν τις παραμέτρους των μοντέλων αυτών, π.χ. μετρήσεις ρευμάτων, κλιματολογικά δεδομένα κλπ.
Αλλά, έτσι δεν μπορούν να πείσουν τους κοντά κατοικούντες.

Αυτά, και άλλα, αφορούν στις "οικολογικές" συνέπειες για τις οποίες ως πολίτης δεν έχω πειστική ενημέρωση. Και το να μην πείθομαι εγώ, ίσως και να μην αποδεικνύει τίποτα. Σίγουρα δεν ενδιαφέρει τους αποφασίζοντες και τους εργολάβους.
Τον Τύπο που (υποτίθεται ότι) με εκπροσωπεί;
Αλλά δεν πείθεται ούτε το ΤΕΕ που νομίζω ότι αναλύει πολύ πιό επιστημονικά από εμένα τα δεδομένα.

Επιφυλάξεις, όμως, δημιουργεί και η ενθουσιώδης διακήρυξη των ωφελημάτων από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Α/Δ, όταν αυτό επεκταθεί, στην τοπική οικονομία.
Αν το Α/Δ αναπτυχθεί, στον βαθμό που διαφημίζεται, μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, ποιό το μέλλον του; Η μετεγκατάσταση.
'Οπως αυτή του Α/Δ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, του Α/Δ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, του Α/Δ ΡΟΔΟΥ...
Τότε γιατί πετάνε τα λεφτά μας στη θάλασσα (κυριολεκτικά);
Το ίδιο συμβαίνει και από την άλλη μεριά με τη γιγάντωση του λιμανιού της πόλης που "εγκλωβισμένη", πια, από τους πόλους ανάπτυξής της δεν μπορεί να αναπτυχθεί!
Ας κάνουν τον κόπο οι διαχειριστές του παρόντος μας να μελετήσουν πως έβλεπαν το μέλλον (της θέσης του Α/Δ και του λιμανιού) οι πολιτικοί του παρελθόντος, 60, 70 και 80 χρόνια πριν.
Τέλος, σας δηλώνω ότι ουδεμία σχέση έχω με παράγοντες που έχουν πολιτική ή επαγγελματική σχέση με το έργο.
Επειδή, δε, ούτε ματαιοδοξία προβολής με διακατέχει, παρακαλώ να τηρήσετε τα στοιχεία μου στη διάθεσή σας εφόσον δεν απαιτείται η δημοσίευσή τους για την προβολή και αυτής της άποψης."

Labels:

5 Comments:

At Thu Nov 03, 10:52:00 PM, Anonymous Anonymous said...

"..της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι /
να μην τολμήσεις να τη δεις ποτέ απ'τή στεριά../ "

Ν. Καββαδίας.

Υ.Γ.

Αν ήμουν σαλονικιός θα ψήφιζα.. δαγκωτό Ημίαιμο για δήμαρχο !

 
At Wed Nov 16, 08:30:00 PM, Blogger kaltsovrako said...

Μετάλλιο σε αγώνες έχε πάρει; Που να παει τότενες;




Ψιτ, τι γίνεται πάνε 15 μέρες που έχεις να γραψεις.
Δε πιστεύω να σε έχει μαζέψει ο μπόγιας!

 
At Tue Dec 20, 09:30:00 PM, Anonymous Anonymous said...

που εισαι;Τι εγινες; Σε ψαχνω ,υπάρχει λόγος.Στειλε μου mail σου στο tkamp@dolnet.gr

 
At Fri Dec 30, 02:54:00 PM, Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Κι εγώ σε ψάχνω, αλλά μου φαίνεται δεν δίνεις δεκάρα για κανέναν. Οταν ανοίξεις το ρημάδι το blog σου, δώσε σήμα

 
At Tue Mar 06, 08:47:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Keep up the good work Wendy white pornstar Valtrex work time bailey + pornstar sauna rooms Southwest bell answering machines Ativan drug company September 2004 baxi sunday supplements teenage models

 

Post a Comment

<< Home