Thursday, May 18, 2006

Ω! Πατρίδα μου γλυκιά! 2





20 Comments:

At Thu May 18, 03:10:00 PM, Blogger Кроткая said...

Πολύ όμορφες, πάρα πολύ όμορφες...

Μας τις δείχνεις για να σου πούμε , οκ, καλά έκανε ςπου έφτυσες τους Αθηναίους για τη Βάλια Κάλντα; :Ρ

 
At Thu May 18, 03:19:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Είχε εκεί και κάποιο άλλο λελούδιον ονόματι πιγκουίκουλα (που δεν είχε ανθίσει ακόμα) που ξεφυτρώνει εκεί που δεν το περιμένεις, σε προσελκύει με το ωραίο ποικιλοχρουν (ως κάτι καλτσάκια) άνθος του και σε προσκολλάει με την κόλλα που έχει στα φύλλα του μέχρι που να αποσυντεθείς και να γίνεις ένα μαζί του. Οποιαδήποτε ομοιότης με λελούδιον ονόματι Κροτκαγια, φυόμενο στα λιβάδια του Βελγίου και όπου δεν το περιμένεις επίσης, ανδροβόρο και πλάνον, συμπτωματική!

 
At Thu May 18, 03:46:00 PM, Blogger Rodia said...

OYAOYOYOY!!!

Επρεπε να μας πάρεις μαζί σου με τη βία!:-)

 
At Thu May 18, 05:16:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Απο που ειναι οι φωτογραφιες?

 
At Thu May 18, 05:37:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Anonymous, από τη Βάλια Κάλντα -Πίνδος- και τη γύρω περιοχή. Όπως και οι του προ-προηγούμενου ποστ

Ροδιά, έχω καλύτερη ιδέα. Μπλογκοεκδρομή το Φθινόπωρο που τα χρώματα είνα μαγεία.

 
At Thu May 18, 05:48:00 PM, Blogger Кроткая said...

Ανδροβόρον?!?!? ε, όχι δα!
άμα θέλετε να βοσκήσετε και στα βελγικα λιβάδια πάντως, σας αναμένουμε με ανοιχτές αγκάλες και με τα καλτσάκια έτοιμα να σας υποοδεχτούν! :)
προσφέρουμε και μύδια! :)

αυτή η πιγκουίκουλα υπάρχει όντως; μα τι όνομα είναι τούτο;

 
At Thu May 18, 06:13:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Ελαφρα αγεωγραφητος αλλα επειδη εχω παει στιν Πινδο, που ακριβως ειναι το Βαλια Καλντα?
Εχωντας δει το προηγουμενο ποστ - πρεπει να εχει αλλαξει πολυ η Πινδος για να εχει ξενοδοχεια!
Πραγματικα καλες φωτογραφιες, ποιος χρειαζεται την Ελβετια?

 
At Thu May 18, 06:20:00 PM, Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μόνο που βλέπω τις εικόνες, μου φαίνεται πιό καθαρός ο αέρας που αναπνέω (της παρισινής μπόχας...)!

Μου θυμίζιυν τα "δικά μου" μέρη, πιο νότια - Βαρδούσια, Γκιώνα, Οίτη...

Νάσαι καλά!

 
At Thu May 18, 06:39:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Κι εσύ σύντροφε ΜΑΥΡΟΠΡΟΒΑΤΕ!

Κροτ, ΠΙΝΓΚΟΥΊΚΟΥΛΑ η σαρκοφάγος. ΥΠΑΡΧΕΙ!

Ανώνυμε, η Βάλια Κάλντα (Ζεστή Κοιλάδα) είναι ο προστατευόμενος(χέσε μέσα προστατευόμενος...) Εθνικός Δρυμός Πίνδου μετάξύ ΜΗΛΙΑΣ Μετσόβου, ΚΡΑΝΙΑΣ-ΣΜΙΞΗΣ-ΛΑΒΔΑΣ και λοιπόν Βλαχοχωριών Γρεβενών, Κάτω από τη Βασιλίτσα.
Από τότε που η Βασιλίτσα (μισή ΓΡΕΒΕΝΑ μισή ΗΠΕΙΡΟΣ) απόκτησε το χιονοδρομικό κέντρο, τα ξενοδοχεία -ευτυχώς καλαίσθητα- ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και παράλληλα με τα του χιονιού αναπτύσσεται και ο εναλλακτικός τουρισμός με ξενάγηση στον Δρυμό, ράφτινγκ, αναρρίχηση, ορειβασία κλπ
Μένει κάποιος να εκπαιδεύσει τους ντόπιους στην παροχή υπηρεσιών που τώρα είναι στο επίπεδο Χαλκιδικής-Κυκλάδων του 60 (!) και να οργανώσει την προστασία της περιοχής από την τουριστική λαίλαπα του μέλλοντος.
Γιατί κι απ' τη δικιά μας παρέα (οι πρώτοι που μπήκαμε στον Δρυμό φέτος) υπήρχαν κανα δυό που πέταγαν την τσιγαρούμπα μέσα στο δάσος κι έτρεχα ο μαλ...άκας να μαζεύω γόπες και να ρίχνω παναγίες.

 
At Thu May 18, 09:58:00 PM, Blogger Mirandolina said...

Θα με κάνεις να φύγω για τα πάτρια μια ώρα αρχίτερα...

 
At Thu May 18, 10:57:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Τι κάθεσαι Μιραντό μου, πάρε και τον Αυτοκράτορα να δείς πώς θα κάνει εκεί. Τρελλαίνονται τα παιδιά, σα να βρίσκουν το πραγματικό περιβάλλον τους, είναι εκπληκτικό το πώς αντιδρούν ΟΛΑ τα παιδιά που έχω συναντήσει εκεί. (και τα δικά μου όταν ήταν μικρότερα αλλά και τώρα που έχουν γαϊδουρέψει.

 
At Fri May 19, 01:02:00 AM, Blogger Кроткая said...

Βάλια Καλντα= Ζεστή Κοιλάδα σε άπταιστον βλάχικη διάλεκτο, δηλ. ρουμάνικη... χεχε!
τελικά δεν έχει μόνο βούλγαρους η Βόρεια Ελλάδα! ¨)

 
At Fri May 19, 01:15:00 AM, Blogger yorgos said...

πολύ βουνό ρε παιδί μου! θα πάθω ναυτία!

 
At Fri May 19, 08:42:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Κροτ, σπούδασες και ιστορία...
Οι Βλάχοι είναι οι απόγονοι των Ρωμαικών Φρουρών της Εγνατίας οδού που ήταν εγκατεστημένοι στα ψηλά περάσματα και το 'ριχναν στην κτηνοτροφία να έχουν να τρώνε. Λατινικά μιλάνε!

Λύκε, κάποιος διηγιόταν στο καφενείο ότι τον κυνηγούσε μια αρκούδα αλλά μόλις κόντευε να τον πιάσει, γλυστρούσε κι έπεφτε. "Τι λες ρε;" του είπε ο διπλανός, "και δεν χέστηκες απ' τον φόβο σου;"
"Κι εσύ γιατί λες να γλυστρούσε, ρε, η αρκούδα;"

Άντε καλό ΠΣΚ!

 
At Fri May 19, 11:24:00 AM, Blogger Кроткая said...

Ακριβώς Ημίαιμέ μου, Ιστορία σπούδασα κι έκανα και γλωσσολογία. Και τα ρουμάνικα τι είναι σε παρακαλώ; Η πιο κοντινή στα λατινικά λατινογενής γκώσσα. Κατά το Βυζάντιο και την Τουρκοκρτία, μετακινήθηκαν διάφοροι πληθυσμο΄ί παντού στα Βαλκάνια, και κάποιοι από αυτούς έφυγαν από τη Μολδοβλαχία (η οποία σήμερα ανήκει μισή στη Ρουμανία και μισή στη Βουλγαρία, αν δεν απατώμαι)και μετακινήθηκαν προς Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία.

Και δεν κα΄τάλαβα, είναι προσβολή να σου πουν πως τα Βλάχικα είναι Ρουμάνικα, ενώ είναι τιμή να σου πουν πως είναι Λατινικά; Γιατί; Μια χαρα λαός είναι οι Ρουμάνοι και ωραιότατη γλώσσα μιλάνε (είναι αστεία σαν τα πορτογαλικά!). Έχω ένα φίλο από την Καστοριά, του οποίου η γιγιά παρακολουθούσε τις Βραζιλιάνικες σαπουνόπερες, χωρίς μεταγλώτιση, τις υποτιτλισμένες, και η γιαγιά είναι αγράμματη. Αλλά Βλάχα, οπότε καταλάβαινε τα πάντα! Εγώ το βρίσκω εντυπωσιακό κι όλο αυτό το Βαλκανικό ανακάτεμα μου αρέσει πολύ! Σιγά μη μου πεις τώρα ότι στις φλέβες σου κυλάει το αίμα του Αλέξανδρου! Ναι, όσο στις δικές μου κυλάει το αίμα του Περικλή (ή μαλλον της Ασπασίας, χεχε!!).

Σματς!

 
At Fri May 19, 01:36:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Μια τελειως μη-επστημονικη παρατηρηση στο 'βλαχικο θεμα.
Στα βαλκανια, θρησκεια και γλωσσα τροφοδοτουν εθνικιστικες τασεις (το ιντερνετ ειναι γεματο με ρουμανικα sites για καταπιεσμο βλαχων που φυσικα τους θεωρουν ρουμανους). Ο πατερας μου ηταν βλαχος απο την Ηπειρο και ειχα αρκετα μεγαλη επαφη με βλαχους και αρκετο ενδιαφερον σαν παιδι να μαθω περισσοτερα για τους βλαχους.
Πριν απο το 1ο Παγκοσμιαο πολεμο, πολλοι βλαχοι ηταν εμποροι και ειχαν πολλες συναλλαγες με την Ρουμανια. Ενας απο τους λογους ηταν οτι μπορουσαν να καταλαβουν ρουμανικα και φυσικα το γεγονος οτι υπηρχαν πολλοι ΕΛληνες στη Ρουμανια.
Προσωπικα ποτε δεν ακουσα καποιον να λεει οτι τα βλαχικα ειναι ρουμανικα αλλα και κανενας δεν αμφισβητησε τις πολλες γλωσικες ομοιοτητες.
Οσον αφορα την βλαχικη γλωσσα, ειναι ενδιαφερον οτι ακομα και οι βλαχοι που δεν μιλουσαν ελληνικα (οπως η γιαγια του πατερα μου) τραγουδουσαν τα τραγοθδια στα ελληνικα.
Αυτες οι εμπειριες μου ειναι απο τα τελη της δεκαετιας του 70 και οπως ειπα ειναι εντελως μη επιστημονικες!
Ειμαι λιγο εκπληκτος το οτι η γιαγια του φιλου σου καταλαβαινει τα βραζιλιανινκα πορτογαλεζικα (που εχουν αρκετες διαφορες απο το ευρωπαικα).

 
At Fri May 19, 04:22:00 PM, Blogger Кроткая said...

Προφανώς η γιαγιά έχει polyglotte ταλέντα, από όπου τα κληρονόμησε και ο εγγονός. Να αποσαφηινίσω κάτι, δεν ισχυρίστηκα πως τα βλάχικα ΕΙΝΑΙ ρουμάνικα, αλλά ότι είναι τοπική διάλεκτος που μοιάζει πολύ με τα ρουμάνικα. Όπως π.χ. η διάλεκτος της ΠΓΔΜ που δνε είναι γλώσσα από μόνη της, μοιάζει πολύ με τα βουλγάρικα. Ξέρω πως θα στεναχωρήσω τον Ημίαιμο και άλλους Μακεδόνες, επειδή το λέω αυτό, όμως έχω παραστεί σε διάλογο ΠΓΔΜίτη και Βουλγάρας, όπου ο καθένας μιλούσε στη γλώσσα του και συνεννοούνταν περίφημα, όπως π.χ. συμβαίνει με μας και τους Κύπριους ή με τους Ιταλούς κια τους Ισπανούς (συχνά).

Κατά τα άλλα, για τα περί εθνικιστικών τάσεων, θα συμφωνήσω απόλυτα. Το πρώτο μου σχολιάκι ήταν σκωπτικό και όχι επιστημονικό, με στόχο να τσιγκλίσει τον ευαίσθητο Ημίαιμο -και όπως είδα το πέτυχα! :)

 
At Sun May 21, 05:24:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Είπαμε, ο καθένας βλέπει ό,τι θέλει και η κροτοσοκολατοπιγκουίκουλα ότι τσιγκλίστικα...! :-)

Αμ δεν θα βρείτε γήπεδο εδώ για τέτοια!

Κώστα, χρόνια μας πολλά! (κυρίως Καλά!)

 
At Sun May 21, 11:40:00 PM, Blogger Кроткая said...

 
At Mon May 22, 12:36:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Ημιαιμε¨Ευχαριστω για τις ευχες. Εαν το ονομα σου ειναι επισης Κωστας εχεις τις ευχες. Αλλοιως ειναι ειτε καθηστερημενες ειτε ειναι νωρις.

 

Post a Comment

<< Home